Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Μ. Θεοτοκάτος: Ένας Δήμος σε κάθε Νησί


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ τ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΚΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ

"ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΝΗΣΙ"

Με την εμπειρία των 20 και πλέον ετών στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά και της γενικότερης πορείας μου στα κοινά του τόπου μας, θα ήθελα να καταθέσω τις προσωπικές μου απόψεις πάνω στο σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ". Πολλά χρόνια πριν τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" όταν ήμουν Δήμαρχος Ληξουρίου είχα οραματιστεί όλη την Παλική ένα Δήμο.

Έτσι όταν ήρθε μετά από χρόνια για συζήτηση το σχέδιο "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ" ήμουν από τους πρώτους που στήριξα με πάθος την δημιουργία ενός Δήμου "ΠΑΛΙΚΗΣ" μέσα σένα επιφυλακτικό κλίμα και κόντρα στις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων πλην του ΠΑΣΟΚ, που υποστήριζαν δυο και τρείς Δήμους (Ληξουρίου- Ανωγής- Κατωγής). Είχα εμπεδώσει πολλά χρόνια πριν σαν συνδικαλιστής ότι η σαλαμοποίηση και ο κατακερματισμός δεν λύνει προβλήματα αλλά αντίθετα δημιουργεί.

Δεκατρία χρόνια μετά τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" και με όλες του τις αδυναμίες, θα διαπιστώσει κανείς ότι λειτούργησε θετικά και κυρίως για τις μικρές ξεχασμένες κοινωνίες. Σίγουρα ο πληθυσμιακός παράγοντας δεν είναι και το μόνο κριτήριο για την θετική η αρνητική πορεία ενός τόπου, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες. Σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητα η εντιμότητα και η αγωνιστικότητα των προσώπων που καλούνται να υπηρετήσουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή αλλαγή του παγκόσμιου πολιτικοοικονομικού σκηνικού. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και σε μια εποχή που η ηλεκτρονική εξέλιξη και το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της γης. Οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και κράτη και λαοί δηλώνουν παρουσία και αμεσότητα.

Η μελετώμενη λοιπόν διοικητική μεταρρύθμιση κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Το στοίχημα θα πετύχει μόνο αν δούμε τη μεταρρύθμιση με μοναδικό γνώμονα την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας και εάν συνειδητοποιήσουμε ότι το καλό και η πρόοδος του χωριού μας περνάει μέσα από το καλό και τη πρόοδο της πόλης μας, του νομού μας, της περιφέρειας μας, της χώρας μας. Συναισθηματισμοί ,σκοπιμότητες, και προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να μπουν στην άκρη.

Προσωπικά δεν είμαι υπέρ των μικρών Δήμων αφού με πολύ δυσκολία μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, ούτε υπέρ των πολύ μεγάλων Δήμων στους οποίους εμφανίζονται διαμερίσματα πολλών ταχυτήτων. Με γνώμονα λοιπόν την δημιουργία Δήμων ισχυρών με δυνατότητες προόδου και ανάπτυξης, θεωρώ ότι ο Νομός μας δεν μπορεί να έχει περισσότερους από ένα Δήμο σε κάθε Νησί. Εξάλλου το παράδειγμα της διαδημοτικής επιχείρησης καθαριότητας για τη σύσταση της οποίας δώσαμε μάχες μαζί με τον Αλέκο Καλαφάτη, μας οδηγεί στο συμπέρασμα του ενός Δήμου. Φόβοι ότι η περιφέρεια του Δήμου θα ξεχαστεί ή ότι ο Δήμαρχος θα είναι απόμακρος κλπ. θεωρώ ότι δεν δικαιολογούνται, αφού ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" διασφαλίζει ότι οι υπάρχουσες υποδομές και οι υπηρεσίες των σημερινών Δήμων παραμένουν και αναβαθμίζονται. Ο δε πολίτης για το μόνο που πρέπει να ενδιαφέρεται είναι να έχει κοντά του καλές υπηρεσίες και όχι το Δήμαρχο για κανένα ρουσφετάκι.

Τώρα σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια θα συμφωνήσω με όσους εκφράζουν επιφυλάξεις, εάν η συμμετοχή μας στην Π.Ι.Ν. μας ωφέλησε και ακόμα ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν τύχαμε της καλύτερης αντιμετώπισης.

Αιώνες όμως τώρα ανήκουμε σ’ αυτή τη γεωγραφική περιοχή μαζί με τα άλλα Νησιά, που μας συνδέει η ίδια ιστορία, κοινός πολιτισμός, κοινοί αγώνες. Μας ενώνει ο ριζοσπαστισμός. Εξάλλου κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι μέσα σε μια άλλη περιφέρεια θα τύχουμε καλύτερης αντιμετώπισης.

Προσωπικά δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την ιδέα ότι μπορούμε σαν Κεφαλονιά να αποτελούμε μέρος της Αιτωλοακαρνανίας ή της Αχαΐας ή της Ηλείας. Θα συνιστούσα όμως η εμπειρία μας στον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" να μας κάνει "σοφότερους", ώστε στην περίπτωση του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" προβλεφθούν ρυθμίσεις για να αποτραπούν αδυναμίες και αρρυθμίες του παρελθόντος. Θα υποστήριζα ακόμα ότι σε μια μικρότερη περιφέρεια Ιονίων Νήσων με όμορα Νησιά, είναι πολύ πιο εύκολο να ανατρέψεις την εικόνα του "φτωχού συγγενή" παρά να προσπαθήσεις το ίδιο πράγμα σε μια γιγάντια περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με μεγάλους και ανομοιόμορφους Δήμους.

Τελειώνοντας, και γνωρίζοντας τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσουμε, θα τολμήσω να προτείνω την διεκδίκηση της έδρας της περιφέρειας με κύριο επιχείρημα την γεωγραφική μας θέση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την στήριξη των άλλων Νησιών.

ΜΑΚΗΣ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΣ
τ. Δήμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.