Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Π. Πετράτος - Ο Ριζοσπάστης Ιωσήφ Μομφερράτος και η Ενωμένη Ευρώπη

Την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 διεξάγονται οι Ευρωεκλογές. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του για τη σημερινή Ε.Ε., μπορεί να έχει το δικό του όραμα για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής ηπείρου και με βάση προφανώς αυτά θα ψηφίσει την ερχόμενη Κυριακή.

Επειδή χτες γιορτάσαμε την επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και επειδή ίσως οι περισσότεροι να αγνοούν την ευρωπαϊκή διάσταση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας, θα θέλαμε ενημερωτικά να αναφέρουμε παρακάτω πολύ σύντομα τα εξής:

1. Ο ριζοσπαστισμός ήταν κίνημα εθνικό και δημοκρατικό∙ ζητούσε την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχή των εθνοτήτων και ταυτόχρονα απέβλεπε σε δημοκρατικές-κοινωνικές αλλαγές στο ελληνικό κράτος σύμφωνα με τις κατευθύνσεις των γαλλικών επαναστάσεων του 1789 και του 1848.

2. Οι επτανησιακές εφημερίδες της Αγγλοκρατίας και ειδικότερα οι ριζοσπαστικές χαρακτηρίζονταν από πολιτική ωριμότητα και διακρίνονταν για τη θαρραλέα και μαχητική αρθρογραφία τους. Ανάμεσα σε αυτές η «Αναγέννησις» του Ιωσήφ Μομφερράτου.

3. Από τα άρθρα του Μομφερράτου στην εφημερίδα του ξεχωριστή σημασία έχει εκείνο με τον τίτλο «Ο προς τους Λαούς ασπασμός μας» (εφημερίδα «Αναγέννησις», αρ. φύλλου 55, 18-4-1859), στο οποίο ο Κεφαλονίτης ριζοσπάστης διατύπωνε τις προωθημένες για την εποχή του ριζοσπαστικές-κοινωνιστικές ιδέες, προβάλλοντας ανάμεσα σε άλλα και το όραμα της «Ευρωπαϊκής Συμπολιτείας».

4. Συγκεκριμένα, θεωρούσε ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί, καταπιεζόμενοι από ξένη ή εγχώρια τυραννία, συνιστούσαν ένα αδιάσπαστο σύνολο στον αγώνα τους για μια πανευρωπαϊκή πολιτική και πολιτισμική ανάπλαση της Ευρώπης. Διακήρυττε τη διάλυση της ανίερης συμμαχίας των –τότε- βασιλέων και την αντικατάστασή της με την ιερή συμμαχία των ευρωπαϊκών λαών, οι οποίοι θα συγκροτούσαν, με βάση την ελεύθερη εθνικότητα, τη λαϊκή κυριαρχία και τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, μια Ευρωπαϊκή Συμπολιτεία. Και στη Συμπολιτεία αυτή οι μεταξύ των εθνών διαφορές θα διευθετούνταν όχι ανταγωνιστικά και εχθρικά αλλά αδελφικά, με ισότητα, αμοιβαιότητα  και δικαιοσύνη, ενώ το νεοελληνικό κράτος – ένα κράτος, εννοείται, δημοκρατικό και κυρίαρχο - θα έπαιζε, κατά τον Μομφερράτο, σημαντικό ρόλο.

5. Επειδή, πράγματι, το συγκεκριμένο απόσπασμα του παραπάνω άρθρου του ριζοσπάστη αγωνιστή το θεωρούμε αξιολογότατο και συνάμα προφητικό και επίκαιρο αλλά παραμένει δυστυχώς άγνωστο μάλλον στους περισσότερους, το αντιγράφουμε από την εφημερίδα: «[…] Όταν δε επί των ερειπίων του αναποφεύκτως κατεδαφισθησομένου σαθρού οικοδομήματος της ιεράς μεν καλουμένης, ασεβούς δε και ανοσίου συμμαχίας των βασιλέων, εγερθή  το νέον και μέγα οικοδόμημα της αληθώς ιεράς και αγίας των λαών συμμαχίας, και αντί των ελευθεροκτόνων ηγεμονικών συνεδρίων επί τη βάσει της ελευθέρας εθνικότητος, της κυριαρχίας των λαών και της μεταξύ αυτών αλληλεγγύης επανιδρυθή εν είδος ευρωπαϊκής συμπολιτείας, όπου, προς τοις άλλοις, αι μεταξύ των εθνών σχέσεις θέλουσι διευθετείσθαι, όχι πλέον εγωιστικώς, δυσμενώς και εχθροπαθώς, αλλ’ αδελφικώς, εν πλήρει ισότητι, αμοιβαιότητι και δικαιοσύνη, κλέος γενικόν και καύχημα θέλει είσθαι ότι εν μέσω αυτής η νέα Ελλάς θέλει διαπρέπει λαμπρά και ένδοξος ως η αρχαία. […]».

6. Έτσι, λοιπόν, το ριζοσπαστικό κίνημα, πρώτο στην Ευρώπη, συνέλαβε και διακήρυξε την ανάγκη της πανευρωπαϊκής κοινότητας και συμπολιτείας. Και ο  Κεφαλονίτης ριζοσπάστης Ιωσήφ Μομφερράτος, είναι από τα μέσα του 19ου αιώνα ο πρώτος Έλληνας με ευρωπαϊκή συνείδηση, προδρομικός κήρυκας της συναδέλφωσης των ευρωπαϊκών λαών, οραματιστής μιας Ευρώπης των Λαών, της Ευρώπης της ισότητας, της δικαιοσύνης, της λαϊκής κυριαρχίας και της αλληλεγγύης – μιας Ευρώπης δηλαδή που καμιά σχέση δεν έχει με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι δημιούργημα «ελευθεροκτόνων ηγεμονικών συνεδρίων».


22-5-2014
Πέτρος Πετράτος  

Σταυρούλα (Λιάνα) Γιακουμάτου: Έργα και Ημέρες των διοικήσεων που πέρασαν!

Άρχισε η τουριστική περίοδος και για μια ακόμα χρονιά, θα διαπιστώσουμε την αδιαφορία τόσων χρόνων των διοικήσεων για την εικόνα που δίνουμε στους επισκέπτες μας.



Το Κρηναίο οικοδόμημα του 3ου π.Χ., που η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε από το 2006-2007!


Κατά την ίδια περίοδο αποκαλύφθηκε τμήμα του αρχαίου λιμένα Σάμης κλασικών χρόνων (500 π.Χ.-324 π.Χ.)



Το ρωμαϊκό Βαλανείο Σάμης του 3ου π.Χ., με κατεστραμμένο το περίπτερο, κλειστή την είσοδο με σωρό από πέτρες, καμία ενημερωτική πινακίδα.



Πνιγμένο στο «πράσινο», ουδείς γνωρίζει ότι είναι αρχαιολογικός χώρος.



Βγαίνοντας από την είσοδο των γραφείων του Ειρηνοδικείου Σάμης, στο κέντρο της πόλης υπάρχει η σώρευση των απορριμμάτων και στο βάθος το δημοτικό κτίριο που στεγάζει το θεατρικό εργαστήρι της Σάμης.


Στο ίδιο σημείο η εγκαταλειμμένη παλαιά ηλεκτρική εταιρεία της Σάμης.



Προχωρώντας δυτικά μερικά βήματα συναντάμε την μοναδική κανονική πλατεία της Σάμης, που την κοσμεί… το μηχανοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού(με έντονη δυσοσμία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες), με φόντο το κτίριο του Δημοτικού σχολείου Σάμης.



Αρχίζει η «πλάζ» της Σάμης με τα  ανύπαρκτα «ντούς» κάτω από τον υδατόπυργο! Το «σκάμμα» της δεύτερης φωτογραφίας είναι το «ντούς»!


Αναμένοντας για τετραετίες την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης και εισόδου του αλιευτικού καταφυγίου!

Περπατώντας λίγα μέτρα δυτικότερα συναντάμε το δεύτερο μηχανοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού(με επίσης έντονη δυσοσμία).



Βαδίζοντας στην συνέχεια, στον … «πεζόδρομο» συναντάμε και το ιστορικό γεφυράκι που περιμένει έστω να το γκρεμίσει ο σεισμός, αλλά που τέτοια τύχη!!


Σπασμένοι και οι φανοστάτες της παραλίας!



Τελειώνω προς το παρόν, με την κατάρρευση της στέγης της εκκλησίας Παναγίας των Λιβαθινάτων (κηρυγμένο μνημείο από το 1984 από το Υπ. Πολιτισμού) και την «ιδιαίτερη» φροντίδα του κράτους για αυτό. Υπήρξαν οι μελέτες από 4ετίες!!!

Σταυρούλα (Λιάνα) Γιακουμάτου
Υποψήφια εκλογικής περιφέρειας Σάμης με τους «Ριζοσπάστες Ξανά»

Χωματερή; Ευχαριστούμε!

Δίπλα στην πόρτα μας, στα παλιά "σφαγεία"που δεν δουλέψανε ποτέ, στα Πουλάτα,  ο Δήμος Κεφαλλονιάς και η τοπική του διοίκηση/αντιδημαρχία Σάμης λειτουργούν εδώ και χρόνια μια παράνομη χωματερή όπου στοιβάζονται χόρτα κλαδιά, αλλά και καρέκλες ψυγεία(!) στρώματα, λάστιχα, γκαζάκια και ότι άλλο σκουπίδι βάζει ο νους σας!! 

Έτσι, οι πόρτες κάποιων καλλωπίζονται, τα άχρηστα φεύγουν, οι "διευκολύνσεις" εξοφλούνται, ενώ οι συμπολίτες μας της ευρύτερης περιοχής "αρωματίζονται" και "καθαρίζουν" τα πνευμόνια τους με προϊόντα καύσης από υλικά που θα έπρεπε ο Δήμος να τα διαχειρίζεται αλλιώς, προστατεύοντας το περιβάλλον και την υγεία των συμπολιτών μας. 

Η εισαγγελία προς ώρας σιωπά, ενώ, μέσα στις εκλογές(!!) και εν μέσω βροχής υποσχέσεων, τουριστικής περιόδου και αρχών καλοκαιριού, το παιχνίδι καλά κρατεί... Οι φωτογραφίες είναι γλαφυρές, μιλάνε από μόνες τους.





Βεβαίως να απευθύνουμε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους διατελέσαντες τοπικούς άρχοντες για την ευρηματικότητά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της τουριστικής περιοχής μας...

Ντουμανιασμένος Κάτοικος

Ο Μπρατσέτος εσυνάντησε τον Κοντραστάρο!

Ελησμόνησα να σας πω και μια έβδομη ιστορία. 

Το λοιπό, μπονόρα μπονόρα, εψές, η σιόρα Κάτε μου, εμπέλαζε παράξενα. Επήα κοντά τση και μου είπε: "Μωρέ βουρλισμένε Μεμά μου, ό,τι και να κάμεις μόνος σου, δεν πρόκετα να κάμεις τσίποτσις. Μαζί με άλλους, βεραμέντες, πρέπει να συνασπιστείς, για να μη βγείτε πουλιό σίγουρα και οι δύο σας. Και τώρα που σου μιλώ, ξέρεις τι αποθύμησα; Σινάπι. Για να κάμω και πολύ γάλα, να το μοιράσεις σ' ευκειούς τσου σαφρακιασμένους". 


Ωρέ, τι έπαθα, τότενες τόμου το άκουσα. Σα να έχει δίκιο, είπα, η σιόρα Κάτε. Εχτύπαα το κεφάλι μου ώρες για να σκεφτώ κάτι τις. Όταν κατά το μεσημεράκι, επήρα τη σιέστα μου, είδα ένα όνειρο μουρλό και θα σας το διηγηθώ, που έλε και ο κόντε Διονυσάκης. 


"Ήμανε λέει απά στη Γρούσπα, μαζί με κάτι άλλους και εκουβεντιάζαμε για τσι εκλοές. Εβουρλιζόμαστε, τι να κάμουμε για να μη βγούμε. Κι ένας, σπουδαίος ρήτορας που είχε, λέει και πείρα από άλλες εκλοές, ασκώθηκε κι έβγαλε ένα λόγο πολύ σπουδαίο. Δεν τονε θυμάμαι όμως. Και το ονομά του ήτανε γνωστό, αλλά δεν το θυμόμουνα στον ύπνο μου. Ούτε ευκειόνε ούτε το κόμμα του. Θυμάμαι πως εχειροκροτάαμε ούλοι ωσά κουρλοί. Ήτανε εκεί και άλλοι λέει, οπού κάποτες είχανε μια παρέα στο Αρουπάκι και εγράφανε τσι παρόλες τσου. Κι εκεί οπού επαλαμακίζαμε ούλοι σίγουροι για την ήττα μας, ένα κοπάδι από γίδια εκατέβαινε συλίντρεχο από το Ρούδι. Ανάν!, σκούξαμε ούλοι, θα μας πατήσουνε και δε θα πανηγυρίσουμε. 

Κι εκεί οπού το μάτι ενός τράγου αρχηγού με ετήραε άγρια... εξύπνησα ζυφτάρι στον ίδρωτα! Κι αμέσως εφώναξα, τόσο που ελάμπαξε η σιόρα Βιτώρια. 

Αμάν, είπα: "Ο ΚΟΝΤΡΑΣΤΑΡΟΣ με το κόμμα του, ήτανε εκεί στη Γρούσπα. Με τους ψηφοφόρους του ΚΑΚΟΧΡΟΝΑΧΕΙ". Ο ΚΟΝΤΡΑΣΤΑΡΟΣ ήταν ο ρήτορας. Ωρέ, θάμα!

ΜΕΜΑΣ ΜΠΡΑΤΣΕΤΟΣ 

Γ. Παπαδάτος - Ανοικτή Επιστολή για τον Πολιτισμό της περιοχής Σάμης

Αξιότιμοι κ.κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι  της Κεφαλονιάς:

δεν έχω καμιά αμφιβoλία πως όλοι, ανεξάρτητα από πολιτική ή κομματική τοποθέτηση,  γνοιάζεστε για την Κεφαλονιά μας, για την οικονομική, τουριστική, κοινωνική και πολιτιστική της ανάπτυξη. Όμως επιτρέψτε μου, λόγω καταγωγής, να ασχοληθώ με τη Σάμη, αποκλειστικά με το πολιτιστικό της πρόσωπο, το οποίο, όσον αφορά σε καίρια ζητήματα ουσιαστικής ανάπτυξης και περαιτέρω προσφοράς, ιδιαίτερα προς τη νεολαία, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει υποχωρήσει δραματικά.

Βέβαια, σήμερα, ένας λόγος ισχυρός που ο πολιτισμός έχει «υποχωρήσει», είναι η οικονομική κρίση. Αν και στερείται ουσιαστικής βάσης ένα τέτοιο επιχείρημα για την περιοχή μας (ως γνωστόν, εισρέει από τη Σάμη προς τον Δήμο ένα σημαντικότατο ποσό από τον τουρισμό),   ωστόσο, πιστεύω ότι πολλά μπορούν να γίνουν με σχετικά μικρές δαπάνες, αρκεί ο πολιτισμός να μπει σε μια προτεραιότητα.  Και, εν προκειμένω, για να έχει προεξάρχουσα θέση στα προγράμματα των συνδυασμών, πρέπει οι υποψήφιοί τους να  πιστεύουν στην τεράστια και σε βάθος χρόνων συμβολή του. 

Στο μακρινό παρελθόν εκδηλώσεις με κέντρο τη Σάμη αλλά και τα γύρω χωριά, αποτύπωναν ένα ενδιαφέρον και ουσιαστικό από λαογραφικής απόψεως πολιτιστικό πρόσωπο, το οποίο  ατόνισε και στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Τη θέση του πήραν άλλες εκδηλώσεις που, ορισμένες από αυτές (π.χ. τα πανηγύρια του καλοκαιριού), συνέχισαν να θυμίζουν την παλιά «αίγλη» μέσα από ένα πιο σύγχρονο πρόσωπο. Όμως,  πολιτισμός δεν είναι μόνον οι γιορτές  και τα πανηγύρια που γίνονται με πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών και με δικά τους έξοδα. 

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζω και τη σημαντική συμβολή του πολιτιστικού συλλόγου Σάμης τα τελευταία χρόνια και για τα Εόρτια, αλλά και για τις άλλες δράσεις του, όπως επίσης και τη συμβολή του Δήμου σε διάφορα θέματα όπως αυτό της φιλαρμονικής και ως ένα βαθμό του θεατρικού εργαστηρίου. 

Αλλά, πολιτισμός είναι  και η σύνδεση του τόπου και των ανθρώπων του με εμβληματικά και συνάμα αναπτυξιακά έργα τα οποία πολλαπλώς θα ενισχύσουν τις προαναφερόμενες δράσεις και εκδηλώσεις, αλλά όχι μόνον αυτές. Θα θέσουν παράλληλα με την περαιτέρω πνευματική και μορφωτική ανάπτυξη όλων  και τις βάσεις για μια ουσιαστική πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής με την εισροή εσόδων αλλά και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, θα προσφέρουν, το κυριότερο, στους νέους, που είναι το μέλλον του τόπου, ισχυρά πρότυπα και εναύσματα για περαιτέρω καλλιέργεια αλλά και για παραμονή τους στον τόπο μας.

Ακολούθως, αναφέρομαι σε μια μικρή πολιτιστική χαρτογράφηση της περιοχής (αναφορά σε μερικά μόνο μνημεία και στην αναπαλαίωση ή ανεύρεση κτισμάτων), ταυτόχρονα με   προτάσεις, πιστεύω, υλοποιήσιμες  σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα.

1. ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Η νεολαία της Σάμης τη χρειάζεται. Μια αίθουσα για ανταλλαγή απόψεων, για σύσφιγξη των σχέσεων με   ευχάριστες δράσεις (π.χ. σκάκι, πιγκ πογκ, εκθέσεις ζωγραφικής,  εκδηλώσεις με φλέγοντα νεανικά θέματα κ.ά), θα έδινε ζωή στην περιοχή και νεανική όψη. Όπως επίσης εκδηλώσεις με συνέχεια (π.χ. ανάδειξη της δράσης μορφών της διανόησης, της τέχνης και της επιστήμης), θα είχαν ένα μόνιμο, ένα ιδανικό χώρο. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από ένα με δύο χρόνια.

2. ΑΡΧΑΙΕΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΙΣ: Δε θα μιλήσω για ανασκαφές ούτε για αναστηλώσεις, που μπορούν να γίνουν μεσο- ή μακρο- πρόθεσμα (π.χ. η Πύλη της Κυάτιδος που υπήρχε προσεισμικά ή η Πύλη του Κάστρου που βλέπει στη Σάμη), αλλά για έργα που είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν άμεσα. Κατά καιρούς, από  προγράμματα, έγιναν έργα σχετικά με την μερική ανάδειξη των ακροπόλεων και το καθάρισμά τους. Επειδή όμως τα δέντρα και οι θάμνοι ήδη μεγαλώνουν, δεν είναι μακριά, ο καιρός που ξανά θα χαθεί η εικόνα τους. Πιστεύω πως αν περιφραχτούν, τουλάχιστον ένα μέρος τους (π.χ. στο Κάστρο) κι αν κτιστεί ένα μικρό κτίσμα (κιόσκι) θα μπορέσουν οι τουρίστες να τις περιηγούνται με εισιτήριο, βέβαια, που μπορεί να είναι κοινό και για επισκέψεις σε άλλα μνημεία της περιοχής. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από ένα με ενάμισι χρόνο.

3. ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΦΑΝΕΝΤΕΣ: Έχει σημαντικότατες, υψίστης καλλιτεχνικής αξίας, αγιογραφίες περασμένων αιώνων  στους μισογκρεμισμένους τοίχους του.  Κατά καιρούς μπήκαν κάποια στέγαστρα που καταστράφηκαν όχι όμως και οι αγιογραφίες, που, επιμένουν, να αντιστέκονται στους ενάντιους καιρούς. Για πόσο όμως; Δε θα μιλήσω για αναστήλωση του ναού (αυτή θα ήταν η λύση), αλλά για ένα σταθερό στέγαστρο ή ακόμη και ένα υποτυπώδες κτίσμα που θα προφύλασσε τις αγιογραφίες. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από ένα  χρόνο.

4. (Δ)ΡΑΚΟΣΠΙΤΟ: Είναι τα ρωμαϊκά λουτρά. Στην άκρη υπάρχει και σχετικό ψηφιδωτό σκεπασμένο τώρα με χώμα. Μια καλύτερη περίφραξη κι ένα υποτυπώδες κτίσμα θα απασχολούσε εργαζόμενους και θα απέφερε έσοδα. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από  έξι μήνες.

5. ΦΥΤΙΔΙ: Πρόκειται για σπήλαιο παλαιολιθικής εποχής που από μόνο του θα μπορούσε να προσελκύσει τουρίστες. Είναι το μοναδικό στη Δυτική Ελλάδα και μεταθέτει τις χρονολογίες οριοθέτησης της παλαιολιθικής εποχής στη χώρα μας, χιλιάδες χρόνια πριν. Ενδεχομένως χρειάζεται ανάδειξη του  μπροστινού του μέρους και μια μικρή περίφραξη με ένα επίσης μικρό και υποτυπώδες κτίσμα. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από έξι μήνες με ένα χρόνο.

6. ΚΤΗΡΙΟ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ: Είναι ένα κτήριο ανεκμετάλλευτο σχεδόν από το χτίσιμό του. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει ο Δήμος αν θα γίνει αναπαλαίωση ή αν θα   κτιστεί στη θέση του κάποιο άλλο κτήριο, πιθανόν συνδεδεμένο με το διπλανό, το παλιό κτίσμα της ΔΕΗ, το οποίο δε γνωρίζω αν ανήκει στο Δήμο ή αν είναι ιδιόκτητο. Όμως θα αναφερθώ στην πρώτη περίπτωση. Η αναπαλαίωση του κτηρίου θα δώσει λύσεις σε θέματα πολιτισμού. Π.χ. στέγαση βιβλιοθήκης, θεατρικό εργαστήρι, αίθουσα συνεδριάσεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων εικαστικών κ.ά. δράσεις. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από  δύο με τρία  χρόνια.

7. ΜΟΥΣΕΙΟ: Υπάρχουν ευρήματα ήδη σε αποθήκες. Τα κατά καιρούς σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα  υποθέτω ότι βρίσκονται στη Σάμη, στο Αργοστόλι ή κάπου αλλού. Η  ίδρυση του Μουσείου (έχουν γίνει κάποια βήματα) είναι απαραίτητο να συντομευτεί. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από τρεις με τέσσερις  μήνες.

8. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Το μοναδικό μέρος της Κεφαλονιάς είναι η Σάμη που δεν είχε ποτέ βιβλιοθήκη. Υπάρχουν βιβλιοθήκες στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι, στα Μεσοβούνια, στην Αγία Ευφημία. Στο κτήριο των Προσκόπων είναι, 2 ½ χρόνια, αποθηκευμένα 70 κιβώτια βιβλία και εγκυκλοπαίδειες για τα παιδιά και τους εφήβους της περιοχής. Είναι αλήθεια ότι με έξοδα του Δήμου πήγαν εκεί τα βιβλία, τα οποία «απαιτούν», όχι κάποια προσωρινή, δηλαδή …μόνιμη φιλοξενία, αλλά τη «δική» τους μόνιμη βιβλιοθήκη, με συμβολική και ουσιαστική σημασία. Μια τέτοια υλοποίηση από το Δήμο (αν όχι μεσοπρόθεσμα στο κτήριο των Προσκόπων, αλλά  άμεση εύρεση κάποιου άλλου κτηρίου για σταθερή βιβλιοθήκη που θα δανείζει και βιβλία), δε νομίζω να χρειαστεί περισσότερο από δύο με τρεις μήνες.

Αξιότιμοι κ.κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι:

ανέφερα ενδεικτικά κάποιες πολιτιστικές αναγκαιότητες (είναι τυχαία η παράθεσή τους) για την περιοχή. Υπάρχουν και άλλες που είναι απαραίτητες (π.χ. ρωμαϊκές και αρχαίες ελληνικές κρήνες, ναός του Απόλλωνος, κατοικίες παλαιολιθικής εποχής στη Λάκα, αρχαίο λιμάνι κ.ά.). Η ιεράρχησή τους είναι δικό σας θέμα όπως και τα χρονικά όρια για την υλοποίησή τους, τα οποία είναι ενδεικτικά. Αλλά, οι παραπάνω τυχόν περαιώσεις των έργων συνιστούν μέγιστη πολιτιστική πράξη από μέρους σας αν τις υιοθετήσετε και αν, κυρίως, στις εξαγγελίες σας ΘΕΣΕΤΕ  ΕΥΛΟΓΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ. Δεν έχει σημασία αν συμφωνούν με αυτά που θέτω. 

Όμως η εξαγγελία και αποπεράτωση των έργων ΑΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ με χρονικά όρια. 

Αξιότιμοι κ.κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι: οι καιροί δεν περιμένουν. Όλοι εμείς και οι νέοι, ιδιαίτερα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε στη λαίλαπα των καιρών δυσυπέρβλητα εμπόδια. Ας οικοδομήσουμε ισχυρά πολιτισμικά μετερίζια και ας δώσουμε ρηξικέλευθες και οραματικές λύσεις που θα αποτελέσουν αληθινές και κραταιές, για το μέλλον,  οάσεις πολιτισμού. 

Αξιότιμοι κ.κ. υποψήφιοι Δήμαρχοι: στο φόρτο της εργασίας σας και στις εξαγγελίες σας, σας παρακαλώ, προσθέστε πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω θέματα. Επιπλέον επιτρέψτε μου να ζητήσω από εσάς, όχι γενικόλογες ή ενταγμένα τα παραπάνω θέματα σε φαινομενικά πειστικές πλην αόριστες εξαγγελίες. Έχω την πεποίθηση ότι, αν το τμήμα του προγράμματός σας περιέχει τις παραπάνω ή κάποιες από τις παραπάνω ή και άλλες ξεκάθαρες και στοχευμένες πολιτιστικές εξαγγελίες με δεσμεύσεις μαζί, θα αποδειχτεί, νομίζω, ότι το ενδιαφέρον σας θα είναι αληθινό, μόνιμο και ουσιαστικό για τη Σάμη και τον πολιτισμό της.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας,   για την πολιτιστική και εν τη γένει Ανάπτυξη της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς.
  10  Μαϊου 2014

Με ειλικρινή εκτίμηση
Γιάννης Σ. Παπαδάτος
Πανεπιστημιακός 

Συνδυασμός «Γάλα και πάλε Γάλα» - Ρετσέτα 2η

ΙΣΤΟΡΙΑ 1η

Τόμου, οπού λέτε, επήα να αρμέξω τσι γίδες μου, εκειές εγελάανε σπαραξικάρδια. «Κόντε Μεμά μου», μου είπε η σιόρα Κάτε, «θα σου δώσω γάλα για τσι εκλογές». «Πάρα πολύ», επετάχτηκε η σιόρα Βιτώρια. «Θέλουμε άμα βγεις, να μας δώσεις δυο θέσες στη Δημαρχία».  «Εμέ», επετάχτηκε η Κάτε, να με βάλεις  να θυλικώνω τα ραβασάκια που θα σου φέρνουνε, να τα ποστιάζω, κι αμά να τα ρίχνω στον απόπατο». «ΚΙ εμέ θα με κάμεις τηλεφωνήτρια στο ιδιαίτερο γραφείο σου, να μπελάζω όσους παίρνουνε για ρουσφέτια. Και θα τσου τάζω θέσες. Ο ένας θα είναι διευθυντής του σταύλου του, ο άλλος αρχικηπουρός του μποστανιού του. Και θα τσου κόβουμε και επιδόματα». Πετάχτηκε η σιόρα Βιτώρια: «επίδομα σκουληκιασμένης ντομάτας, επίδομα ορτοκούτσουλου αγγουριού, επίδομα γκαστρωμένης κολοκύαθας, επίδομα βλογιοκομμένου άνιθου, επίδομα αδύναμης βερβελήθρας». «Να, σα τσι δικές μας», μπέλαξε η σιόρα Κάτε. Κι εμείς θα παίρνουμε το επίδομά μας». «Άτιμες», τσου εφώναξα, «εμπήκατε στο κόρπο, δελέγκου, δελέγκου». Εγελάσανε, αφήνοντας δυο κομπολογάτα περδέματα...

ΙΣΤΟΡΙΑ 2η

Εψές το βραδάκι, το λοιπό, επήα στην αυλή τση σιόρας Μπεμπέτας. Με ένα σίκλο γάλα. Το τι μου εφώναξε δεν ημπορώ να σας το μολοήσω. Δε θα σα πω πως με είπε ανεπρόκοπο που έχω δυο γίδες και γυρίζω τα χωράφια, αρχιμαφιόζο που θέλω να κατέβω τσι εκλογές για να πάρω ψήφους από τσου παλιούς που κατεβαίνουνε και είναι πετυχεσμένοι (έτσι μου είπε, το έχω γραμμένο και στο μαγνητόφωνο). Και άμα την αρώτησα γιατί, δε θέλει το γάλα; Μου είπε: «Ωρέ φαρμασόνε, τι να το κάμω το γάλα; Να το ρυπήσω στο καντούνι μου; Σανό, θέλω ωρέ, σανό και πάλε σανό. Όχι γάλα και πάλε γάλα». Και άμα την αρώτησα, αν έχει σανό, μπαρντόν, γίδες, μου αποκρίθηκε: «όχι, ωρέ, δεν έχω γίδες. Εκειός ο σανός οπού μου φέρνουνε δεν είναι συνηθισμένος.  Είναι από χέρια. Και είναι νόστιμος. Έχεις φάει ωρέ, σανό σοφιγάδο; Αμέ ψητόνε; Και μη σου πω στο φούρνο με κρομμυδάκια και αέρα κοπανιστό από την Αγιά Δυνατή που λένε, πως υπάρχουνε γίδες με χρυσά δόντια».  Επήα να γελάσω και ναι, η σιόρα Μπεμπέτα μου έδωσε ένανε γκατακέφαλο, οπού είγδα τον ουρανό σφοντύλι. «Αρχιτεμπέλαρε Μεμά, χάσου από τα μάτια μου να μη σε ξαναγδώ». Έφυγα κι εγώ ο φουκαράς, αλλά εκέρδεσα κάτι. Το όνομα του συνδυασμού μου. Καλά πάμε, ως εδώ. Ερπίζω, να πιτύχω το στόχο μου. Μεγάλη θάναι  τότενες η πετυχεσιά.

ΙΣΤΟΡΙΑ 3η

Μπονόρα, μπονόρα, άφησα ένα σίκλο γάλα, στο κατώφλι του γέρο  Φώντα του Ρέγουλου. Είχα κι ένα ραβασάκι απάνου. «Για να με ψηφίσεις», έγραφε. Να του κάμω και έκπληξη. Το μεσημεράκι έλαβα ένα δέμα, από τον γέρο Ρέγουλο. Τι είχε μέσα; Ένα καράβι από ξύλο. Κι ένα σημείωμα, που έλεε: «Ανίκανοι, είστε ούλοι σας. Σουρταφερτάκηδες. Προσκυνημένοι. Άλαλοι και αμόρφωτοι. Τι θέλετε, ωρέ και κατεβαίνετε τσι εκλοές; Δεν ημπορείτε να βοχθήστε τον τόπο με τη δυναμή σας και κολλάτε σε άλλους; Και τσου λιβανίζετε; Όσο για εσένανε, Μεμά μου, που σε συμπαθάω κιόλας, κάτσε καλύτερα με τσι γίδες σου. Τι θέλεις με ευκειούς;  Αντέχεις ωρέ, Μεμά μου, να είναι τα ψηφοδέρτιά σου στην ίδια κάρπη; Να κολλήσουνε και κανιά γρίππη; Δε θα σε ψηφίσω. Ερύπησα και το γάλα σου στο σταύλο μου. Να θρέψει ο σανός που μου εφέρανε προψές». Έμεινα! Αλλά, τέλεια, είπα, πιο τέλεια δε γένεται. Εκίνησα για το κονάκι μου σαρταίνοντας με τον τρόπο τση τσιγκολελέτας.

ΙΣΤΟΡΙΑ 4η

Το μεσημεράκι σήμερις, επήα και πέντε σίκλους σ’εκειούς οπού εβγάνανε τα χορτάρια.   Και οι πέντε με εδιώξανε κακήν κακώς. «Χάσου από εμπροστά μας», μου εφωνάξανε, λες και ήντουνε συνεννοημένοι. «Γιατί ωρέ, μας κογιονάρεις; Εκόψαμε τα χορτάρια, τα εκάμαμε σανό και τον εδίνουμε σε όσους έχουνε χρεία». Είπα, έτσι το επήρανε, για κογιονάρισμα. Κι έφυγα. Από πίσω μου, ποτάμι εκύλαε το γάλα. Κάτι σκύλοι το εγλείφανε και με ετηράανε σα να μου ελέανε: «Σ’ ευχαριστούμε. Εμείς θα σε ψηφίσουμε». Όχι,όχι έσκουξα, δε θέλω να βγω. Τρομάξανε και με πήρανε στο κυνηγητό. Κι εγώ ανέβασα τα ποδάρια μου στους ώμους μου.

ΙΣΤΟΡΙΑ 5η

Καθισμένος απά σε μια πέτρα ετήραα τσι γίδες μου οπού εβόσκανε. Με βουλημία. Για να με ευχαριστήσουνε. Ήμανε χαρούμενος. Θα μεράσω σε ούλους γάλα. Η αποστολή μου επήαινε με επιτυχία. Δε θα  με ψηφίσουνε. Κι εγώ το θέλω. Και τσι λίγες μέρες οπού εμείνανε θα κάμω τα πάντα. Θα σκιστώ. Ακριβώς όπως εκείνοι που σκίζουνται για να βγούνε.  Με την ίδια ζέση. Σανό εκείνοι, γάλα εγώ. Μακάρι  ο κόσμος να ήταν φτιαγμένος ανάποδα. Κι ούλοι να εργάζονταν σα για να έβγουνε πρώτοι, ώστε να τερματίσουνε …τελευταίοι. Νικητής να είναι ο χαμένος. Αλλά πού!

ΙΣΤΟΡΙΑ 6η

Απόψε εμαγέρεψα ένα φαϊ που μ’αρέσει. Και είχα μπροστά μου ούλα τα ψηφοδέρτια των συνδυασμώνε.   Ο ένας έφυε από κεί κι επήε εδώ. Ο άλλος  ματαήρτε. Κι ο τρίτος ξανάφυε για να ξανάρτει. Ορεξάτος. Με ιδέες.  Κανένας δεν πήε ίφου. Ούλοι εδώ. Ε, πού και πού υπέρχει και κάνας καλός. Μα εξεχώριζε ο έρμος σαν τη μύγα στο γάλα. Ε; όχι και το εδικό μου! Α, ούλα κι ούλα! Εγώ, βγάζω τσι μύγες από το γάλα, άμα το δίνω!


Το λοιπό, τα ετήραα. Τα ψηφοδέρτια.  Ανάκατα, ούλα. Και αμά έφαα.  Μπουρμπουρέλια…

ΜΕΜΑΣ ΜΠΡΑΤΣΕΤΟΣ

Ἐστω: Ανοικτή Επιστολή - Πρόσκληση: Απάντηση σε «10+1 μεγάλες προσδοκίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Μια πρωτοβουλία της συντακτικής ομάδας και των μελών του ἔστω για το άνοιγμα του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των Δημοτικών Παρατάξεων και μέσα στην τοπική κοινωνία.


Ένας παλιός μύθος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση λέει ότι είναι «ανεξάρτητη» από την κεντρική πολιτική σκηνή και τα πολιτικά κόμματα. Και όπως όλοι οι μύθοι, έτσι και αυτός κρύβει μικρές αλήθειες και μεγάλα ψέμματα. Είναι αλήθεια ότι στα τοπικά ζητήματα τα πράγματα περιπλέκονται. Το προσωπικό και οικογενειακό στοιχείο αλλοιώνει, τουλάχιστον μερικώς, το ιδεολογικό και πολιτικό. Είναι αλήθεια ότι με τους ανθρώπους που συναντάς καθημερινά, που ζεις μαζί, που μοιράζεσαι χαρές και πίκρες οι πολιτικές διαφορές δεν σε εμποδίζουν να συνομιλήσεις, ίσως να συμφωνήσεις, ακόμα και να συμπορευτείς. Ωστόσο, είναι ψέμα ότι τα κόμματα δεν παίζουν ρόλο στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον κατεξοχήν πολιτικό τομέα δράσης. Επίσης, είναι μεγάλο σφάλμα να πιστεύουμε ότι οι ιδεολογικές καταβολές και οι ιδεολογίες δεν έχουν θέση στα τοπικά πράγματα. Δεν είναι ίδιος δήμαρχος ο φιλελεύθερος, ο κομμουνιστής, ο δεξιός, ο αριστερός, ο σοσιαλιστής, ο φασίστας. Οι πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές του κόσμου της αυτοδιοίκησης σαφέστατα καθορίζουν και την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου παρά το ρόλο που μπορεί να παίζει το προσωπικό στοιχείο. Ένας Δήμαρχος που, για παράδειγμα, ιδεολογικά πιστεύει στην κοινωνική μέριμνα και προστασία ή θεωρεί την παιδεία κοινωνικό αγαθό έχει εντελώς διαφορετικές βάσεις και προοπτικές στο έργο του από έναν που πιστεύει ότι όλα αυτά είναι καλύτερα να γίνονται από ιδιώτες (που ενίοτε δεν βλάπτει να είναι και φίλοι μας και χορηγοί μας!).

Ένας ακόμα μύθος, πολύ πιο αληθινός από τον προηγούμενο, θέλει τα αποτελέσματα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης να καθορίζονται από ισορροπίες, μετακινήσεις, υποσχέσεις, οικογενειακές και προσωπικές χάρες και συναλλαγές. Αυτός ο μύθος παραμένει μύθος, παρά τη μεγάλη αλήθεια του, γιατί δεν είναι ποτέ άμεσα επαληθεύσιμος ή τουλάχιστον δεν επαληθεύεται εύκολα πριν να είναι αργά. Στο βαθμό που ο μύθος ισχύει, στο τέλος εκλέγεται ένας Δήμαρχος που, πιθανότατα, ο πολιτικοϊδεολογικός του προσανατολισμός δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής ή τουλάχιστον συνειδητής αποδοχής από την κοινωνία. Είναι σαφές ότι σε αυτό δεν φταίει μόνο ο εκλεγμένος αλλά και οι εκλογείς: η διαφθορά της πολιτικής συνείδησης, όπως και το ταγκό, θέλει δύο πλευρές!

Σε μια ιδανική κοινωνία, οι τοπικοί αιρετοί εκλέγονται με βάση το πρόγραμμα της δημοτικής παράταξης με την οποία συντάσσονται, σε συνδυασμό με τον προσωπικό πολιτικό ρόλο και σχεδιασμό που τους έχει ανατεθεί. Στο πλαίσιο αυτό η προσωπικότητα και οι δεξιότητες του αιρετού απλά συμπληρώνουν και υπογραμμίζουν το συλλογικό και ατομικό πολιτικό ρόλο και σκοπό.

Η τρέχουσα προεκλογική περίοδος έχει μέσα από σκοπιμότητες και συγκυρίες συμπιεστεί ασφυκτικά. Από τη μία πλευρά η κυβερνητική πολυγλωσσία, σκοπιμότητα και ανικανότητα άφησε για μεγάλο χρονικό διάστημα εκκρεμές το θέμα της διάσπασης ή μη των μεγάλων νησιωτικών Δήμων με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι πολιτικές διεργασίες για την συγκρότητηση των δημοτικών παρατάξεων. Από την άλλη οι κεντρικές πολιτικές εξελίξεις, με το ρευστό πολιτικό κλίμα που δημιουργούν σε συνδυασμό με πολιτικές αδυναμίες και/ή καιροσκοπισμούς αποθάρρυναν τις εξελίξεις. Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς ένας ακόμα παράγοντας που απέτρεψε αλλά και επιτάχυνε εξελίξεις ήταν η πρόσφατη παρατεταμένη επίσκεψη του Εγκέλαδου.

Σε αυτό το πλαίσιο, και εν αναμονή της δημοσιοποίησης των εκλογικών προγραμμάτων τους, οι γενικόλογες και αόριστες διατυπώσεις των δελτίων τύπου και των ανακοινώσεων των υφιστάμενων ή υπό σύσταση δημοτικών παρατάξεων δεν επαρκούν για να ανοίξουν, με πολιτικούς όρους, τον απαραίτητο διάλογο που πρέπει να διεξαχθεί μέσα στην τοπική κοινωνία, πριν αυτή πάρει τις αποφάσεις της και επιλέξει τους ταγούς της. Ο χρόνος είναι λίγος και τα ζητήματα μεγάλα και καυτά.

Η συντακτική ομάδα και τα μέλη του ἔστω αποφάσισαν να συμμετέχουν στις Εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με εποικοδομητικό τρόπο, ανοίγοντας την πολιτική συζήτηση πάνω στα κεντρικά ζητήματα που, κατά την άποψη τους, θα είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική κοινωνία στην διάρκεια της νέας δημοτικής θητείας. Για το σκοπό αυτό απευθύνεται στις δημοτικές παρατάξεις και τους επικεφαλής τους που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών στις επόμενες εκλογές και τους ζητάει να διευκρινίσουν τις θέσεις τους πάνω σε κεντρικά ζητήματα. Οι απόψεις των δημοτικών παρατάξεων θα καταγραφούν και θα δημοσιευθούν στην τελευταία προεκλογική έκδοση του έστω. Οι απαντήσεις και οι τυχόν μη-απαντήσεις θα κριθούν από τους αναγνώστες μας -ελπίζουμε και στην κάλπη! Τα ίδια ερωτήματα απευθύνονται και σε κάθε ανένταχτο δημότη, κίνηση ή ομάδα που ενδιαφέρεται και έχει άποψη, η οποία επίσης θα δημοσιευθεί. Στην τελευταία προεκλογική μας έκδοση, εκτός από τις απόψεις των παρατάξεων, των ανένταχτων κινήσεων, ομάδων ή ατόμων, θα καταγραφούν και οι απόψεις της συντακτικής ομάδας και των μελών του έστω ενώ τα κεντρικά ζητήματα που θέτουμε θα συνοδευθούν και θα τεκμηριωθούν με σχετικά άρθρα και ενημερωτικό υλικό προκειμένου να υπάρχει πλήρης και σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών.

Οι προσδοκίες

Οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν στις Δημοτικές Εκλογές τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας. Ως δημοτική παράταξη ποια είναι η θέση σας στα ακόλουθα ζητήματα;

Γ. Κακής Κωνσταντινάτος: Περί εξουσίας...


Ευχαριστώ δημόσια, για τις πολιτικές προτάσεις που μου έγιναν, από οπουδήποτε κι αν αυτές προήλθαν. Για τις απ'ευθείας και για τις έμμεσες. Γι'αυτές που διατυπώθηκαν και γι'αυτές που εν κλειστώ συζητήθηκαν.Γι'αυτές που έγιναν πρωτίστως  με το χέρι στην καρδιά και για κείνες
που έγιναν πρωτίστως με το μυαλό στον υπολογισμό (κατανοητό!).

Σκέψη μου είναι, πως δεν αποκλείεται ένας άνθρωπος της τέχνης να είναι εκ παραλλήλου δρών
σε θεσμικό πλαίσιο, πολιτικό πρόσωπο (εννοώ: πραγματικό πολιτικό πρόσωπο με ειδικές δυνατότητες και όχι μιά ακόμη καλλιτεχνική περίπτωση που ευκαιριακά ασχολήθηκε -και όχι αναγκαστικά ιδιοτελώς- με την πολιτική).

Θά' λεγα μάλιστα ότι επιβάλλεται να έχει ο καλλιτέχνης την συνείδηση και την ευθύνη της μακράς πνοής (και όχι της ευκαιριακής) πολιτικής που ούτως ή άλλως εξασκεί με την δράση του,
με σεβασμό στην ανθρώπινη περίπτωση και την ανάγκη της για γιορτή, μένοντας όμως αυτό που είναι:

Ένας ποιητής πολεμιστής, ένας λειτουργός της ομορφιάς και της συγκίνησης, μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους, ένας Χριστόφορος που αποκαλύπτει την απόμακρη όσο και κοντινή Ήπειρο τής συγκινημένης ψυχής, εκεί που άλλοι βεβαιώνουν πως καν δεν υπάρχει.

Πρόκειται γι'αυτό που ο μέγας άθεος θεατρικός συγγραφέας του παραλόγου Ευγένιος Ιονέσκο
έχει διατυπώσει: ''Κι αν τελικά οι Άγγελοι του Καλού, Άγγελοι του Θεού, άυλοι ή γήινοι,
είναι η μόνη πραγματική Εξουσία...;;;'' (Η Εξουσία της γιορτής!)

Θέλω να σταθώ στην καλή πλευρά των ανθρώπων, στο μεγάλο τους και όχι στο μειονεκτημά τους.
(Η Τέχνη εξ'άλλου είναι ευεργετική βροχή που πέφτει πάνω σ'όλους, δικαίους και αδίκους.)

Βλέποντας τόσους πολλούς να κατεβαίνουν στον προεκλογικό αγώνα, σκέπτομαι πως όλοι αυτοί είναι καλοί! Διότι αποζητούν, αυτό που το αρχαίο Ελληνικό ρητό διατυπώνει:

''Η Εξουσία, είναι η Εμπειρία, η εγγύτερη στο Θεικό!'' Όλοι αυτοί λοιπόν αποζητούν, άλλοι συνειδητά και άλλοι άθελά τους, τον Καλό Θεό του Ιονέσκο, και θέλουν να ευεργετήσουν, όπως καθένας το καταλαβαίνει. Είναι δε τόσο περισσότερο ευεργετικοί, όσο περισσότερο μένουν πιστοί στην βαθειά καλή πρόθεση του εαυτού τους.

Επειδή όμως οι άνθρωποι -αυτό διδάσκουν και τα μεγάλα θεατρικά έργα, που είναι η ζωή στην σκηνή- δεν μένουν πάντα πιστοί στον εαυτό τους, αλλά οι ίδιοι άνθρωποι που την Κυριακή των Βαίων φωνάζουν ''Ωσαννά'' σε τρείς μέρες φωνάζουν ''Άρον, άρον σταύρωσον αυτόν'', θα πρέπει
να προσεγγίζει κανείς την εκλογή τους με ισχυρό μνημονικό.

Διότι ακριβώς στην Ελληνική μυθολογία η θεά Εξουσία, η πραγματική Εξουσία, είναι Κόρη τής Μνήμης του Χρόνου! Μιας Μνήμης που εξανεμίζει την παραπλάνηση και αφήνει την ουσία.
Με αυτό το κριτήριο και με το ''μή χείρον βέλτιστον'', ας επιλέξει κανείς αυτόν που κατά την κρίση του είναι ο περισσότερο αληθινός έστω και μέσα από το λάθος του.

Σ'αυτό καλώ τους πάντες απαντώντας έτσι και στις ευγενικές τους πιέσεις. Τους συγγενείς,
τους φίλους, τους πολυπληθείς μαθητές μου με την συγκινητική μνήμη!

Ελπίζοντας ότι με τις επιλογές τους θα διαψεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό που λέει ο Σολωμός: ''Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε, πάντοτ'ευκολόπιστε και πάντα προδομένε...'' 

Μ. Φόρτες: Χαιρέτα μου τον ...πλάτανο

Αν είναι κάτι που σημαδεύει την Κεφαλονιά τα τελευταία χρόνια είναι η ανικανότητα αξιοποίησης του μοναδικού χρηματοδοτικού μέσου του ΕΣΠΑ 2007 – 2014, με αποτέλεσμα την αναπτυξιακή καθίζηση της Κεφαλονιάς.

Ένα μόνο στοιχείο αρκεί για να τεκμηριώσει την ανεπάρκεια των σημερινών αυτοδιοικητικών και λοιπών θεσμικών αρχών:

Η παρούσα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε την 1/1/2011 με την Κεφαλονιά στη δεύτερη θέση αξιοποίησης του ΕΣΠΑ μεταξύ των Ιονίων Νήσων με 28% των ενταγμένων έργων και τελειώνει με το νησί μας να βρίσκεται στην ….. τελευταία θέση με 18% !!!

Πριν λίγες ημέρες (10 Απριλίου) και ενώ έχει ξεκινήσει επισήμως η προεκλογική περίοδο, ξαφνικά εντάσσονται στο ΕΣΠΑ τρία «στοιχειωμένα» έργα.

Η ύδρευση Ληξουρίου, και η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχείου Αργοστολίου όπως και του Κολυμβητηρίου.

Και ένα καταταλαιπωρημένο έργο, την ίδια προεκλογική ημέρα (!), η β΄ φάση του δημοτικού γηροκομείου Αργοστολίου, παίρνει σύμφωνη γνώμη για την υπογραφή της σύμβασης.

Ξαφνικά μία εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης κατ’εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχεται «να χαλάσει τη σούπα» των Σπύρου – Παρίση.

Η εγκύκλιος του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στις 14 Απριλίου εντέλει ότι «αναστέλλονται οι εντάξεις έργων και η υπογραφή συμβάσεων εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων που θα συμφωνούνται με την ΕΕ» !!!

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
«Χαιρέτα μου τον πλάτανο» !!!

Κανονικά και με βάση την Υπουργική εγκύκλιο πρέπει να υπάρξει  αναστολή κάθε ενέργειας για τα έργα του ΕΣΠΑ.

Για το γηροκομείο, πρακτικά δεν γίνεται υπογραφή της σύμβασης και ταυτόχρονα αναστέλλεται κάθε περαιτέρω διαδικασία για τα άλλα τρία.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτή την εξέλιξη δημιουργείται με την ύδρευση του Ληξουρίου.

Το ήδη μπαλωμένο από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και της ΕΥΔΑΠ σμπαραλιασμένο από τους σεισμούς δίκτυο δουλεύει σε οριακές συνθήκες με μεγάλες διαρροές.

Γιαυτό και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα αντέξει το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τις αυξημένες ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση Παρίσης – Σπύρου τις επόμενες ημέρες θα τα παίξουν όλα για όλα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, με ένα μεγάλο δίλημμα να βρίσκεται ενώπιον τους.

Υπακούουν στην Υπουργική εγκύκλιο; Ναι ή όχι;

Αν ναι, τότε αποδεικνύονται με την βούλα (όχι πως δεν είναι) …. ανεπαρκείς και τα τέσσερα έργα πάνε στις καλένδες !!!

Αν όχι και πάλι …. αποδεικνύονται ανεπαρκείς, αφού και σε αυτή την περίπτωση και τα τέσσερα έργα πάνε (και πάλι) στις καλένδες !!!

Η διαφορά είναι ότι μια το «όχι»….. «το παίζουν μάγκες» – ασχέτως αν το «παίζουν τσάμπα μάγκες» αφού το πιθανότερο είναι να μην εκλεγούν οπότε και το πρόβλημα μεταφέρεται στο νέο Δήμαρχο (και δευτερευόντως στο νέο Περιφερειάρχη) !!!

Το μόνο που θα πράξουν θα είναι …. να υποσχεθούν (να διαβεβαιώσουν καλλίτερα….) πως και τα τέσσερα έργα σίγουρα εντάσσονται στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ως «γέφυρες»!!!

Όμως ….

Όμως ακόμη και να δεχτούμε ότι τα τέσσερα έργα θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020 ως «γέφυρες», είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν.

Η έγκρισή του Επιχειρησιακού προγράμματος από το περιφερειακό συμβούλιο θα γίνει τον Ιούλιο και η τελική έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείεται να γίνει πριν το τέλος του χρόνου, που σημαίνει ότι ουσιαστικά θα αρχίσει να υλοποιείται σε ένα περίπου χρόνο, οπότε και θα αρχίσουν να εντάσσονται νέα έργα με πρώτα τις «γέφυρες» από το ΕΣΠΑ 2007 – 2014.

Για να γίνουν κατανοητοί οι ρυθμοί των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων τα έργα «γέφυρες» του Γ ΄ ΚΠΣ πέρασαν στο επόμενο πρόγραμμα το ΕΣΠΑ …δύο χρόνια μετά την τυπική έναρξη του προγράμματος το 2007 !!!

Ύστερα υπάρχει και κάτι άλλο…..

Αν δεν αναστείλουν τις διαδικασίες για τα τέσσερα έργα όπως ρητά ορίζει η Υπουργική εγκύκλιος παίρνουν το ρίσκο τα τέσσερα έργα να μην ενταχθούν (για διάφορους λόγους) τελικά στο νέο ΕΣΠΑ.

Σε αυτή την περίπτωση 10 εκατομμύρια ευρώ από δικά τους λάθη και παραλείψεις, θα φορτωθούν στις πλάτες του Δήμου Κεφαλονιάς, δηλαδή στους Κεφαλονίτες !!!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση «ο λογαριασμός» θα πάει στον επόμενο Δήμαρχο και όλη η φασαρία γίνεται λόγω ανικανότητας !!!

Φαντάζεστε να κληθεί να δώσει λύση αυτός (αυτοί) που το δημιούργησε (σαν);

Γ. Μανωλάτος: Όχι άλλοι Μεσσίες - Δεν θα είμαι υποψήφιος αλλά...

Φίλοι συμπολίτες

Η Κεφαλονιά μας χρειάζεται έναν καινούργιο ζωογόνο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης. Έναν άνεμο που να σαρώσει τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και να οδηγήσει την Κεφαλονιά μας και τους κεφαλλονίτες μπροστά.

Θα πρέπει οι συμπολίτες μας να ενθαρρύνουν και  να ευνοήσουν εκείνους τους υποψήφιους που έχουν δείξει πως θέλουν και μπορούν να προσφέρουν  στον τόπο μας και όχι εκείνους που επιδιώκουν να σταδιοδρομήσουν σε πολιτικά πόστα. 

Η Κεφαλονιά μας δεν πρέπει να μετρήσει άλλες χαμένες ευκαιρίες ούτε να ανεχθεί άλλους μεσσίες…

Και είναι πολλοί οι προσφερόμενοι μεσσίες. Παρουσιάζονται σαν συνασπισμός των πρώην δημάρχων και νομαρχών μας, που κατάφεραν να χαθούν όχι μόνο ανεπανάληπτες ευκαιρίες, αλλά ακόμα και η ονομασία της κεφαλλονίτικης φέτας μας. Όλοι, παλιοί μου σύντροφοι, οφείλουν, οι περισσότεροι τουλάχιστον από αυτούς, ένα  συγνώμη στην Κεφαλονιά μας. Βέβαια, οι αυτοπροβαλλόμενοι μεσσίες μας δεν είναι μόνο αυτοί. Είναι ακόμα περισσότεροι.

Φίλοι συμπολίτες

Η Κεφαλονιά μας χρειάζεται έναν στρατηγικό σχεδιασμό που να συμφιλιώνει την καθημερινή ζωή και τις αξίες των συμπολιτών μας με την ανάπτυξη και την αναγέννηση των πόλεων και των χωριών μας. 

Αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες:

Πρώτον την καθημερινότητα των πολιτών και
Δεύτερον μια στοχευμένη ανάπτυξη και ανάδειξη του Τόπου μας.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες, στις απαιτήσεις και κυρίως στην ιστορία μας και στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Θα πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον μοναδικό ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πλούτο της Κεφαλονιάς μας.

Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε μια Κεφαλονιά ελκυστική και ανταγωνιστική που να σέβεται όμως τις παραδόσεις και την ιστορία μας και να υπηρετεί τους πολίτες, ντόπιους ή επισκέπτες.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι, η  ανάπτυξη των πόλεων και των χωριών μας σύμφωνα με τις προσδοκίες και τις ανάγκες των συμπολιτών μας.

Επιδίωξή μας πρέπει να είναι, να θέσουμε το Δήμο στην υπηρεσία του Πολίτη, να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις της κοινωνίας μας και να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες.

Χρέος μας, να εξοπλίσουμε με δυνατότητες και προοπτικές και κυρίως με αισιοδοξία και ελπίδα τους νέους συμπολίτες μας, γιατί σ’ αυτούς, κυρίως, ανήκει το μέλλον και η Κεφαλονιά.  

Όλοι μαζί έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων και να οδηγήσουμε τον Τόπο μας μπροστά.

Φίλοι Συμπολίτες

Δε θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, όπως  αρχικά δημοσιεύθηκε, με καμία δημοτική παράταξη. Υποστηρίζω όμως την «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ». Είχα μια εποικοδομητική  συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο κύριο Θεόφιλο Μιχαλάτο και  συμφωνήσαμε στα ουσιώδη και σημαντικά θέματα που χρίζουν άμεσης προτεραιότητας και επίλυσης. Συζητήσαμε διεξοδικά για όλα τα θέματα που αφορούν στις πόλεις και τα χωριά της Κεφαλονιάς μας. Βρήκα τον κύριο Μιχαλάτο προσιτό στον διάλογο και δεκτικό σε νέες ιδέες και σκέψεις. Εύχομαι  καλή επιτυχία στην παράταξή του. Εύχομαι  ακόμα, συνοχή, σχετική ομοιογένεια και άξια στελέχωση του συνδυασμού, για να μπορέσουν όλοι μαζί, σαν ενιαία παράταξη, να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των συμπολιτών μας.

Όσον αφορά στην περιφέρεια υποστηρίζω τους συμπατριώτες μας  Θεόδωρο Γαλιατσάτο και  Παναγή  Δρακουλόγγονα. Είναι και οι δύο τους αξιόλογοι, δυναμικοί και με όρεξη  για δουλειά και προσφορά στον Τόπο μας. Τους εύχομαι  καλή επιτυχία για το καλό  της Κεφαλονιάς μας. 

Φίλοι συμπολίτες

Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνους που έχουν δείξει πως θέλουν και μπορούν να προσφέρουν στις πόλεις και τα χωριά μας. Θα πρέπει να αναδειχθούν οι άξιοι και οι  ικανοί, αυτοί που έχουν θέληση, τόλμη και όρεξη για δουλειά και προσφορά στον Τόπο μας.

Η Κεφαλονιά μας το αξίζει, οι Κεφαλλονίτες το θέλουμε και όλοι μαζί το μπορούμε. 

Όταν η Κεφαλονιά μας στέκεται για να «σκεφτεί» όσοι έχουν κάτι να προτάξουν, δε διστάζουν…

Γαβριήλ Μανωλάτος
Καθηγητής Οικονομικών και Ανάπτυξης



Γαβριήλ Μανωλάτος
Καθηγητής Οικονομικών και Ανάπτυξη

Πολιτικές Πράξεις -2014

Νέοι καιροί, νέα ήθη!

Δύο εβδομάδες περίπου πριν τις εκλογές και οι "κορυφαίες πολιτικές πράξεις" αποτελούνται από:

Εκκλησιασμούς, πανηγύρια και λιτανείες 

Περιοδείες σε Πρωτομαγιές και χοροστασιά

Κουβεντούλες, ψιθύρους και φήμες

Χαιρετούρες, "διανομές" και ...άγιος ο Θεός.

Αμ τα προηγούμενα; Μεταγραφές, αποχωρήσεις και αναγκαστικές "ανανεώσεις" (άμα σου φεύγουν πρέπει να βάλεις καινούριους....)

Απόλυτη σιωπή για το τί πιστεύουν, τί στοχεύουν, τι (ξανα)θα προσπαθήσουν! Ούτε καν για "γεφύρια"!

Κουβέντα για το τί πέτυχαν, που απέτυχαν, τί έμαθαν!

Άχνα για την κατάντια της λειτουργίας του Δήμου, τις "ανεξαρτητοποιήσεις" και τις όψιμες "συστρατεύσεις" - λες και δε θυμόμαστε τι έλεγαν, τι έταζαν, τι φώναζαν.

Για θυμηθείτε το πρόσφατο "εθελοντικό" Γηροκομείο Σάμης; ας περιμένει κάποιους μήνες ακόμη, τρέχουμε για σταυρούς τώρα.

Μοναδικό σχέδιο το πώς θα εκλεγούν  και όχι το πώς θα διοικήσουν αν εκλεγούν. Γι αυτό μετά την εκλογή ένας-ένας στρίβει γι αλλού: δε συμπίπτουν οι στρατηγικές, "άλλα μας είπες άλλα κάνεις"...

Μοναδική εγγύηση το πρόσωπο και όχι οι γνώσεις, η εμπειρία, το τί έχει πετύχει ο καθένας και πως. Βγάλτε τουλάχιστον τα μαύρα γυαλιά να το βλέπουμε αυτό το πρόσωπο!  

Μαύρα γυαλιά πρωτομαγιάτικα! 
Παράξενη Πρωτομαγιά!

Πάραλος