Οι δηλώσεις για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που ακούστηκαν από τα στόματα τόσο των τοπικών εκλεγμένων, όσο και της Διοικούσας Επιτροπής, θυμίζουν επικοινωνιακό τρυκ που απευθύνεται σε αφελείς. Ταυτίζονται με τις εξωπραγματικές δηλώσεις των αλλοπρόσαλλων κυβερνώντων μας, που παρουσιάζουν τις αδυναμίες τους, τα λάθη τους και την ανικανότητά τους, ως προτερήματα, κατορθώματα και επιτυχίες. Έχουν κάτι από δηλώσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα και άλλων κυβερνητικών, που θεωρούν επιτυχημένους τους αδέξιους χειρισμούς τους, για τη διάσωση της χώρας, όταν στην καθημερινότητα μας βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο, κάτι που το επισημαίνουν μέχρι και οι ξένοι υπαίτιοι της καταστροφής μας. Θυμίζουν δηλώσεις επιδέξιων φανφαρόνων, που σκοπό έχουν να καλύψουν την άθλια κυβερνητική πολιτική, να παραπλανήσουν, και παράλληλα να συλλέξουν πολιτικά οφέλη.
Λένε ότι, το ΤΕΙ διατηρεί την αυτοτέλεια του και την αυτονομία του. Δηλαδή κάτι σαν κάποιουςσυλλόγους και σωματεία που αριθμούν από ελάχιστα έως καθόλου μέλη , έχουν όμως Διοικητικό Συμβούλιο και σφραγίδα. Μα αυτό είναι το ζητούμενο; Αυτό θεωρείται επιτυχία; Θεωρείται επιτυχία η μείωση των τμημάτων και των φοιτητών από 1600 περίπου σε 500; Θεωρείται σημαντική επιτυχία, το «Απ’ τα ολότελα καλή κι η Παναγιώταινα»; Γιατί στην ουσία αυτό ήταν το αποτέλεσμα των όσων διαπραγματεύθηκαν. Και αυτό έπρεπε και να πουν. Όταν οι νέοι χάνουν το δικαίωμα στη μόρφωση, όταν στο νησί στερεύουν οι φοιτητές, όταν ερημώνει από νέους ανθρώπους, τι να την κάνω την ανεξάρτητη διοίκηση που έχει έδρα την Αθήνα;
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα ΤΕΙ παροπλίζονται μέχρι να κλείσουν οριστικά. Επιτυχία θα ήταν η αναβάθμιση των τμημάτων και η σύνδεση τους με την παραγωγή, ειδικά αυτό της Βιολογικής Γεωργίας, που χρόνια τώρα κανείς δεν σκέφτηκε να το αξιοποιήσει, και μάλιστα για την παραγωγή βιολογικού λαδιού και άλλων προϊόντων που ευδοκιμούν στο νησί μας.
Ανάπτυξη δεν θέλει η κυβέρνηση; Να μια σκέψη.
Επειδή, όμως, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά, μέχρι και για ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων στα νησιά μας και μάλιστα πανεπιστημιακό Τμήμα Επικοινωνίας στην Κεφαλονιά. Αυτοί του τα λένε, ξεχνάνε όπως φαίνεται, τις δηλώσεις Στυλιανίδη, στο συνέδριο που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις αυτές, μετοχοποιείται το 49% των ΑΕΙ και διατίθεται σε ιδρύματα, εφοπλιστές, και επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην παιδεία. Ιδιώτης ίσως να φτιάξει πανεπιστημιακό τμήμα, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο που επικαλούνται, μάλλον είναι αδύνατον.
Και μια και ο λόγος για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και την συνεργασία του με το ΤΕΙ , που από κάποιους γράφτηκε, αν δεν κάνω λάθος, έχει ακουστεί ότι, το εν λόγω εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Η μετονομασία του τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων, του μοναδικού Πανελλαδικά, σε Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, που είναι και το μοναδικό που μένει στο Αργοστόλι, κρύβει δόλο και δημιουργεί πολλές υποψίες ότι το τμήμα βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο μέχρι την κατάργησή του, και την απορρόφηση των φοιτητών σε άλλες πόλεις της Ελλάδος που λειτουργούν παρόμοια τμήματα, χωρίς να φέρουν τους φοιτητές σε εκπαιδευτικό αδιέξοδο. Εξ άλλου στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, εκτός κι αν άλλαξε κάτι, στο σχέδιο «Αθηνά», η σχολή βρίσκεται με κόκκινα γράμματα, χωρίς αριθμό εισακτέων, με την ένδειξη ότι «παραμένει μέχρι την αποφοίτηση των ενεργών φοιτητών».
Στην ουσία το ΤΕΙ παραδόθηκε αμαχητί. Όπως αμαχητί κλείνουν και συρρικνώνονται πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλες υπηρεσίες. Όπως αμαχητί παραδίδεται καθημερινά η Ελληνική Κοινωνία και η χώρα μας, στις δυνάμεις εκείνες που έχουν βάλει στόχο να μην αφήσουν τίποτα όρθιο. Η Γερμανική λαίλαπα έχει βάλει στόχο να κατακτήσει και να διαλύσει ότι δεν μπόρεσε στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Και η τρικομματική κυβέρνηση, η πιο φιλογερμανική κυβέρνηση της Ευρώπης, τους παρέχει απλόχερα ότι ζητήσουν. Το βλέπουμε, το βιώνουμε. Δεν είναι ανάγκη να τους παρέχουμε κάλυψη με προπέτασμα καπνού, που θα τον παρασύρει ο αέρας σύντομα και θα φανεί η πραγματικότητα.
Η διάλυση της παιδείας ήταν ένας από τους στόχους τους. Και τον πραγματοποιούν σταδιακά, εφαρμόζοντας αρχικά το σχέδιο «Αθηνά». Ένα σχέδιο που μελέτησε, επεξεργάστηκε και υπαγόρευσε, θυγατρική εταιρεία ανταγωνιστικού ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου. Αυτό το τελευταίο, πιστεύω, ανεξάρτητα από την έπαρση των τοπικών μας εκλεγμένων και της διοικούσας επιτροπής, ότι τα λέει όλα. Δείχνει καθαρά πιο είναι το μέλλον της παιδείας στην χώρα μας.
Σπύρος Διον. Ματιάτος
Αξκός ε.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.