Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

To Κοινό Ψήφισμα των Τριών Δημοτικών Συμβουλίων για τον Καλλικράτη

Δημοσιεύουμε παρακάτω το Κοινό Ψήφισμα που εγκρίθηκε στη κοινή συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων Σάμης, Πυλαρέων και Ερίσου στις 7 Μαΐου 2010. Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο του Δ. Σ. Σάμης κ. Π. Δρακουλόγκωνα για την αποστολή του ψηφίσματος.

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (ΣΑΜΗΣ, ΠΥΛΑΡΟΥ, ΕΡΙΣΟΥ) ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗ ΣΑΜΗ ΤΗΝ 07-05-2010.

Στα πλαίσια Διαβούλευσης που γίνεται για το Νομοσχέδιο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση – Σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ:

Συγκεντρωθήκαμε στη Σάμη την 07-05-2010 ύστερα από κοινή πρόσκληση των Προέδρων των Δ.Σ των Δήμων Σάμης, Πυλάρου, Ερίσου για να συζητήσουμε τα αναφερόμενα στο Νομοσχέδιο. Παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι των τριών Δήμων, Σύμβουλοι, Φορείς και πολίτες των περιοχών.

Η συνάντηση κρίνεται ικανοποιητική τόσο ως προς τη συμμετοχή όσο και ως προς το επίπεδο διαλόγου-επιχειρημάτων.

Επί της αρχής του Νομοσχεδίου και των κεφαλαίων που αναφέρονται σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, σε αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους αναπτύχθηκαν δύο ισχυρές προτάσεις. Ακούστηκαν επιχειρήματα για την αποδοχή του Νομοσχεδίου διότι ικανοποιεί χρόνια αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και προτάσεις για την απόρριψη στο σύνολό του καθ' όσον δεν ανταποκρίνεται στην απαιτούμενη μεταρρύθμιση.

Για τον χωροταξικό σχεδιασμό όπως ανακοινώθηκε υπάρχει πλήρης διαφωνία στην πρόταση να γίνει ένας δήμος ολόκληρο το νησί.

Προτείνουμε ομόφωνα (οι τρεις Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πολίτες, εκπρόσωποι φορέων) να δημιουργηθεί ΕΝΑΣ Δήμος (Σαμαίων) που να περιλαμβάνει τoυς Δήμους Σάμης, Πυλάρου, Ερίσου.

Η πρόταση αυτή ανταποκρίνεται:
  • Στην ανθρωπογεωγραφία της περιοχής καθ’ όσον αποτελεί ενιαία ενότητα με στοιχεία επαγγελματικής, υπηρεσιακής και κοινωνικής συνοχής.
  • Στην οικονομική δυνατότητα του νέου Δήμου καθ' όσον περιλαμβάνει τα σπουδαιότερα φυσικά πλεονεκτήματα του Νομού (σπήλαια, παραλίες, κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους, λιμάνια).
  • Στην εγγύτητα στον πολίτη καθ' όσον οι αποστάσεις μεταξύ των Δήμων δεν είναι μεγάλες και οι επικοινωνίες γίνονται με ευχέρεια για λόγους που αναφέρονται παραπάνω.
  • Στην πολιτική εκπροσώπηση - συμμετοχή στα Δημοτικά Όργανα. Από τα 41 μέλη Δ.Σ. των μεγάλων Δήμων κάθε ένας από τους μικρούς περιφερειακούς θα εκπροσωπείται από 2-3 συμβούλους. Η μικρή αυτή εκπροσώπηση θα αποξενώσει και θα αδυνατίσει το ενδιαφέρον για την περιοχή μας και θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη της περιοχής.
Το ψήφισμα αυτό να επιδοθεί στους Φορείς του Νομού και την Κυβέρνηση, στα όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚ-ΚΙ).

Η πάρα πέρα πορεία των αιτημάτων θα καθορισθεί με πρωτοβουλία των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων.

Συντονίζουμε τις προσπάθειές μας με τα άλλα μεγάλα νησιά προκειμένου να μην ισχύσει το γενικό κριτήριο «Νησί και Δήμος».

Οι Πρόεδροι των Δ. Σ.
α) Σάμης: Δρακουλόγκωνας Παναγής
β) Πυλάρου: Σταμούλης Κυριάκος
γ) Ερίσου: Ποδαράς Γεράσιμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.