Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗ ΣΑΜΗ - 2009

Ανοιξιάτικος καιρός και αρκετός κόσμος τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σάμη.

Τη Μεγάλη Παρασκευή ο στολισμός του επιταφίου άρχισε πρωί πρωί. Στις 8.30 άρχισε η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια ο Μέγας Εσπερινός της Αποκαθήλωσης. Και στις δύο ακολουθίες συμμετείχε και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κεφαλληνίας Αρχιμ. Γεράσιμος Φωκάς. Θα περιμέναμε και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας να χοροστατήσει στη Σάμη σε μία από τις (πολλές) ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Παλαιότερα, η ακολουθία της Αποκαθήλωσης άρχιζε στις 3 το μεσημέρι, αλλά η συνήθης τάξη επιβάλλει να τελείται το πρωί.

Το βράδυ πολύς κόσμος παρακολούθησε τον Επιτάφιο Θρήνο και την έξοδο του Επιταφίου. Ίσως σύντομη η φετινή περιφορά, αλλά έγινε έτσι μάλλον για πρακτικούς λόγους.

Η πρώτη ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με τον Εσπερινό και τη Λειτουργία να τελούνται επάνω στο Κουβούκλιο του Επιταφίου.

Στις 11 το βράδυ άρχισε το μεσονυκτικό της Ανάστασης, ενώ η εκκλησία μας μερίμνησε και φέτος ώστε να διανέμονται αναστάσιμα κεριά στους πιστούς - όμορφη συνήθεια.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα η πομπή έφτασε στην πλατεία και τα μεσάνυχτα "Χριστός Ανέστη". Πολύς κόσμος, λιγοστές όμως οι κροτίδες φέτος! Θα μας άρεσε να ήταν περισσότερες, αλλά μετά το Χριστός Ανέστη. Ωραία πυροτεχνήματα από το Δήμο. Η Πασχαλινή Λειτουργία συνεχίστηκε μέχρι τη 01.45.


Δεν μας άρεσε να βλέπουμε τον κόσμο μακριά από την εξέδρα, μάλλον όμως φοβούνται "τα σμπάρα" και κάθονται "μακρόθεν"...

Πολλές φορές βλέποντας εικόνες από την Κέρκυρα ή και τη Ζάκυνθο, σκεφτόμαστε πόσο φτωχοί έχουμε γίνει σε έθιμα! Σίγουρα κάτι είχαμε κι εμείς που, ποιος ξέρει για ποιούς λόγους, ατόνισαν, ξεχάστηκαν... Θα θέλαμε βοήθεια από τους αναγνώστες μας ώστε να γνωρίσουμε τουλάχιστον τα έθιμα αυτά, όχι μόνο για το Πάσχα αλλά και για όλες τις περιόδους του χρόνου.

Ευχόμαστε σε όλους τους συμπολίτες μας Χρόνια Πολλά!
Να είμαστε καλά να συνεορτάσουμε και του χρόνου! και Πολλούς!


Y.Γ. Οι φωτογραφίες είναι του συγχωριανού μας, Δημήτρη Καβαλλιεράτου και τον ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρησή τους.

2 σχόλια:

  1. auto to 8eama tis apostasiopoihshs twn xwrianwn, tis parakolouthisis "ek tou makrothen" me mono ton ekastote dimarxo na steketai konta stin eksedra einai epieikws geloio k kapws prepei na stamatisei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. me kalitero elegxo twn krotidwn. an ontws fobountai kai den plisiazoun as analabei h astinomia (?) na krataei tis krotides stin paralia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.