Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Ιθάκη: Ξηλώθηκαν όλες οι τέντες

Ένα σημαντικό θέμα αισθητικής και διαχείρισης από την απέναντι Ιθάκη. Περιμένουμε τα σχόλιά σας. Οι αναλογίες με τη Σάμη παραπάνω από προφανείς. Όχι όσον αφορά την λύση που έδωσε ο Δήμαρχος αλλά το ζήτημα ή πρόβλημα κατα άλλους με τις τέντες της παραλίας. Δεν είναι τόσο απλό σε κάθε περίπτωση. Ας αρχίσει από εδώ και με αυτή την αφορμή μια κουβέντα. Και ας πάει χαμένη....


ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
ΞΗΛΩΘΗΚΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΝΤΕΣ

Ο Δήμαρχος Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός θα είναι εκείνος ο Δήμαρχος που θα κάνει όλη την Ιθάκη ένα μπάχαλο!!! Ο Δήμαρχος Ιθάκης Γιάννης Κασσιανός θα είναι ο μόνος Δήμαρχος στην Ιθάκη που δεν θα προλάβει να κλείσει χρόνο με αυτά που τον βαραίνουν και θα είναι και ο μόνος που θα πάρει των ομματιών και θα πάει από κει που μας τον έφεραν και μην μας πούνε όλοι οι γύρω παρατρεχάμενοι κολαούζοι ότι δεν ήξεραν ποιος ήταν ο Γιάνναρος και πως συχνά-πυκνά τους διαβεβαίωνε ότι δεν τρέχει τίποτε. Η σημερινή Αρχή και η πλειοψηφία το Δημοτικού Συμβουλίου, θα είναι εκείνη που θα πάθει τα ίδια με εκείνα που παθαίνουν οι Βουλευτές όταν βρίσκονται ανάμεσα στο λαό.

Με την ανοχή του Δημάρχου αλλά και του ΔΣ του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου –πρόεδρός του είναι ο Ιωάννης Δενδρινός- λοιπόν, σήμερα 30/8 οι καταστηματάρχες ξήλωσαν τις τέντες από τα μαγαζιά τους και από την άλλη συνεργείο του Δήμου ξεκίνησε να ξηλώνει τις τέντες της πλατείας με εντολή της Λιμενικής Αρχής φοβούμενοι το αυτόφωρο αλλά και τα πρόστιμα.

Ας δούμε τι έγραφε μεταξύ των άλλων η επιστολή, του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας, Ιωάννη Ν. Παΐσιου και αφορούσε θέματα της αρμοδιότητας της Λιμενικής ή Αστυνομικής Αρχής «Το θέμα των βεβαιώσεων, από την πλευρά της Λιμενικής ή Αστυνομικής Αρχής, παραβάσεων σε βαθμό πλημμελήματος ή πταίσματος, αναφορικώς με παράνομες επεμβάσεις στον αιγιαλό ή στη χερσαία ζώνη λιμένος, αλλά και με πολεοδομικές ή υγειονομικές παραβάσεις, κατά το μέτρο της αρμοδιότητος σας, ρυθμίζεται και πάλι από το νόμο και τις εγκυκλίους που διέπουν τις υπηρεσιακές σας ενέργειες.
Δεν τίθεται, ομοίως, υπό καμία διαπραγμάτευση και δεν εξαρτάται από κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό ή προϋπόθεση. Οι παραβάσεις βεβαιώνονται ευθύς ως διαπιστώνονται και ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου».

Σήμερα ο παραλιακός δρόμος στο Βαθύ έμοιαζε σαν κρανίου τόπος, αφού με κάθε μέσο οι καταστηματάρχες ξήλωναν τις τέντες για να αποφύγουν τα χειρότερα, κατασκευές που υπήρχαν πάνω από 40-50 χρόνια.

Σε παρόμοιο γεγονός το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε αίτηση καταστηματάρχη που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως με την οποία ανακλήθηκε η άδεια που του είχε χορηγήσει για να κατασκευάσει τέντα σε κοινόχρηστο χώρο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο επικαλέσθηκε λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην ανεμπόδιστη, ελεύθερη και ομαλή διέλευση των πεζών από τα πεζοδρόμια, τους πεζόδρομους και τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά και στην «ακώλυτη και διαρκή χρήση» των χώρων αυτών.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας, επικαλούμενοι το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του πολεοδομικού σχεδιασμού στον οποίο υπάγονται και οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό, έκριναν ότι είναι ρητώς αντίθετη στην πολεοδομική νομοθεσία η κατασκευή με κάθετα στηρίγματα σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια και κοινόχρηστους χώρους.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι τέντες πρέπει να τοποθετούνται πάνω από τους κοινόχρηστους χώρους, υπό τις εξής προϋποθέσεις: να στηρίζονται σε οριζόντια στηρίγματα επί των τοίχων των κτιρίων (όχι κάθετα), να μην υπερβαίνουν το μήκος που έχουν οι βεράντες των οικημάτων και να μη βγαίνουν έξω από το περίγραμμα της οικοδομικής γραμμής.

Και δεν σταματάει εδώ η «αυθαιρεσία» του Δημάρχου, ήδη έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του με τη συνεργασία Αστυνομίας και Λιμεναρχείου να ελέγξει όλες τις άδειες των καταστημάτων και σαν μην έφτανε αυτό έδωσε εντολή να ελεχθούν και όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις. Με άλλα λόγια ο Δήμαρχος Ιθάκης, θα κάνει την όλη την Ιθάκη άνω-κάτω, θα κάνει την Ιθάκη ένα μπάχαλο και τους κατοίκους της να ρουφιανεύει ο ένας τον άλλον.

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ



3 σχόλια:

  1. Για να αρχίσουμε: Στο κείμενο είδαμε ότι εφαρμόστηκε εισαγελική απόφαση. Κάτι τέτοιο έγινε και στη Σάμη λίγους μήνες πριν στα πεζοδρόμια. Υποθέτουμε ότι αναμενόταν ο δήμαρχος Ιθάκης και ο Εμπορικός Σύλλογος να αντιταχθεί στην υλοποίηση της απόφασης αυτής; Το θέμα όπως είπαμε και στην εισαγωγή δεν είναι τόσο απλό. Και δεν είναι μόνο θέμα αποφάσεων της εισαγγελίας. Είναι και θέμα αισθητικής και όχι μόνο νομιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή, τι έγινε στη Σαμη; Αντιτάχτηκαν οι αρχές; Κάνουν έργο δηλαδή οι αρχές στη Σάμη. Αφανές έργο.Εύγε!
    Κι επειδή εμείς δεν έχουμε κάποιες επιθυμίες να γίνουμε δήμαρχοι στη θέση του δήμαρχου, ώστε να λαϊκίσουμε, λέμε ανενδοίαστα: Ναι, στη Σάμη πρέπει να φύγουν οι τέντες. Η παραλία πρέπει να καλλωπιστεί και να δοθεί στον κόσμο και να επικρατήσει τελικά σ αυτόν τον τόπο, η αισθητική. Αλήθεια αν κάποιος θέλει να φάει, δε θα φάει αν δεν κάτσει κάω από τις τέντες; Αν οι τέντες ανέβουν λίγα μέτρα παραπάνω τι θα γίνει; Δε θα κάτσει το φαϊ; Ποιες ...έρευνες λένε ότι το φαϊ για να κάτσει θέλει να βλέπει στα δυο μέτρα τη θάλασσα με τις βάρκες να κουνιούνται;
    Καταλαβαίνουμε λοιπόν, γιατί στη Σάμη, ποτέ δεν πρόκειται να γίνει κάτι σωστό; Όταν επικρατεί ο τσαμπουκάς, ο λαϊκισμός, η αδιαφορία για το ουσιαστικό, τρέχα γύρευε. Η παρακμή έχει εμποτίσει ακόμα και τις πέτρες. Αληθινός μάρτυρας τα τσαντήρια, ακόμα κι όταν 2-3 από αυτά είναι καλαίσθητα.

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίσως δύσκολο αλλά καθόλου μπερδεμένο θέμα. Τα νησιά μας πρέπει να διατηρήσουν την απλότητα και την γραφικότητά τους πάση θυσία. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και θα λύσει μόνο του το πρόβλημα.
    Δεν είναι δυνατόν ο επισκέπτης να αφήνει πίσω του όλο αυτό το φαντεζί, όλο αυτό το πλαστικό, να θέλει να ξεφύγει λίγο και να ξαναπέφτει σε μια από τα ίδια. Μόνο οι στερημένοι και οι φτωχοψωνάρες αρέσκονται σε αυτό και να μην παραπονιόμαστε γιατί όλο και πιο τσίπιδες τουρίστες μαζεύονται στο νησί μας. Αυτούς σιγά- σιγά έλκουμε. Θυμάστε παλιά; Λιγότεροι αλλά με γεμάτο πορτοφόλι. Τώρα μερσέντες μεν, αλλά καβούρια στην τσέπη.
    Πριν από χρόνια έφαγα ένα βράδυ πάνω σε μια προκυμαία με ντραγάτα από πάνω, κάτι καλάμια για ίσκιο. Πόσο μου άρεσε! Ξέφευγε από τα συνήθη δεδομένα. Μια εικόνα ψαροχωριού γραφική, τα υπόλοιπα τα βρίσκεις και στις μεγαλουπόλεις και στα βλάχικα πανηγύρια. (Το βλάχικα με την κακή έννοια). Δεν εννοώ βέβαια να φύγουν τα πλαστικά και να μπούν ντραγάτες στη Σάμη, αλλά να δείξω τη διαφορά.
    Κάτι σχετικό με την γραφικότητα παρατήρησα και στην βαρκαρόλα της Άσσου. Αντί να εισέρχεται το πλεούμενο με τους κιθαριστές και να κάνεις ησυχία ώστε να ακούσεις τις καντάδες τους έστω για λίγο, άκουγες με ασύρματη σύνδεση σε εκκωφαντικό σκουπίδι θόρυβο, από τεράστια ηχεία, τα τραγούδια και τη μουσική που διαφορετικά θα σου έμεναν για πάντα καρφωμένα στην καρδιά. Αφού σε αυτό το λιμανάκι χαρτί σκίζεις και ακούγεται όπως στην Επίδαυρο, τους ενισχυτές τι τους θέλουν;
    Με αυτή την αισθητική χάνουμε και θα χάσουμε πολλά. Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε λίγο μπροστά πατριώτες, όχι μόνο την αρπαχτή, γιατί υποθηκεύουμε το μέλλον μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.