Δημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο του Ψηφίσματος του Ιόνιου Κοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 1850 με το οποίο εκφράζεται η θέληση του επτανησιακού λαού για ένωση με την Ελλάδα.
Εικ. Πληρεξούσιοι της Ιονίου Βουλής που ψήφισε την ένωση με την Ελλάδα.
Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές στο Ιόνιο Κράτος έγιναν το 1850. Η Θ’ Βουλή που σχηματίστηκε έχει μείνει στην ιστορία εξ’ αιτίας τού ψηφίσματος τής ένωσης που πρότειναν οι ριζοσπάστες βουλευτές και αφορούσε πρόταση για κατάργηση της Αγγλικής Προστασίας και την ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα. Το κείμενο υπεγράφη από όλους του ριζοσπάστες βουλευτές και η ανάγνωσή του ανετέθη στον Ιωάννη Τυπάλδο Καπελέτο. Εικ. Οι Ριζοσπάστες Βουλευτές.
Ο Ηλίας Ζερβός Ιακωβάτος μας δίνει το πρωτότυπο κείμενο ως εξής:
«ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ»
Επειδή η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εθνικότις εκάστου λαού είναι δικαιώματα φυσικά και απαράγραπτα.Επειδή ο λαός της Επτανήσου, απαρτίζων μέρος αναπόσπαστον της Ελληνικής φυλής, στερείται σήμερον της πραγματικής απολαυής και εξασκήσεως των τοιούτων δικαιωμάτων.
Επειδή, προς τοις άλλοις, εξέλειψαν πλέον αι αφορμαί, ένεκα των οποίων ετέθη υπό την Αγγλικήν Προστασίαν, δυνάμει συνθήκης εις την οποίαν ουδεμίαν ποτέ έδωκε συγκατάθεσιν.
Επειδή τέλος μερίς τις της ελληνικής φυλής, εις την οποίαν ανήκει, δηλαδή η απελευθερωμένη Ελλάς, απέκτησε τα κυριαρχικά και εθνικά αυτής δικαιώματα.
Δι’ όλα αυτά η πρώτη ελευθέρα Βουλή των Αντιπροσώπων της Επτανήσου,
ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΕΙ
Ότι η ομόθυμος, στερεά και αμετάτρεπτος θέλησις τού επτανησιακού λαού, είναι η ανάκτησις της ανεξαρτησίας του και η ένωσις αυτού με το λοιπόν έθνος του, την απελευθερωμένην Ελλάδα.
Η παρούσα διακήρυξις θέλει διαβιβασθή, δια διαγγέλματος της Βουλής, προς την προστάτιδα δύναμιν, όπως, δια αρμοδίων μέσων, διακοινώση αυτήν και εις τας λοιπάς της Ευρώπης δυνάμεις, δια να ενεργήσωσιν ομού προς ταχείαν αυτής πραγματοποίησιν.
Έν τη Βουλή των αντιπροσώπων, τη 26η Νοεμβρίου 1850.
Έν τη Βουλή των αντιπροσώπων, τη 26η Νοεμβρίου 1850.
Το παραπάνω ψήφισμα συνυπέγραψαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές: Γ. Λιβαδάς, Γ. Τυπάλδος, Η. Ζερβός, Ιωσήφ Μομφερράτος, Π. Δομενεγίνης και Σιγούρος Δεσύλλας.
Kαι με τους αγώνες μας καταργήσαμε το Ιόνιο προτεκτοράτο και ιδρύσαμε το ανεξάρτητο τότε Ελληνικό κράτος με τοποτηρητή τον ΕΛΛΗΝΑ και ΟΡΘΟΔΟΞΟΝ τω θρησκεύματι βασιλέα Γεώργιον Α΄ . Και ζήσαμε καλά εμείς και οι άλλοι καλύτερα. Γάντι κίνηση των Άγγλων, από τότε άρχισαν αυτοί τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων τους με τις συμπτύξεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου πατριώτες. Υπάρχει βέβαια και η παροιμία, από ολότελα καλή και η Παναγιώτενα δε λέω. Να λέμε όμως και καμιά αλήθεια να ξυπνάμε και λίγο, ιδίως αυτούς τους γκαστρωμένους καιρούς.