Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Οι γονεις των μαθητών της Σάμης περιμένουν ένα μήνα απάντηση από τον Δήμαρχο

Ρουπάκι: Είναι νομίζουμε αυτονόητο το δικαίωμα της περιοχής μας στα έσοδα των Σπηλαίων. Και το δικαίωμα αυτό δεν εξαργυρώνεται με διορισμούς συμπολιτών μας στις διάφορες υπηρεσίες λειτουργίας των Σπηλαίων. 

Ο τόπος μας βρίσκεται σε νάρκη και απαξία και ζητάει το αυτονόητο: να χρηματοδοτήσει την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό των παιδιών του με τα έσοδα των σπηλαίων του. 

Για να είμαστε δίκαιοι βέβαια, το αίτημα αυτό προέρχεται από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και όχι από το τοπικό συμβούλιο Σάμης ή το Σύλλογο Σάμης. Ενδεχομένως το Τοπικό Συμβούλιο και  ο Σύλλογος Σάμης βρίσκονται - για την ώρα - στην πλευρά του αναφερομένου ως κωφεύοντος Δημάρχου.

Αναδημοσιεύουμε από τo Kefaloniapress.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΜΗΣ

ΑΡ.ΠΡΩΤ.

ΠΡΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΣΑΜΗ 12/04/2013

Αξιότιμε κ Δήμαρχε,

Εδώ και ένα μήνα σας έχουμε στείλει επιστολή ,με αριθμό πρωτοκόλλου σας 10.008,για να σας εκθέσουμε δύο πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν τους συλλόγους μας. Θεωρούμε ότι το διάστημα που πέρασε ήταν αρκετά μεγάλο έτσι ώστε να έχουμε πάρει κάποια απάντηση, για αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έρθουν εκπρόσωποι των συλλόγων μας για να συζητήσουμε από κοντά τα θέματα που σας έχουμε ήδη εκθέσει και να πάρουμε επιτέλους μια απάντηση.      

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΜΗΣ          

ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΜΗΣ
  
ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Τηλ.επικοινωνίας 2674022297

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΜΗΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Αξιότιμοι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Κεφαλονιάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι,

οι μαθητές της περιοχής και οι γονείς πλέον της δεινής οικονομικής τους κατάστασης βιώνουν σε μεγάλο βαθμό τη μαθησιακή, την εκπαιδευτική και την πολιτιστική έλλειψη αλλά και την ανθρώπινη επικοινωνία και συναναστροφή, απαραίτητες δραστηριότητες για την  πρόοδο, την ώριμη σκέψη, το μέλλον. Ονειρευόμαστε τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων σε ένα αύριο γεμάτο ελπίδα, που μόνο επενδύοντας στην νέα γενιά μπορούμε να κατορθώσουμε.  Πρέπει ανεξάρτητα από τα σημερινά εμπόδια και τις πρόχειρες λύσεις να προετοιμάσουμε τους νέους ανθρώπους που ομολογουμένως αδικούμε. 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Αξιότιμοι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Κεφαλονιάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι,

ερχόμαστε να σας απασχολήσουμε για δύο πολύ σοβαρά θέματα που σχετίζονται αφενός με τα σχολικά κτήρια της περιοχής και αφετέρου με το κτήριο των Προσκόπων.

Έχοντας γνώση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου μας  απότοκης και  των μεταρρυθμίσεων του σχεδίου  «Καλλικράτης», ζητάμε να μας επιχορηγήσετε με ένα μικρό μέρος των χρημάτων επί των εισπράξεων των δύο σπηλαίων, (Μελισσάνης και Δρογκαράτης) για τις ανάγκες των σχολείων της περιοχής μας. Γνωρίζετε ότι τα υπάρχοντα  σχολικά συγκροτήματα, επειδή έχουν να συντηρηθούν πάνω από σαράντα χρόνια, παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα κα ελλείψεις.

Κατανοούμε ότι οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση ανήκουν σε   προκατόχους σας παρελθόντων ετών.  Συνειδητοποιούμε επίσης πως σας ζητάμε, δικαίως  το λιγότερο δυνατόν, θέτοντας το αυτονόητο της διασφάλισης της  δημόσιας παιδείας.

Όσο δε για την παρέκκλιση από τις νομοθετικές διατάξεις των νόμων μας είναι αδιανόητο, για τον μαρασμό που βιώνει ο τόπος μας, να μην «στρατευτεί» ένα μέρος του πλούτου των σπηλαίων που βρίσκονται στην περιοχή μας κι έχουν κοπιάσει γι' αυτά οι πατεράδες μας.

Επίσης, ζητάμε να παραχωρήσετε στη νεότητα της περιοχής το κτήριο των Προσκόπων, ένα από τα κτήρια που «αργοσβήνουν» στην κωμόπολή μας. Θα βοηθήσουμε κι εμείς με κάθε τρόπο στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου κτηρίου. Επιθυμούμε να λειτουργεί εθελοντικά ως χώρος νεότητας (βιβλιοθήκη, χώρος άθλησης, θεατρικό εργαστήρι, πολιτιστικές εκδηλώσεις, λέσχη ανάγνωσης, τόπος καλλιέργειας και ανάπτυξης του πνεύματος και επικοινωνίας των νέων).

Κρίνουμε πως είναι επιτακτική η  άμεση κινητοποίησή σας και το ενδιαφέρον σας για το εν λόγω κτήριο, για το οποίο υπάρχει όπως γνωρίζετε μελέτη «καλής» στατικότητας με τη σοβαρότατη επισήμανση, ότι χρειάζονται άμεσα επισκευές στην τοιχοποιία για την μη περαιτέρω διάβρωση του ορατού οπλισμού του σκελετού. Εξάλλου, πρόκειται για επισκευές που δε χωρούν αναβολής, ανεξάρτητα από την απόφασή σας για τη χρησιμότητα του ιστορικού κτηρίου για τον πολιτισμό και την Σάμη. 

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε και να κάνουμε γνωστό σε όσους δεν το γνωρίζουν ότι με το με αρ. 1335 Β΄/2010 ΦΕΚ  συστάθηκε το ΝΠΔΔ «Οργανισμός Νεολαίας-Άθλησης-Πολιτισμού Δήμου Σάμης». Ειδικότεροι σκοποί του ΝΠΔΔ αυτού ήταν «η δημιουργία αθλητικού κέντρου στο αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του Δήμου Σάμης που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια Γριζάτων, επιφανείας 23.629 τ.μ., το οποίο αγροτεμάχιο αποκτήθηκε από τον Δήμο Σάμης για τον σκοπό αυτό» και «η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Σάμης, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Σάμης (πρώην κτίριο προσκόπων), το οποίο αποκτήθηκε από το Δήμο Σάμης προς τον σκοπό αυτό». Περιουσία του ΝΠΔΔ αποτελούσε, εκτός των άλλων, «το δικαίωμα διηνεκούς χρήσης και εκμετάλλευσης του τουριστικά αξιοποιημένου λιμνοσπηλαίου Μελισσάνης και του τουριστικά αξιοποιημένου σπηλαίου Δρογκαράτης».
Το Δ.Σ. Σάμης με την υπ' αρ. 104 Β/2010 ομόφωνη απόφασή του παραχώρησε, εκτός των άλλων, στο ΝΠΔΔ «το ενοχικό δικαίωμα χρήσης της εισόδου των σπηλαίων Μελισσάνης και Δρογκαράτης καθώς και το κυλικείο Μελισσάνης» όπως προβλέπονταν από το άρθρ. 7 παρ. 3 του δημοσιευμένου στο ΦΕΚ κανονισμού του.

Κατά την διαδικασία σύστασης της ΚΕΔΗΚΕ είναι προφανές ότι τίποτα από τα ανωτέρω δεν ελήφθη υπόψη με αποτέλεσμα τόσο η περιουσία όσο και οι σκοποί του ΟΝΑΠ Σάμης να μην μεταφερθούν στη νεοσύστατη κοινωφελή επιχείρηση. Σε κάθε όμως περίπτωση ακόμα και στην αρκετά μεταγενέστερη απόφαση κατάργησης του ΟΝΑΠ Σάμης, όπως αυτή δημοσιεύθηκε στο υπ' αρ. 1478 Β΄/2012 ΦΕΚ, διαλαμβάνεται ότι «εφεξής οι αρμοδιότητες των παραπάνω καταργούμενων ΝΠΔΔ μεταφέρονται στην ΚΕΔΗΚΕ και ασκούνται από αυτή».

Είναι προφανές ότι καμία από τις ως άνω αναφερόμενες αρμοδιότητες του ΝΠΔΔ του Δήμου Σάμης ούτε μεταφέρθηκε στην ουσία, ούτε ασκήθηκε ποτέ από την ΚΕΔΗΚΕ.

Έχοντας υπόψη μας όλα τα ανωτέρω πραγματικά μας γεμίζει θλίψη το γεγονός ότι για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα σχολεία και την νεολαία της Σάμης δεν διατίθεται, τα τελευταία 2 χρόνια, ούτε το 1/10 του μισθώματος που εισπράττει ο Δήμος Κεφαλλονιάς από το κυλικείο της Μελισσάνης.

Σας παρακαλούμε να θέσετε προς συζήτηση τα δύο αιτήματα των συλλόγων μας. Περιμένουμε την απάντησή σας. Είμαστε στην διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων  Δημοτικού, Γυμνασίου  Σάμης

Ο κύριος Δήμαρχος σαράντα ημέρες μετά. δεν μας έχει απαντήσει....

6 σχόλια:

 1. Διαβασα πριν λίγο την απαντηση του Δήμου. Για το θέμα του κτιριου των προσκοπων παραπεμπει την απόφαση στο Τοπικό Συμβούλιο. Εχεις να πεις κατι Major Arx;

  Πάραλος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λέει και ότι "με τα έσοδα του νέου Δήμου είναι ενοποιημένα και η Νομοθεσία δεν προβλέπει μερικώς ή ολικώς να αποδίδονται στην περιοχή που τα παράγει." Μάλλον κάνει πως δεν καταλαβαίνει ο Αντιδήμαρχος. Δεν ζήτησε κανείς "μερίδιο" από τα έσοδα των Σπηλαίων αλλά αντίστοιχη "προτεραιότητα" σε έργα στην περιοχή. Θα μου πείτε ποιός να προτείνει τα έργα. Έλα ντε.....

  Σπηλαιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Επιτέλους, νομίζω, έγινε κάτι καλό, σχετικά με το κτήριο των Προσκόπων. Βέβαια, δε γνωρίζω, αν η ανάθεση του όποιου έργου για το κτήριο σχετίζεται είτε με την οικονομική κρίση είτε με την πιθανή αδιαφορία περί τα πολιτιστικά, όμως, εγώ, βλέπω κάτι θετικό. Είναι η ευκαιρία για το Τοπικό Συμβούλιο να δείξει ενδιαφέρον για ένα χώρο, που όπως λένε και σωστά οι σύλλογοι των Γονέων, εκεί μέσα μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και τα ονοματίζουν. Θα μου πείτε βέβαια πού θα βρεθούν τα λεφτά. Θα απαντήσω: αν δηλωθεί από το τοπικό συμβούλιο ενδιαφέρον και όχι με λόγια, αλλά με πράξεις (διεκδίκηση κάποιων κονδυλίων, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα επανέλθουμε εν καιρώ) τότε πολλά μπορούν να γίνουν. Να χαρεί επιτέλους και το κτήριο. Ο ΝΕΟΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕ ΓΕΡΑΣΕ! Και περιμένει, περιμένει....Όπως περιμένουμε κι εμείς...Ιδού το κτήριο, λοιπόν, ιδού και το πήδημα...

  MAJOR ARX

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επί πλέον της κρίσης, κάτι βαθύτερο!
  Αν κάνεις μία βόλτα από την παγίδα γέφυρα της Αννούλας έως τα βάτα του αρχαίου λιμανιού στο λουτρό. Τους χορταριασμένους δρόμους, την καθαριότητα, και την αισθητική της Σάμης, με τις ελλείψεις και την απουσία έργων υποδομής.
  Αν σκεφτείς, την αντιμετώπιση της Δημοτικής Αρχής στους πολίτες της πόλης και των χωριών της περιοχής, τον διορισμό αντιδημάρχου από αλλού και στο παρόν, ως το μόνο δημοτικό διαμέρισμα, χωρίς αντιδήμαρχο. Τον υπεύθυνο των σπηλαίων, εκτός της περιοχής και έχοντας άγνοια από ότι!
  Καταλαβαίνεις, εύκολα πως, ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι διασκεδαστές, συμπεριφέροντε στην ΣΑΜΗ εκδικητικά. Στην πόλη που με Κεφαλαία γράμματα, στην αρχαιότητα δόξασε την Κεφαλονιά. Που σε τούτα τα χρόνια είναι η είσοδος, ο πλούτος και το στολίδι του νησιού! Πρέπει λοιπόν την δράση και τον ξυπνημό να τον κάνουμε εμείς! Σε εμάς ανήκει η ευθύνη! Σε εμάς η μεγίστη ανάγκη! Εμείς πρέπει να νιώθουμε ντροπή! Δεν περιμένεις επιχειρηματίες, ανοραμάτιστους από αλλού, να σου δώσουν τα δεδουλευμένα! Τα διεκδικείς! Μιλάς! Δεν σωπαίνεις! Απαιτείς! Να σταθούμε μπροστά με τους συλλόγους γονέων. Μπροστά για τα παιδιά μας την μόρφωσή τους και την ασφάλειά τους! Σε κάθε σύλλογο, από όπου κι αν βρισκόμαστε, σε οποιαδήποτε θέση. Τώρα η ευθύνη στο τοπικό συμβούλιο και στους πολίτες του τόπου μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ, με την άδειά σου πιστεύουμε, κάναμε το σχόλιό σου ανάρτηση καθώς αγγίζει τα γενικότερα προβλήματα της περιοχής μας.

   Διαγραφή
 5. Θα συμφωνησω με ολους τους παραπανω, αλλα και θα συγχαρω το συλλογο για την ωραια απαντηση που εδωσε στους ξετσιπωτους αχυρανθρωπους της "τοπικης εξουσιας".

  ΟΜΩΣ θελω να βαλω στην κουβεντα και στο μυαλο ΟΛΩΝ μια σκεψη που ΖΗΤΑΕΙ απαντηση : ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ που τα σπηλαια ηταν στα χερια του τοπου (υποτιθεται), ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ? Ιδιωτες δεν κοναμαγανε ???? ΤΙ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ για την νεολαια που ερχοταν ?? ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ? ΦΤΙΑΞΑΜΕ ? ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΑΜΕ ? ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ?
  Ξερω οτι οι ΕΠΙΤΗΔΙΟΙ ΦΑΓΑΝΕ, ΑΡΠΑΞΑΝΕ, ΞΕΣΚΛΗΣΑΝΕ κτλπ και με καθε λογης νομιμοφανες τεχνασμα...
  Καταφερανε να ΜΠΟΥΝ 20 χιλιαρικα ΜΕΣΑ στο μπαρ της μελισσανης (τους πρεπει βραβειο φυσικα) και ακομα ο κοσμος ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΠΟΙΟΙ φαγανε... φημες και υποψιες πλανονται...

  Με τα παραπανω θελω να πω ενα πραγμα, ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΒΑΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΑΜΙΚΟΥΣ πρωτα απο ολα... ΑΝ ΔΕΝ βρεθουν οι "επιτηδιοι" που τοσα χρονια ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΑΝ τον τοπο, και επισημως να ξερει ο κοσμος ΠΟΙΟΣ τον χαντακωσε, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ. Θα ψαχνουμε απλως ενα παρομοιο αμαρτωλο συστημα να φαμε εμεις οι αλλοι (μια αλλη μεριδα "αρπακτικων" ) απο το μελλον καποιων αλλων παιδιων κτλπ... ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΤΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΩΣ και ΝΑ ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΥΝΗ και πανω απο ολα στον ΚΟΣΜΟ και ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ που επικαλουμαστε...

  Και επισης "κινδυνευουμε" και με κατι αλλο τραγικα γελοιο, ορισμενοι που εφαγαν τοσα χρονια να φωναζουν τωρα για το καλο του τοπου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.