Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Βιβλιοθήκη Γυμνασίου Σάμης

H Bιβλιοθήκη του Γυμνασίου Σάμης ιδρύθηκε με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στις 30/12/1998.Η δημιουργία της χρηματοδοτήθηκε από το έργο «Επίδαυρος» με συγχρηματοδότηση από τον ΟΣΚ, το ΕΠΕΑΚ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΕΙΝ.

Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί σε αίθουσα του κτηριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου και Λυκείου Σάμης η οποία έχει ειδικά διαμορφωθεί με κατάλληλο εξοπλισμό (Fax, H/Y, Φωτοαντιγραφικό, Ηχοσύστημα, Βίντεο, Τηλεόραση, Κλιματισμό, Σύστημα Ασφάλειας, κλπ).


Οι πρώτοι υπεύθυνοι καθηγητές ήταν ο κ. Π. Γαλιατσάτος, διευθυντής τότε του Γυμνασίου και η κ. Α. Καζολή, καθηγήτρια Μουσικής, οι οποίοι και παρακολούθησαν σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων.

Από τις 30/3/2000 και μέχρι σήμερα υπεύθυνη καθηγήτρια είναι η κ. Μαίρη Καλλιβωκά. Η Βιβλιοθήκη είχε στο δυναμικό της:
  • 5.600 τίτλους βιβλίων όλων των θεματικών κατηγοριών ταξινομημένους κατά DEWEY.
  • 100 Φιλοσοφία – Ψυχολογία
  • 200 Θρησκεία
  • 300 Κοινωνικές Επιστήμες
  • 400 Γλώσσα
  • 500 Φυσικές Επιστήμες
  • 600 Εφαρμοσμένες Επιστήμες
  • 700 Καλές Τέχνες
  • 800 Λογοτεχνία
  • 900 Γεωγραφία - Ιστορία
  • Οπτικοακουστικό υλικό με κασέτες ήχου ξενόγλωσσες, μουσικές, χορευτικές
  • CD μουσικά, χορευτικά, εκπαιδευτικά διαφόρων θεματικών κατηγοριών
  • Κασέτες Video εκπαιδευτικού περιεχομένου
  • Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά
  • Περιοδικά
Με την ολοκλήρωση του έργου τα έξοδα της Βιβλιοθήκης είναι υπευθυνότητα της Σχολικής Επιτροπής του Γυμνασίου. Η Βιβλιοθήκη μπορεί να αγοράσει ή να δεχτεί δωρεές με βιβλία τα οποία θα είναι στον κατάλογο των εγκεκριμένων βιβλίων του Υπουργείου.


Στον προσεγμένο χώρο της, με την πρόθυμη συνδρομή της υπεύθυνης καθηγήτριας, μπορούν να ενημερωθούν και να μελετήσουν όχι μόνο οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σάμης, αλλά και κάτοικοι της περιοχής εφόσον το επιθυμούν. Ακόμη, μπορούν και να δανειστούν βιβλία! Πολύ ενδιαφέρουσα η δυνατότητα που δίνεται, ιδιαίτερα για τους νέους της περιοχής, αλλά και για όσους θέλουν να γνωρίσουν περισσότερα.

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Είναι ελπιδοφόρο ότι απέναντι στην άδιάφορη έως εχθρική από ό, τι φαίνεται στάση της δημοτικής αρχής των τελευταίων χρόνων όσον αφορά στη δημιουργία βιβλιοθήκης στη Σάμη, υπάρχει μία πολύ πλούσια βιβλιοθήκη στο Γυμνάσιο.
    Βέβαια μια τέτοια βιβλιοθήκη θα περίμενε κανείς να απλωθεί και στην κοινωνία. Για παράδειγμα: θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια συνεργασία του Δήμου και του Γυμνασίου ώστε η βιβλιοθήκη θα μπορούσε να "ανοίγει" μία δύο φορές την εβδομάδα για δανεισμό βιβλίων και γιατί όχι για τη λειτουργία ενός αναγνωστηρίου. Εννοείται ότι ο Δήμος πρέπει να επιφορτισθεί με τα ανάλογα έξοδα (π.χ. για τοποθέτηση υπεύθυνου για τη λειτουργία αναγνωστηρίου κατά τις απογευματινές ώρες κλπ.).
    Παράκληση,λοιπόν, προς τους υπεύθυνους Δήμαρχο και Γυμνασιάρχη: κάντε κάτι, συνεργαστείτε δημιουργικά ώστε η βιβλιοθήκη να γίνει κτήμα της κοινωνίας των χωριών μας. Έτσι θα αρχίσει να γίνεται και πράξη αυτό που κατά καιρούς όλοι διατυμπανίζουν: "θέλουμε ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία"!

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφοι και προσεγμένοι χώροι (όπως φαίνονται στις φωτογραφίες) και τι πλούσια θεματολογία βιβλίων και οπτικοακουστικών μέσων. Και ο αριθμός τους ιδαίτερα εντυπωσιακός. Μπράβο στους υπευθύνους (παλαιότερους και τωρινούς). Να ένα καλό παράδειγμα του τι μπορεί να γίνει όταν κονδύλια κρατικά, ευρωπαΐκά κλπ αξιοποιηθούν όπως πρέπει... Αν κατάλαβα καλά, η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή και στους δημότες; Αν είναι έτσι, πρέπει να προβληθεί παραπάνω και να γνωστοποιηθεί η ύπαρξή της ευρύτερα.
    Βέβαια το επόμενο ερώτημα είναι πόσοι και ποιοι θα ενδιαφερθούν για κάτι τέτοιο; Από προσωπική εμπειρία πάντως, τέτοιες προσπάθειες μπορεί να έχουν απίστευτα καλά αποτελέσματα, ακόμα και σε κοινωνίες που δεν έχουν επιδείξει νωρίτερα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάτι ανάλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για τη βιβλιοθήκη σας!Η θεματολογία υων βιβλίων είναι πολύ πλούσια και αξιόλογη, ο χώρος είναι πολύ καλά διαμορφωμένος και κατάλληλος για μελέτη!Η κ.Μαίρη Καλλιβωκά τον διατηρεί πάντοτε σε άρτια κατάσταση!Βάζετε τα γυαλιά στις βιβλιοθήκες των πανεπιστημιακών τμημάτων!
    Χαιρετισμούς από Αθήνα,
    Μαρία Π.(θεολόγος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.