Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

E.T.I.N: Δελτίο Ενημέρωσης για τις Εκθέσεις Βελιγραδίου και Σόφιας





Λευκάδα 4/3/10
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑΣ
Στα πλαίσια της τουριστικής προβολής των Ιονίων νήσων εκ μέρους της ΠΙΝ, η ΕΤΙΝ συμμετείχε σε δυο τουριστικές εκθέσεις των Βαλκανίων, του Βελιγραδίου (24-28/2/10) και της Σόφιας (25-28/2/10).
Συγκεκριμένα στο Βελιγράδι, όπου λαμβάνει χώρα μια πολύ σημαντική έκθεση όχι μόνο για την Σερβία αλλά για ολόκληρο τον χώρο της Βαλκανικής, το ενδιαφέρον υπήρξε πάρα πολύ έντονο από πολλούς τουριστικούς πράκτορες αλλά και μεμονωμένους τουρίστες.
Τα περισσότερα Σέρβικα πρακτορεία έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα την Ελλάδα, για λόγους εγγύτητας προς την θάλασσα αλλά και συναισθηματικής προσέγγισης των Σέρβων προς την Ελλάδα.
Οι ίδιοι οι Σέρβοι έρχονται και ξανάρχονται στην Ελλάδα, σαν προσφιλή τους προορισμό θέμα που θα ενταθεί από την φετινή τουριστική περίοδο για τρεις βασικότατους λόγους:
  1. Από εφέτος δεν χρειάζονται VISA για να εισέρχονται στην Ελλάδα.
  2. Η Εγνατία οδός τους οδηγεί με ασφάλεια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Δυτική της ακτή και συγκεκριμένα στα Ιόνια νησιά όπου μέσω της Ιονίας οδού κατευθύνονται σε όλα τα νησιά, ανάλογα με το ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν που προβάλει το καθένα(παραλίες, θρησκευτικός τουρισμός, xtreme sports, τιμές, ποιότητα, ποικιλία κλπ).
  3. Η απόσπαση του Μαυροβουνίου από την Σερβία επηρεάζει αρνητικά τους Σέρβους να το επισκεφθούν (αναφέρονται χιλιάδες ακυρώσεις ) και σαν αντιστάθμισμα επιλέγουν για τούς δύο παραπάνω λόγους την Ελλάδα και ιδιαίτερα το Ιόνιο, που σαν δύσκολος παλιότερα αλλά εφικτός προορισμός τώρα, γίνεται πραγματικότητα με την Εγνατία.

Στο καλαίσθητο πλην μικρό περίπτερο του ΕΟΤ υπήρχε stand για τα Ιόνια νησιά, όπου οι απεσταλμένοι των φορέων και οι ιδιώτες έκαναν τις συναντήσεις τους με πράκτορες και μεμονωμένους πελάτες.

Στην έκθεση του Βελιγραδίου παραβρέθηκαν ο Νομάρχης Κεφαλονιας και Ιθάκης κ. Δ. Γεωργάτος, ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Σ. Μικάλεφ, ο Δήμαρχος Παξών κ. Σπ. Μπογδάνος, οι Δ. Σύμβουλοι του Δ. Κερκυραίων Χρ. Τόμπρου και Π. Μεταλληνός, οι πρόξενοι της Σερβίας στην Κέρκυρα κ. Σ. Καρβούνης και Κεφαλονιά κ. Ε. Ρουχωτάς, ο Δ/ντης της ALPHA BANK στο Βελιγράδι κ. Ρουχωτάς, ο πρόεδρος της 'Ενωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας κ. Π. Μπράμος, από την ΝΕΤΠ και το επιμελητήριο Λευκάδας ο κ. Δ. Σολδάτος, από τον εμπορικό σύλλογο Λευκάδας ο κ. Γ. Γράψας, από την Νομαρχία Κέρκυρας ο κ. Γ. Λέσσης, εκπρόσωποι ομοσπονδιών καταλυμάτων τουρισμού και πολλοί ιδιοκτήτες καταλυμάτων και ξενοδοχείων από όλα τα Ιόνια νησιά.

Στα πλαίσια της έκθεσης και της προβολής μέσω του τύπου, τόσο ο Νομάρχης Κεφαλονιας (παραβρέθηκε παράλληλα με την αδελφοποίηση με την πόλη Sabac), όσο και ο Δήμαρχος Κερκυραίων (παραβρέθηκε στα πλαίσια της αδελφοποίησης Κέρκυρας - Βελιγραδίου) έδωσαν συνεντεύξεις στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας ενώ ο Δ/νων σύμβουλος της ΕΤΙΝ Π. Σκληρός σε δύο ζωντανές εκπομπές δικτυακών καναλιών.

Στην έκθεση της Σόφιας, η οποία ήταν πιο μικρή αλλά με ελεύθερη είσοδο, στην καρδιά της πόλης έγινε ακόμα πιο σαφές ότι η Εγνατία οδός είναι η πλατφόρμα που θα φέρει στα Ιόνια τους τουρίστες από την Βουλγαρία οι οποίοι κατά κανόνα πήγαιναν στη Θάσο, Χαλκιδική και παραλία Πιερίας.

Είναι χαρακτηριστική η παραδοχή τουριστικού πράκτορα της Σόφιας ότι "εφόσον υπήρξε σήμερα αυτή η επαφή και γνωριμία με τα Ιόνια νησιά, η αποστολή μου στην έκθεση τέλειωσε, διότι θα αλλάξουμε τον προορισμό των επισκεπτών από τις συνηθισμένες περιοχές και θα τους προτείνουμε να διαλέξουν τα Ιόνια μέσω της Εγνατίας οδού".

Στα πλαίσια της έκθεσης ο Δ/νων σύμβουλος της ΕΤΙΝ έδωσε ζωντανή συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας, ενώ με προσωπική φροντίδα της Υφγού τουρισμού κ. Α.Γκερέκου αλλά και της Γ.Γ.ΠΙΝ κ. Β. Αλεξανδρίδου είχε οριστεί ραντεβού με τον Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας.

Ο υπουργός είχε συνάντηση στο γραφείο του με συνεργάτες της κ. Αλεξανδρίδου και τον Δ/ντα σύμβουλο της ΕΤΙΝ Π. Σκληρό, όπου αντάλλαξαν απόψεις για την διευκόλυνση των επισκεπτών από την Βουλγαρία προς τα Ιόνια νησιά αλλά και προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών σε επίπεδο συλλόγων, φορέων και του Ιόνιου Πανεπιστήμιου μέσω κοινών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ο κ. Σκληρός επέδωσε προσωπική πρόσκληση της Γ.Γ. ΠΙΝ προς τον υπουργό να επισκεφθεί τα Ιόνια νησιά, ο οποίος την αποδέχτηκε με χαρά και εφέτος τον Ιούνιο θα φιλοξενηθεί στα νησιά μας.

Στην έκθεση παραβρέθηκαν ο διευθυντής του ΕΟΤ Βουλγαρίας κ. Λεωνίδας Ευθυμίου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Γ. Γεωργάκης, εκ μέρους της Ν.Κεφαλονιάς η κ. Αλεξανδρα Λάντου, της Ζακύνθου κ. Δ.Καρούσης, , της Κέρκυρας κ. Γ. Παπαβλασόπουλος.

Η ΕΤΙΝ είχε εκδώσει αντίγραφο χάρτη με τις χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, στην Σερβική και Κυριλλική γλώσσα, με την Εγνατία οδό, τις κάθετες προσβάσεις για κάθε χώρα αλλά και την διεκπεραίωση για κάθε νησί του Ιονίου, ο οποίος υπήρξε πραγματικός μπούσουλας για κάθε πράκτορα αλλά και κάθε ένα επισκέπτη και στις δύο εκθέσεις.

Είναι δε χαρακτηριστική η ερώτηση του Υπουργού Πολιτισμού της Βουλγαρίας προς τον Π. Σκληρό "πόση ώρα θα χρειαστώ από τον Προμαχώνα να φτάσω στην Ηγουμενίτσα" και πραγματι ενθουσιάστηκε όταν έλαβε την απάντηση για ταξίδι 3.30 ωρών.

Είναι γνωστό ήδη ότι μετά από πρόταση της Γ.Γ.ΠΙΝ και προέδρου της ΕΤΙΝ κ. Αλεξανδρίδου, στην αποστολή για τις δύο αυτές εκθέσεις, συμμετείχαν (μέσω των φορέων τους) 37 επαγγελματίες του τουρισμού από όλα τα Ιόνια νησιά.

Με δεδομένο ότι στην περυσινή τουριστική περίοδο η Εγνατία οδός έδωσε διέξοδο σε πολλούς επισκέπτες από την Μακεδονία και την Θράκη να επιλέξουν τα Ιόνια νησιά, η ίδια οδός είναι πολύ πιθανόν να δώσει από εφέτος διέξοδο και στους κατοίκους των Βαλκανίων να επισκεφθούν τα νησιά μας.

Οι εμπειρίες από την παρουσία στις εκθέσεις, οι επαφές απ ευθείας με τους πράκτορες και το κοινό, οι συγκρίσεις σε ότι αφορά τους ανταγωνιστές μας, οι επαφές και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών απ' τα Ιόνια, υπήρξε σίγουρα ένα σημαντικό, δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον εγχείρημα που θα συζητηθεί αλλά θα έχει ήδη αποδώσει θετικά συμπεράσματα σε όσους συμμετείχαν.

Στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου βρίσκονται στην ΕΤΙΝ πολλές διευθύνσεις τουριστικών γραφείων από το Βελιγράδι και την Σόφια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.