Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

21 Μαΐου - Ελάχιστη συνεισφορά στην Ιστορική Μνήμη

Δημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο του Ψηφίσματος του Ιόνιου Κοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 1850 με το οποίο εκφράζεται η θέληση του επτανησιακού λαού για ένωση με την Ελλάδα.

Εικ. Πληρεξούσιοι της Ιονίου Βουλής που ψήφισε την ένωση με την Ελλάδα.

Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στο Ιόνιο Κράτος έγιναν το 1850. Η Θ’ Βουλή που σχηματίστηκε έχει μείνει στην ιστορία εξ’ αιτίας τού ψηφίσματος τής ένωσης που πρότειναν οι ριζοσπάστες βουλευτές και αφορούσε πρόταση για κατάργηση της Αγγλικής Προστασίας και την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Το κείμενο υπεγράφη από όλους του ριζοσπάστες βουλευτές και η ανάγνωσή του ανετέθη στον Ιωάννη Τυπάλδο Καπελέτο.

Εικ. Οι Ριζοσπάστες Βουλευτές.

Ο Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος μας δίνει το πρωτότυπο κείμενο ως εξής:


«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ»

Επειδή η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εθνικότις εκάστου λαού είναι δικαιώματα φυσικά και απαράγραπτα.Επειδή ο λαός της Επτανήσου, απαρτίζων μέρος αναπόσπαστον της Ελληνικής φυλής, στερείται σήμερον της πραγματικής απολαυής και εξασκήσεως των τοιούτων δικαιωμάτων.

Επειδή, προς τοις άλλοις, εξέλειψαν πλέον αι αφορμαί, ένεκα των οποίων ετέθη υπό την Αγγλικήν Προστασίαν, δυνάμει συνθήκης εις την οποίαν ουδεμίαν ποτέ έδωκε συγκατάθεσιν.

Επειδή τέλος μερίς τις της ελληνικής φυλής, εις την οποίαν ανήκει, δηλαδή η απελευθερωμένη Ελλάς, απέκτησε τα κυριαρχικά και εθνικά αυτής δικαιώματα.

Δι’ όλα αυτά η πρώτη ελευθέρα Βουλή των Αντιπροσώπων της Επτανήσου,


ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΕΙ


Ότι η ομόθυμος, στερεά και αμετάτρεπτος θέλησις τού επτανησιακού λαού, είναι η ανάκτησις της ανεξαρτησίας του και η ένωσις αυτού με το λοιπόν έθνος του, την απελευθερωμένην Ελλάδα.


Η παρούσα διακήρυξις θέλει διαβιβασθή, δια διαγγέλματος της Βουλής, προς την προστάτιδα δύναμιν, όπως, δια αρμοδίων μέσων, διακοινώση αυτήν και εις τας λοιπάς της Ευρώπης δυνάμεις, δια να ενεργήσωσιν ομού προς ταχείαν αυτής πραγματοποίησιν.

Έν τη Βουλή των αντιπροσώπων, τη 26η Νοεμβρίου 1850.

Εικ. Το Πρωτότυπο του Ψηφίσματος που βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Το παραπάνω ψήφισμα συνυπέγραψαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές: Γ. Λιβαδάς, Γ. Τυπάλδος, Η. Ζερβός, Ιωσήφ Μομφερράτος, Π. Δομενεγίνης και Σιγούρος Δεσύλλας.

1 σχόλιο:

  1. Kαι με τους αγώνες μας καταργήσαμε το Ιόνιο προτεκτοράτο και ιδρύσαμε το ανεξάρτητο τότε Ελληνικό κράτος με τοποτηρητή τον ΕΛΛΗΝΑ και ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ τω θρησκεύματι βασιλέα Γεώργιον Α΄ . Και ζήσαμε καλά εμείς και οι άλλοι καλύτερα. Γάντι κίνηση των Άγγλων, από τότε άρχισαν αυτοί τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων τους με τις συμπτύξεις!
    Και του χρόνου πατριώτες. Υπάρχει βέβαια και η παροιμία, από ολότελα καλή και η Παναγιώτενα δε λέω. Να λέμε όμως και καμιά αλήθεια να ξυπνάμε και λίγο, ιδίως αυτούς τους γκαστρωμένους καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.