Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Διοργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου Για Τη Σάμη

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ενδιαφέρεται για τα απλά, τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών της, να τα προωθεί και να τα λύνει. Ταυτόχρονα, οφείλει να μην υποβαθμίζει τα ζητήματα του πνεύματος και της τέχνης, να μην υποτιμά τις πολιτισμικές ανησυχίες των δημοτών της, να ενδιαφέρεται και για την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας που αφορά σε πρόσωπα και γεγονότα της περιοχής της. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να είναι αντάξια του ονόματός της, πρέπει να ανοίγει και να συντηρεί όχι μόνο δρόμους πραγματικούς αλλά και πολιτισμικούς.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, έρχομαι να καταθέσω τουτηδώ την πρόταση προς το Δήμο Σάμης: να αναλάβει τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου σχετικού με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής του. Και τούτη η πρόταση «μου γεννήθηκε» κατά τη σύντομη τηλεφωνική συζήτηση που είχα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης κ. Δρακουλόγκωνα.

Βέβαια, επιστημονικά συνέδρια είναι λογικό και φυσικό να διοργανώνουν οι επιστημονικοί φορείς και ιδρύματα, Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτή, όμως, η πρακτική δεν έρχεται σε σύγκρουση με την παραπάνω πρότασή μου, όταν εφαρμόζονται κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: η θεματολογία του συνεδρίου να αφορά αποκλειστικά σε θέματα της περιοχής της και το συνέδριο να διοργανώνεται κάτω από την ουσιαστική εποπτεία επιστημονικής ομάδας. Άλλωστε, υπάρχει η εμπειρία και εδώ στην Κεφαλονιά από τέτοιου είδους συνέδρια: αναφέρουμε εκείνα που πραγματοποιήθηκαν το 2005 από το Δήμο Πυλαρέων και το Δήμο Ελειού-Πρόννων με πλούσια θεματολογία τοπικού χαρακτήρα, εκείνο του Δήμου Πυλαρέων το 2006 για την προσωπικότητα και το έργο του Μαρίνου Αντύπα και το τελευταίο από το Δήμο Αργοστολιού το 2007 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 250 χρόνων από τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νησιού από το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου στο Αργοστόλι. Αλλά, επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το επιστημονικό συμπόσιο που το 1995 διοργάνωσε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εόρτια Σάμης ‘95» η – τότε – Κοινότητα Σάμης με θέμα «Ο Άγιος Νικόλαος και η Σάμη της Κεφαλονιάς».

Η Σάμη παραμένει για την Κεφαλονιά μια περιοχή που «κρύβει» πολλά στοιχεία, απαραίτητα για την ανασύνθεση της προϊστορίας και αρχαίας ιστορίας όλου του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής του κεντρικού Ιονίου. Διατηρεί τη δυναμική της και στα μεσαιωνικά και νεότερα χρόνια. Έχει, επίσης, να παρουσιάσει προσωπικότητες, που δραστηριοποιήθηκαν και πρόσφεραν έξω από τα στενά όρια της γενέτειράς τους. Ωστόσο, είναι πολλές οι περιπτώσεις προσώπων και γεγονότων, αρχαίων και νεότερων, για τις οποίες οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες ή μηδενικές. Η διαδικασία, όμως, ενός συνεδρίου μπορεί να συμβάλει στην προώθηση τέτοιων ζητημάτων.

Πιο συγκεκριμένα: Μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο γενικού χαρακτήρα, με θεματικούς δηλαδή άξονες σχετικούς με όλους σχεδόν τους γνωστικούς τομείς ή συνέδριο ειδικό για κάποιο θέμα, π. χ. για την αρχαιολογική εικόνα της περιοχής ή για την Οικονομία-Κοινωνία της περιοχής (πρωτογενής τομέας κ.λπ., μετανάστευση κ.λπ.). Θεωρώ ότι προέχει αυτή τη στιγμή η πρώτη περίπτωση. Και θεματικοί άξονες μπορεί να είναι οι εξής: Γεωλογία/Φυσική διαμόρφωση, Ιστορία- αρχαία, μεσαιωνική, νεότερη -, Εκκλησιαστική Ιστορία, Αρχαιολογία – προϊστορική (σπηλαιολογία), κλασική/ρωμαϊκή, βυζαντινή -, Οικονομία, Κοινωνία, Εκπαίδευση, Γράμματα-Τέχνες, Λαογραφία.

Χρειάζεται να συγκροτηθεί από το δημοτικό Συμβούλιο επιστημονική επιτροπή, που μπορεί και να ταυτιστεί με την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου, στην οποία να συμμετέχουν και Σαμικοί ή μόνο Σαμικοί επιστήμονες – και υπάρχει το κατάλληλο γι’ αυτό το έργο επιστημονικό δυναμικό. Καλό είναι να αξιοποιηθούν ντόπιοι επιστημονικοί φορείς καθώς και άλλοι σύλλογοι της περιοχής και της σαμικής παροικίας στην Αθήνα. Προϋπόθεση, βέβαια, για τη διοργάνωση του συνεδρίου θεωρούνται, κατά τη γνώμη μας, δύο στοιχεία: α) η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο πρέπει να το προκηρύξει ένα τουλάχιστο χρόνο πριν από την πραγματοποίησή του, για να δοθεί χρόνος στους επιστήμονες να ετοιμάσουν την ανακοίνωσή τους, και β) η εξεύρεση και διάθεση από το Δημοτικό Συμβούλιο (με την οικονομική συνδρομή ενδεχομένως κι άλλων φορέων και υπηρεσιών) του αναγκαίου χρηματικού ποσού για τη διοργάνωσή του, χωρίς όμως να ξεχνά το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ολοκληρώνεται η όλη διαδικασία του συνεδρίου με την έκδοση των Πρακτικών, για τη χρηματοδότηση της οποίας οφείλει να δεσμευτεί.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες είναι βέβαιο ότι ένα τέτοιο συνέδριο μπορεί άρτια να προετοιμαστεί και να πραγματοποιηθεί. Και είναι εξίσου βέβαιο ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της γνώσης μας για τη Σάμη με τον ερχομό στο φως νέων στοιχείων, κάποια από τα οποία μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιήσει ο Δήμος στο πλαίσιο της πολιτιστικής του πολιτικής.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω συνιστούν απλά μόνο μια πρόταση. Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλες προτάσεις, που καλό είναι να κατατεθούν έγκαιρα, για να τις λάβει υπόψη του το Δημοτικό Συμβούλιο, σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει στη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου.


Πέτρος Πετράτος
Φιλόλογος
Αργοστόλι
Άρθρο Αναγνώστη

3 σχόλια:

  1. Είναι μία σοβαρή πρόταση που αν αξιοποιηθεί θα φέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.Παρόμοια πρόταση ,από ότι είχα δεί,έχει κάνει στο Δ.Σ. Ο Αντώνης και δεν είχε τύχη.Μακάρι να το σκεφτούνε στο Δήμο σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nai re paidia! Kante ....ependiseis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση και πρέπει να της δοθεί η απαραίτητη προσοχή. Θα πρεπει να συζητηθεί διεξοδικά και να διευκρινηστούν κάποια πράγματα, όπως πχ πόσες μέρες θα κρατήσει ένα τέτοιο συνέδριο, τι ακριβώς θεματολογία θα έχει κλπ. Ο τόπος έχει μεγάλη ιστορία και το αντικείμενο είναι εκτενέστατο. Ασχολούμαστε με άλλα κ μάλλον δεν καταλαβαίνουμε ότι σε τέτοιες κ παρόμοιες κινήσεις είναι η ουσία και έτσι θα ωφεληθεί ο τόπος και συνεπώς και οι κάτοικοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.