Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Πάραλος - Μόνο το καράβι;

Έντονη κινητικότητα αυτές τις μέρες σχετικά με το καράβι και τη σύνδεση της Σάμης και της Ιθάκης με την Πάτρα. 

Και αντίστοιχα έντονο παρασκήνιο. 

Και αναλύσεις βέβαια που συνδέουν άμεσα τη διακοπή της σύνδεσης με το μαρασμό της Σάμης.

Επιτρέψτε μου να θεωρώ αυτές τις αναλύσεις από πρόχειρες έως αυθαίρετες

Να θυμίσω την ανάπτυξη της Αγίας Ευφημίας όταν σταμάτησε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Αστακό. Η γραμμή δεν επέστρεψε ποτέ στην Αγία Ευφημία.

Να θυμίσω και την αποστροφή στα κάλαντα του Κοντραστάρου το 2010 (ναί τότε) που μας έλεγε "…στη Σάμη που ΄γινε χωριό …λιμάνι τση Πυλάρου!" (δείτε το εδώ).

Για να προλάβω αντιδράσεις, δεν υποστηρίζω ότι δεν χρειάζεται το καράβι - σε καμμία περίπτωση. 

Υποστηρίζω, το είπα και πριν, ότι ο μαρασμός της Σάμης δεν οφείλεται μόνο στη διακοπή της σύνδεσης με την Πάτρα.

Δηλαδή, αν επιστρέψει η σύνδεση θα επιστρέψει και η ανάπτυξη στη Σάμη; 

Η συγκυρία λοιπόν ίσως (λέω ίσως, μπορεί να κάνω και λάθος) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σκεφτούμε πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί ο τόπος μας και χωρίς τη γραμμή της Πάτρας. 

Πάραλος

5 σχόλια:

  1. Γεια στο στόμα σου, Πάραλε. Γιατί και αλλού το είδα, το τραγελαφικό, φαιδρό και ανεξήγητο, αν μην πω καμιά άλλη βαριά κουβέντα. Κάποιοι νομίζουν πως το καράβι θα λύσει τα πάντα. Άμα έρθει έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα. Αλήθεια, ποια; να μας τα πούνε για να συμφωνήσουμε ή όχι. Αλλά, δεν ξέρουν αυτό που έχει γίνει και σε άλλα μέρη, σε άλλα νησιά, δηλαδή. Ότι μεσοπρόθεσμα τα μέρη με λιμάνια, βρίσκονται πίσω τουριστικά, οικονομικά και πολιτιστικά από τα άλλα μέρη της ενδοχώρας κάποιου τόπου. Γιατί ποτέ δεν κάθεται επισκέπτης στο μέρος που πάει το καράβι. Αυτά για την ώρα.

    ΛΕΠΟΥΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λιμάνι θελουν τη Σαμη γιατι ο δρομος για το Αργοστολι ειναι καλυτερος. Σιγα που τους επιασε ο πονος για την αναπτυξη της Σαμης. Εδω "Σαμικοι" επενδυουν τουριστικα σε αλλα μερη. Χρονια η Σαμη ειναι εξω απο το "γυρο της κεφαλονιας" που κανει το ΚΤΕΛ. Αντε ξυπνάτε. Γέμισαν τον τόπο πισσα και τσιμέντο....

    Σαμικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί να μη γίνει μια ημερίδα να δούμε πώς θα προοδεύσει η Σάμη μας πώς θα μπορούσε να αναπτυχθεί και τι είδους ανάπτυξη θέλουμε; Ας το σκεφθούμε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει αρχίσει μια συζήτηση σχετικά, νομιζουμε ότι θά έχουμε νέα, έρθει-δεν έρθει καράβι.

      Διαγραφή
  4. Ορθή η άποψη του Μανωλάτου. Μια ημερίδα, μπορεί να μην έλυνε, άμεσα, προβλήματα, αλλά θα μπορούσε να ανοίξει ένα σοβαρό προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της Σάμης, το κοινωνικό, το οικονομικό, το πολιτισμικό. Όλα συνδέονται μεταξύ τους και αλληλοσυμπλεκόμενα δημιουργικά είναι βέβαιο ότι θα δώσουν προτάσεις για την επίτευξη λύσεων. Εϊναι καιρός να βγει η Σάμη μπροστά με σοβαρότητα, σε εποχές που η δημοτική εξουσία αδιαφορεί γι' αυτήν κι αν δεν την πολεμάει, την έχει παραγκωνίσει. Τώρα το ποιος θα διοργανώσει μια ημερίδα ή καλύτερα ένα διήμερο ή και τριήμερο συνέδριο, μελετημένο επιστημονικά, είναι ένα ζήτημα. Μήπως το τοπικό συμβούλιο; Πιστεύω, ότι αν του γίνει πρόταση να την αποδεχτεί, με την προϋπόθεση ότι θα πλαισιωθεί και από άλλους παράγοντες της περιοχής, αλλιώς δεν ξέρω. Οψόμεθα εις ...Σάμην...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.