Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

M. Φόρτες: Αποκλειστική συνέντευξη στο «Petersons Estate News»

Αποκλειστική συνέντευξη στο «Petersons Estate News»
(τόμος 1, τεύχος 7. Μάρτιος 2010)

1) Αργοστόλι: Ποιο θα πρέπει να είναι το επόμενο μεγάλο έργο;

Τρία:

α) Η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Μαρίνα Αργοστολίου. Έχουν περάσει 15 (και) μήνες, από τις 11 Νοεμβρίου 2008, που άνοιξαν οι προσφορές για την επιλογή Φορέα Διαχείρισης της Μαρίνας και 8 μήνες, από τις 6 Ιουλίου 2009, που ανοίχθηκε ο φάκελος της οικονομικής προσφοράς και κρίθηκε αποδεκτή και ουδείς γνωρίζει τι γίνεται με την πρόοδο του έργου.

β) Η αναθεώρηση της ΖΟΕ Αργοστολίου που με τα σημερινά δεδομένα σε πολλά σημεία της αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη της πόλης και του ΓΠΣ που στο μεγαλύτερο μέρος του έχει υλοποιηθεί.

γ) Η πολεοδόμηση της Λάσσης πρέπει να πάρει την κατεύθυνση του τουριστικού χαρακτήρα του οικισμού και όχι της β΄ παραθεριστικής κατοικίας που σήμερα ισχύει. Αυτό σημαίνει αναθεώρηση της αντίστοιχης ΖΟΕ, οπότε και απαιτείται «αλλαγή πλεύσης» απ’όλους.

2) Ποια είναι η γνώμη σας για την παραλία της πόλης, τι πρέπει να γίνει;

Πρέπει να γίνει κατεδάφιση όλων των κτιρίων που ανήκουν στην ιδιοκτησία του Δήμου με πρώτα αυτά της λαχαναγοράς που εκκενώθηκαν. Στα υπόλοιπα που ανήκουν σε ιδιώτες να υπάρξει συμφωνία του Δήμου μαζί τους και να προχωρήσει η ανάπλαση μέχρι την Γέφυρα στο ίδιο ύφος με αυτό του γουλόστρωτου, δίνοντας επί πλέον χρήσεις. Το Αργοστόλι με μια τέτοια ανάπλαση θα αποκτήσει ένα μοναδικά τεράστιο μέτωπο ανοικτό προς τη θάλασσα, από τις Καταβόθρες μέχρι τη Νερομάνα.

Πριν χρόνια είχαμε υποβάλλει για ένταξη στο πρόγραμμα Interreg ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής. Τέτοιου είδους προγράμματα σήμερα προκρίνονται στο ΕΣΠΑ, κατ’αναλογία με το αντίστοιχο στην περιοχή Λαϊκών Κατοικιών – Λυκιαρδοπουλάτων – Σισσιώτισσας, που υλοποιήθηκε από το Γ΄ΚΠΣ.

3) Καλλικράτης: Είστε βέβαιος για την επιτυχία του σχεδίου στην παρούσα φάση με την οικονομική κρίση. Θα υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι για τους νέους ΟΤΑ;

Δεν ξέρω αν θα υπάρξουν οι απαραίτητοι πόροι για τους νέους ΟΤΑ, αλλά ξέρω πως πρέπει να υπάρξουν. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν στηριχτεί οικονομικά. Πολύ περισσότερο που ο Καλλικράτης εισάγει τρία βασικά στοιχεία μεταρρύθμισης του Ελληνικού Κράτους.

1ον. Την αποσυγκέντρωση τους κράτους με τις επτά Γενικές Διοικήσεις

2ον. Την αποκέντρωση του κράτους με την αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση.

3ον. Την ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης με τα τεκμήρια της εγγύτητας και της επικουρικότητας να βρίσκουν εφαρμογή στους λίγους και ισχυρούς Δήμους.

4) Αν η Κεφαλονιά γίνει ένας ενιαίος δήμος θα ενδιαφερόσασταν να είστε υποψήφιος;

Γνωστή η απάντησή μου. Πάντα με ενδιέφερε η αιρετή Περιφέρεια. Όμως ο ένας Δήμος στην Κεφαλονιά είναι πρόκληση.

5) Κυβέρνηση Παπανδρέου , μήπως γενικά καθυστερεί ? Τα σχόλια σας .

Σίγουρα σε κάποια πράγματα, αντικειμενικά υπάρχει καθυστέρηση, όπως η τοποθέτηση Γενικών Γραμματέων. Σε γενικές γραμμές όμως υπάρχει ικανοποιητικός ρυθμός. Το νομοθετικό έργο κατά γενική ομολογία προχωράει πέρα από κάθε πρόβλεψη. Η αντιμετώπιση, όμως, κρίσιμων ζητημάτων, όπως του λιμανιού του Πειραιά και των αγροτικών κινητοποιήσεων, έδειξε υπευθυνότητα στους Κυβερνητικούς χειρισμούς. Η διαφάνεια στην διοίκηση δίνει πρωτοφανείς για την Ελλάδα εξετάσεις. Το ίδιο σοβαρή αντιμετώπιση δείχνει ότι γίνεται με το ασφαλιστικό. Τέλος η οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα. Όλα αυτά όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις έχουν την ευρεία αποδοχή των πολιτών.

Τώρα, στα δικά μας υπάρχει σε πολλά ζητήματα ανεξήγητη καθυστέρηση. Οι νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία και στο ΤΕΙ καθυστερούν, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αρρυθμίες. Ο Παιδίατρος στην Ιθάκη, με ό,τι σημαίνει για τους κατοίκους του νησιού η συνέχιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Το ΕΣΠΑ, αλλά και συγκεκριμένα έργα και για τα δύο νησιά, καθυστερούν αδικαιολόγητα. Εκτιμώ ότι πρέπει γρήγορα να βρεθεί ρυθμός.

6) Σκάλα: Σίγουρα σας τίμησε με την ψήφο της όσο κανένα άλλο μέρος του νησιού. Πόσο ορθολογική είναι η ανάπτυξη αυτού του τουριστικού προορισμού?

Η Σκάλα ήταν, είναι και θα είναι η πατρική γη, η πατρίδα της καρδιάς. Την αγαπώ ξεχωριστά και πάντα την βοηθούσα. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου ήταν εξόχως τιμητικό για εμένα. Οι δυνατότητες της Σκάλας είναι τεράστιες και τα επόμενα χρόνια πρέπει οπωσδήποτε να αναδειχθούν. Οι ευκαιρίες που δίνονται από το ΕΣΠΑ για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάπτυξης περιοχών πρέπει να αξιοποιηθούν. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά υπάρχουν περιθώρια ακόμη. Άλλωστε το Δ΄ χρηματοδοτικό πλαίσιο θα είναι και η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για τις δημόσιες δαπάνες. Πάντως ξέροντας τι έχει συμβεί σε άλλες αντίστοιχες τουριστικές περιοχές, λέω…. πάλι καλά που αντέξαμε μέχρι σήμερα! Υπάρχουν ακόμα (πάρα) πολλά περιθώρια για ορθολογική ανάπτυξη της Σκάλας και της ευρύτερης περιοχής (π.χ. της παλιάς Σκάλας και της περιοχής μεταξύ Σκάλας – Πόρου).

7) Χωροταξία Νομού. Τα σχόλια σας.

Τα χωροταξικά ζητήματα μπαίνουν σε πρώτη προτεραιότητα και σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος στοχεύουν στην πράσινη ανάπτυξη. Ήλιο, θάλασσα και παραλίες, «πουλάνε» εκατοντάδες περιοχές στον κόσμο. Το πρόβλημα είναι πως διαχειρίζεσαι τα δικά σου συγκριτικά πλεονεκτήματα, στο περιβάλλον (φυσικό και ανθρωπογενές) και στον πολιτισμό, που δίνουν και την διαφορά. Δεν πιστεύω πάντως ότι αυτό μπορεί να γίνει με δογματικές αντιλήψεις και ιδεοληψίες (που σε τελική αντίληψη οδηγούν στο αντίθετο της ανάπτυξης), αλλά με την σκέψη πως θα υπάρξουν μετά από εμάς πολλές γενιές που θα ζήσουν στην Κεφαλονιά και το Θιάκι.

8) Πόσο αισιόδοξος είστε για το κλίμα του πλανήτη;

Πόσο αισιόδοξος μπορεί να είσαι όταν αυτοί που πρέπει και οφείλουν να προσέξουν τον πλανήτη αδιαφορούν; Η αποτυχία της πρόσφατης διάσκεψης της Κοπεγχάγης δεν είναι καλό σημάδι για τον πλανήτη. Παρ’όλα αυτά είμαι αισιόδοξος, γιατί οι κοινωνίες των πολιτών δεν έχουν πει την τελευταία λέξη…..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.