Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση της Βιβλιοθήκης Μεσοβουνίων

Λίγες μέρες μετά τη δημοσίευσή του στο inkefalonia.gr αναδημοσιεύουμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τη μεταμόρφωση της Βιβλιοθήκης των Μεσοβουνίων. Αποτέλεσμα εργασίας, συνεργασίας και απλού σχεδιασμού. Χωρίς ανάγκη για χρηματοδοτήσεις, χωρίς διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις, χωρίς καταγγελίες για το μνημόνιο που κόβει τα έργα. Απλά πράγματα....




Εντυπωσιακή είναι πραγματικά η μεταμόρφωση της Βιβλιοθήκης Μεσοβουνίων και αυτό χάρη στην προσπάθεια της εκπροσώπου της κοινότητας κας Χάιδως Νικολετάτου. Τα παραπεταμένα βιβλία, είναι εικόνα που ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς στην αίθουσα Ραφτοπούλειου Διδακτηρίο, όλα έχουν καθαριστεί και τακτοποιηθεί. 

Η προσπάθεια ήταν μεγάλη και το αποτέλεσμα δικαιώνει. Η κα Χάιδω Νικολετάτου 17 μήνες προσπαθούσε να ευπρεπίσει το χώρο και να τακτοποιήσει βιβλία μεγάλης αξίας. Και τα κατάφερε.
Μέσα στους επόμενους στόχους της είναι η βιβλιοθήκη να καταστεί επισκέψιμη και χώρος μάθησης των μαθητών και πολιτών της Ερίσου.

Στον τοίχο δεσπόζει αυτό το κάδρο το οποίο έχει λόγια σημασίας και ουσίας 


Όποιος επιθυμεί να χαρίσει κάποιο βιβλίο είναι αποδεκτό και θα καταγραφεί.

Επίσης όποιος επιθυμεί να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια θα είναι πολύ χρήσιμο να προσφέρει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για την αρχειοθέτηση των βιβλίων και την καταγραφή των δανειζομένων βιβλίων.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για όποιον επιθυμεί να προσφέρει την ενίσχυσή του είναι το 6976510097.

27 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΕ Ω ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Εξαιρετικά αφιερωμένο στο περήφανο ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ. Τι κάνετε, φίλοι μου, για να φτιάξετε μια βιβλιοθήκη στη Σάμη, το μόνο μέρος του νησιού που δεν έχει; Η Αγία Ευφημία έχει. Ο Πόρος έχει. Η Σκάλα έχει, Το Ληξούρι έχει. Το Αργοστόλι έχει. Κατά άλλα, τρομάρα μας, μα μάραινε που μας πήραν τη Μελισσάνη, τον ΟΤΕ, τις Τράπεζες. Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό; ΑΛΗΘΕΙΑ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΡΥΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΓΙΑ ΖΕΣΤΕΣ ΜΕΡΕΣ

    Ανέκδοτο ένα:

    Γιατί η Σάμη δεν έχει βιβλιοθήκη;
    Γιατί; Μεσοβούνια είναι;

    Ανέκδοτο δύο:

    Έχει ανθρώπους η Σάμη για να διαβάσουν βιβλία;
    Γιατί τα Μεσοβούνια έχουν;

    Ανέκδοτο τρία:

    Το τοπικό συμβούλιο παίρνει αποφάσεις;
    Όχι, Είναι απόν, αφού απών είναι κι ο τόπος. Αρνείται να το εκπροσωπεί.


    Ανέκδοτο τέσσερα:

    Δυο τύποι περπατούσαν στο λιμάνι τση Σάμης:
    Λέει ο ένας:
    Ωρέ, έχεις διαβάσει ποτέ σου βιβλίο;
    Όχι, ωρέ, γιατί, άμα διαβάζω δε θα φτιάξω κανάλι!

    (Ως γνωστόν προχτές, ένας καναλάρχης δήλωσε, πως ποτέ του δεν έχει διαβάσει ένα βιβλίο)

    Ανέκδοτο πέντε:

    Κουβεντιάζει το Τοπικό Συμβούλιο:
    Λέει ένας από δαύτους:
    - Κοίτα, ωρέ πέτρες, απά στο Κάστρο, για να φτιάξουμε όμορφες λιθιές και να φράξουμε τσου κήπους μας! Να τσου γλέπουνε και οι τουρίστες και να ευφραινετε η καρδία τσου!
    - Τι λες ωρέ, πετάγεται ο άλλος. Αγράμματος είσαι; Εφτούνες οι πέτρες, είναι των προγόνων μας των αρχαίων. Θα μας σώσουνε, τότενες που θα ασκωθεί η στάθμη τση θάλασσας. Θα φκιάσουμε μουράγια με δαύτες κάτου στην προκυμαία. Κι επειδή δε θέλω να χάσω την πατρότητα τση πρότασης, γράψτετέ τηνε στα πρακτικά.






    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Ωρέ άρχοντές μου, ήθελα να ήξερα τούτο και τίποτε άλλο. Αφού διαβάσετε αυτό το θαύμα των Μεσοβουνίων,τι θα σκεφτείτε μέσα στο τσερβέλο σας:
    Πως δεν υπάρχουν λεφτά;
    Πως δεν υπάρχει αίθουσα για βιβλιοθήκη;
    Να με συμπαθάτε, αλλά είναι δικαιολογίες για γέλια. Δεν ευσταθούν Συμπαθάτε με πάλι να σας πω πως όχι,όχι δε θέλετε ούτε πως δεν μπορείτε. Απλά δεν έχετε όραμα. Ούτε ένα τόσο δα μικρούλι οραματάκι, όπως είναι η απλή ίδρυση μιας βιβλιοθήκης.
    Βρίσκεστε σε απώτερους, μακρινούς αιώνες φίλοι μου.

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΟΦΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ


    Συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο για την ίδρυση Μουσείου.
    Λέει ένας από δαύτους:
    -Ωρέ, τι το θέλουμε το Μουσείο; Μπελιάδες θέλουμε νάχουμε μες στα ποδάρια μας;
    -Τι λες; πετάγεται ένας άλλος που κάτι είχε ακούσει παλιά για αγάλματα και τέτοια, Θα βάλουμε ωρέ τσι κατακλείδες μας μέσα να μας βλέπουμε οι απογόνοι μας και να γελάνε; Εγέ, δε θέλω να βάλετε τη δική μου.
    -Όχι, μωρέ, απαντάει ένας τρίτος που ήξερε από Μουσεία. Δε θα βάλουμε τσι κατακλείδες μας. Αλλά ό,τι έχει ο καθένας στο σπίτι του παλιό θα το φέρει. Εγώ, βεραμέντες θα φέρω σανό. Θα ξέρετε, αρχόντοι μου, ότι από παλαιοτάτων χρόνων ο σανός ήτανε το σήμα κατατεθέν τση περιοχής. Οι χρυσές εκλογές (λόγω χρώματος του σανού) εκερδίζοντο χάριν του. Και μιας και τα χωράφια χερσώνουνε και λόγω τση εδικής μας, δεν είναι να το παινευτούμε, πολιτικής, θα γιομίσουμε τουρισμό και τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, ο σανός θα είναι δυσεύρετος. Μια περίωπτη θέση στο Μουσείο του πρέπει. Περικαλώ να γραφτεί στα πρακτικά για να έχω την πατρότητα τση πρότασης.
    Κι ένας τέταρτος συμπληρώνει:
    -Ναι, συμφωνώ και προσθέτω: ο σανός να είναι δίπλα τσι κατακλείδες μας.
    Κι ένας πέμπτος βάνει την τάπα:
    -Και μάλιστα θα προτείνω οι κατακλείδες μας να μην είναι από μάρμαρο σκαλιστές, αλλά ζωγραφιστές με πινέλο και χρώμα. Για ονειρευτείτε για λίγο: ύστερις από 100-200 χρόνια, οι μπαμπαφίοι μας να είναι κρεμασμένοι στη Μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριάσεων και να μας τηράνε όσοι μπαίνουνε μέσα! Ω, ρε μεγαλεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΤΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ.
    ΟΙ ΣΑΜΙΚΟΙ ΤΟΝ ΕΧΑΣΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί οι Μεσοβουνιώτες έχουν βιβλιοθήκη;
    Απλά, γιατί δεν είναι Σαμικοί...

    Ένα βιβλίο είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο.
    Στη Σάμη δεν είναι, γιατί όλα τα παράθυρα είναι κλειστά.

    Με ένα βιβλίο ανοίγεις τα μάτια σου και βλέπεις τον κόσμο καλύτερα.
    Στη Σάμη με ένα βιβλίο κλείνεις τα μάτια σου για να μη δεις ούτε τον εαυτό σου.

    ΓΛΩΣΣΕΥΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στα Μεσοβούνια έχουνε βιβλιοθήκη, γιατί δεν έχουνε τίποτε άλλο.Και θα σκοτίζουνε το μυαλό τσου με τα βιβλία.
    Στη Σάμη δεν έχουμε βιβλιοθήκη, γιατί έχουμε τα πάντα όπως τσαντήρια για να πίνουμε τσιτσιμπίρα, αλλά και γιατί δε χρειαζόμαστε βιβλία, βρε αδερφέ: Εφαρμόζουμε την αρχή τση εγκεφαλικής υγιεινής. Αμέ;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωρε αδερφέ, θα ήθελα να μάζευα στην πλατεία υπό τα όμματα του ναύτη ούλους τσου αρχόντους του τοπικού συμβουλίου και να τσου ρωτούσα:
    -Ωρέ, σεις τα τελευταία τριάντα χρόνια πείτε μου ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει.
    Είμαι σίγουρος! Μούγκα!
    Και μετά θα έφευγα, θα τσου απαράταα στα χέρια του ναύτη. Θα καθόμουνα μόνε να τήραα σε ποιονε θα πέταε πρώτα το βιλάι.
    Ε, ρε γέλια την άλλη μέρα. Θα γιόμιζε η Σάμη καρουμπαλιάρηδες.

    ΓΛΩΣΣΕΥΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκεί, λένε, κάπου σε μια αποθήκη βρίσκονται δεκάδες κιβώτια με βιβλία. Θα'θελα να ήξερα κανένας δεν ευαισθητοποιείται; Κανένας από όλους όσοι κόπτονται για το καλό της Σάμης; Εντάξει, το καλό της το κάνανε όλοι και ξέρουμε ποιοι. Αλλά βρε, οι αθεόφοβοι, για το καλό των παιδιών, δεν κόπτονται;

    ΘΗΡΑΜΩΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνεδριάζει το Τοπικό Συμβούλιο για την ίδρυση βιβλιοθήκης μετά από απαίτηση αιτήματος του λαού τση Σάμης. Μαζεύτηκαν 3.250 υπογραφές.
    Λέει ο πρώτος: Ωρέ, τι τη θέλουμε τη βιβλιοθήκη:
    Λέει ο δεύτερος: Κι εγώ, το λέω. Τι τη θέλουμε; Όποιος θέλει βιβλία να αγοράσει. Εγώ άμα ήμουνα μικρός δε διάβασα ούτε ένα βιβλίο. Τόπε κι ο Κουρής. Κι έγινε καναλάρχης. Κι εγώ έγινα άρχοντας. Φαντάσου να διάβαζα κιόλας.
    Πετάγεται ο τρίτος: Ψημένε μου, άμα διάβαζες θα κουρλαινόσουνα. Ρεμάλι θα ήσουνα τώρα. Το διάβασμα κουτιαίνει τσου αθρώπους.
    Παίρνει το λόγο κι ο τέταρτος: Παρί; Ο Ωνάσης πιο σκολειό έβγαλε κι έγινε μεγιστάνας;
    Απαντάει ο πέμπτος: Κανένα!
    Ξαναρωτάει ο τέταρτος: Ο σιορ Παχούμιος ποια σκολή έβγαλε;
    Απαντάει ο πέμπτος, ο πιο γραμματιζούμενος:
    Τη Βοϊδοκούντρα! Εκεί δε διαβάζουνε βιβλία. Κουντράνε.
    Κι εκεί που μιλούσανε σοφά για τις κουντριές παίρνει το λόγο ο Πρόεδρος:
    Αρκετά το εξαντλήσαμε το θέμα. Φιρμάνι θα βγάλουμε με ούλα ετούτα τα σοφά που είπετε και θα πείσουμε τον κοσμάκη. Ποιο άλλο θέμα έχουμε στη συνέχεια;
    Απαντάει ο Γραμματέας;
    Τα σκουπίδια.

    ΓΛΩΣΣΕΥΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πρεβατούνε δύο στην προκυμαία. Λέει ο ένας:
    -Ωρέ, φαντάσου η Σάμη να είχε Μουσείο, να είχε βιβλιοθήκη να είχε σενιαρισμένους τσου αρχαιολογικούς τση χώρους, πόπολο που θα εμάζευε και λεφτά που θα 'ρχόντανε εδώ!
    -Μα τι λες, μάτια μου, απαντάει ο άλλος. Θέλεις οι τουρίστες να χαλάνε τα λεφτά τσου στα Μουσεία και να μη τσου μένει ένα φράγκο για καφέ και για φαί με θέα τη θάλασσα κάτου από τσι παράγκες;

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα μου φαίνεται πως ότι βιάζεσαι. Δεν εγινήκανε ακόμα μπαράκες,παρί είναι τσαντήρια. Όπως το 53 με τσου σεισμούς. Πρώτα τα τσαντήρια, μετά οι μπαράκες.....

      Διαγραφή
    2. se ligo kero aftoi pou exoun magerika kai exou katapatisi tin paralia gia ton diko tous to simferon tha xtisoun xtista ktiria.

      AFOU OI SAMIKOI MI........ME KAI ME TA DIO XERIA KALA NA MAS KANOUNE.

      NA MAS BALOUNE NA PLIRONOUME EISHTHRIO OTAN PIGENOUME GIA PERPATIMA STIN PARALIA..

      giafto fevgo kai rixno mavri petra piso mou.

      GIA MENA PARTIDA MOU EINE AFTH POU SEVETE TOUS POLITES TIS.

      OI TOURKOI EPI TOURKOKRATIAS EXO DIAVASI KAI AKOUSI HTANE PIO KALOI APO TOUS METEPITA ELLINES.

      DIAVASTE TIN ISTORIA TOU ANTIPA APO TIN PILARO KAI THA KATALABETE TI SKATOFARA EIMASTE.

      Διαγραφή
  12. pige kapios stin arxea ellada se enan filosofo kai ton rotise poso tha mou kostisi na mou morfoseis ton gio mou?

    500 draxmes tou apadah o filosofos.

    500 draxmes ? me 500 draxmes agorazo ena vodi .

    tote pigene kai agorase to vodi gia na exeis dio tou apadise o folosofos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  13. Σ...Α...Μ...Η....ωρές!!!

    Ούλα τα μέρη του κόσμου έχουνε πινακίδες που γράφουνε το όνομά τσου. Μόνε η Σάμη δεν έχει. Μια πινακίδα εδεκεί στο χοσπιτάλι που μπρι πενήντα χρόνους έγραφε Σάμη, τώρανες είναι μαύρη. Μαύρη κι άραχνη. Χρόνους τώρα. Άμα δεν ήξερα ότι θα με πιάνανε -γιατί ο νόμος λέει: φυλακή μέχρι δυο χρόνια άμα πειράξετε τσι πινακίδες-πώς αλλιώς για να λειτουργήσει η δημοκρατία τσου- θα επήαινα με ένα μουντί και θα έγραφα: Σ Α Μ Η. Αλλά, μετά εκαλοσκέφτηκα και είπα; Δεν ειμπορεί, οι τεράστιοι και πολύ μορφωμένοι γίγαντες αρχόντοι, θα πάνε και θα το γράψουνε. Αλλά μετά το εματασκέφτηκα και είπα: Και άμα το γράψουνε ΣΑΜΙ; λάθος δηλαδή; Α, δε θα κάτσω καλά. Με τρώει το σκουλήκι Μόλις φύγει το φεγγάρι και σκοτεινιάσει, θα πάω δλέγκου. Έτοιμο έχω το μουντί και τον ασβέστη. Και άμα έρτει κανένας να με αμπαντονάρει, θα τονε βάψω κι εκειόνε. Κι άμα με βρίσει, θα βάψω και τα λόγια του. Μπας και δούμε καμιά άσπρη μέρα.

    ΘΗΡΑΜΩΝΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ:

    ΔΙΑΒΑΣΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ:

    Άμα κάνεις όνειρα για ένα χρόνο σπείρε ένα σπόρο

    Άμα κάνεις όνειρα για δέκα χρόνια φύτεψε ένα δέντρο.

    Άμα κάνεις όνειρα για εκατό χρόνια μόρφωσε το λαό.

    ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΔΩΡΙΣΩ:

    Άμα κάνεις όνειρα για ένα χρόνο σπείρε σανό, πάρε και γαϊδάρους και δώστα στον κόσμο.

    Άμα κάνεις όνειρα για δέκα χρόνια μην κάνεις τίποτα, γιατί άμα κάνεις τι; για δέκα χρόνια θα κάνεις;

    Άμα κάνεις όνειρα για εκατό χρόνια κούτιανε το λαό. Έτσι κι αλλιώς με όσα κάνεις προς τα εκεί πας.

    ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. exeis tin psixologia tou katoterou patriota otan apokalis aftous tous diestramenous arxontes.

      arxon eine ekeinos o opios eine yperano olon se aretes,se akereotita, axioprepeia,dikeosini,kalosini,geneodoria,symbonia, klp

      se afton aniki o titlos ARXON.

      oxi sta s.....a ta patimena

      Διαγραφή
  15. Σε πείραξε, φίλε η λέξη και δεν επρόσεξες τα άλλα. Αλήθεια, διαφωνείς μήπως και με τα άλλα; Είναι αυτό που λέμε: κοιτάμε το δέντρο και όχι το δάσος. Μα δεν εκατάλαβες φίλε μου, ότι χρησιμοποιώ τη λέξη ειρωνικά. ΕΙΡΩΝΙΚΑ (έχει και αρχαία ρίζα). Ξέρεις, στην ελληνική γλώσσα οι λέξεις έχουν πολλές σημασίες. Στην γκριλοκλώσσα, όμως, με το συμπάθειο, υπάρχει φτώχεια, μεγάλη φτώχεια. Πολύ μεγάλη φτώχεια.Πάρα πολύ μεγάλη φτώχεια, σου λέω.
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξκιούσμι, γκρικογλώσσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Με το μπαρδόν, βεραμέντες να σου απαντήσω φίλε, σχετικά με τη λέξη 'άρχοντας' που εσύ τη δέχεσαι στη μεταφορική της, υποθέτω, σημασία. Λοιπόν, εγώ, δεν τη δέχομαι ούτε με αυτή τη σημασία. Η λέξη άρχοντας, κατ' αρχήν, έχει συνδεθεί με ό,τι χειρότερο υπάρχει. Ξέρεις τι μισούσε ο λαός επί ενετοαγγλοκρατίας; Το αρχοντολόι. 'Ετσι το έλεγε. Όσο για τη μεταφορική της σημασία, θέλω να πιστεύω που εσύ τη χρησιμοποποιείς, θα τη δεχόμουν, αν δεν υπήρχε άλλη λέξη: η λέξη άνθρωπος, με κεφαλαίο το Α. Δηλαδή: Άνθρωπος.
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. h kaliteri bibliotiki tou kosmou eine to internet.

    ekei mesa tha vrite ta panta.

    o kaliteros daskalos eine to internet

    mbite mesa kai katavasete oti thelete.thelete iatrikes simboules? ekei tha tis vrite.
    thelete sidages mageirikis apo olo ton kosmo ekei mesa eine.

    thelete na....bgalete kai ta matia sas ekei eine.
    to internet tha alaksi ton kosmo.

    grafte oti sas katabasi to kefali sas sto parathiro tis anazhthseos kai tha vgh mbosta sas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Από την πόλιν έρχομαι και εις την κορυφήν κανέλα. Το piperi, μπαρδόν το πιπέρι όμως δε φύεται εις την πόλις, αλλά φύεται εις την οροφή του δέντρου του. Γιατί αν δεν φυόταν εκεί θα εφύετο στη ρίζα του. Δια να παραγάγεις λιτρουάνιο δημιουργείς άμπουλες λευκομαστίχας και σιδερώνεις την αποφλοιωμένη ικμάδα του ανάπαιστου. Έτσι μόνο θα κουβαλήσεις δυο σκνίπες λαπόρδας εις τον ισημερινόν της ειμαρμένης. Λατρεύεις δυο σκόνες πουγγιά και πασαλείβεις τη μουσούδα σου με λιτρουάνιο. Επίσης βάζεις δυο τσίτες λιτρουανίου στην πατούσα σου και γίνεσαι λούης. Κι ύστερα μεθάς και σου φεύγουνε μπλόφες. Λιτρουράνιο λοιπόν.Σε άμπουλες, σε σκονάκια, σε κολύριο, σε κάψουλες, σεοπισώχαπια, σε μασουράκια. Για να μην φωνάξεις στεντορείως με αυτά που ακούς και τηράς: ΤΡΕΧΑΤΕ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΛΙΤΡΟΥΡΑΝΙΣΕΙ Ο ΛΙΤΡΟΥΑΝΟΣ ΜΟΥ. Λιτρουάνιον λοιπόν δι' όλας τας παθήσεις. Και θα με πείσεις.

    ΛΙΤΡΟΥΑΝΟΣ και άμα λάχει LITROUANOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λιτρουάνιο ή Λιτρουράνιο; Ξεκαθάρισέ το, για να ξέρω τι θα κάμω. Θα λιτρουανιθώ ή θα λιτρουρανιθώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΗ - ΜΠΡΑΒΟ

    Μπράβο στο Τοπικό συμβούλιο της Σάμης που διοργανώνει την εκδήλωση στη Σάμη. Για να μη λέμε δηλαδή ότι δε διοργανώνει τίποτα. Διοργανώσει την εκδήλωση που είναι και δωρεάν. Και άμα πάτε κεί θα δήτε και το Φάντασμα του Δαρείου. Και τι θα ήθελα νομίζεται; άμα είναι εκεί κανένας από το Τοπικό Συμβούλιο, που δε θα είναι, γιατί άλλος πρότεινε την εκδήλωση και θα είπε -ας βάλουμε και εσας- θα ήθελα λιπόν το Φάντασμα να κατέβεί από τη σκηνή και να τσους βάλει στο τρεχάκι. Να τρέχουνε, να τρέχουνε και να τους λέει στο δρόμο: θα φκιάσετε ωρές το Μουσειο; κι εκείνοι να λένε ΝΑι, θα φκιάσετε ωρές τη βιβλιοθήκη; και κείνοι να λένε ΝΑΙ, θα φκιάσετε ωρές το κτίριο των Προσκόπων; κι εκέινοι να λεέν ΝΑΙ, θα φκιάσετε ωρές...κι εκείνοι από την τρεχάλα και τη μαλιγκουνία τους να λένε ΝΑΙ και στο τέλος το φάντασμα χεσμένο από τα γέλια να λέει: ΚΑΛΑ ΩΡΕΣ ΜΗ ΦΚΙΑΣΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, κι εκεινοι να λένε: ΟΧΙ, ΟΧΙ ΘΑ ΤΑ ΦΚΙΑΣΟΥΜΕ ΟΛΑ. ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΝΙ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΞΑΝΑΚΥΝΗΓΙΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

    Λίγα άτομα προχτές στους Πέρσες. Πού εκείνες οι παραστάσεις του θεατρικού με το αδιαχώρητο! Αλλά και προχτές θα μπορούσαν να ήταν πολλοί, αν γινόταν ενημέρωση και ενημέρωση όχι μόνο για το έργο, όχι μόνο για την τραγωδία (γιατί σίγουρα θα ήταν περισσότεροι αν ήταν ένα άλλο πιο ελαφρύ έργο), αλλά, αλλά φίλοι του Τοπικού Συμβουλίου, ΠΑΙΔΕΙΑ. Και ΠΑΙΔΕΙΑ σημαίνει έργα πολιτισμού,έργα βάσης. Και σημαίνει σταυροφορία για την αναπαλαίωση του κτιρίου των προσκόπων. Που σημαίνει λέσχες πολιτισμού για τη νεολαία, που σημαίνει και κάποια έρμη βιβλιοθήκη, που σημαίνει Μουσεία. Ένα παράδειγμα: το χωριό της Νάξου Απείρανθος με 350 κατοίκους, έχει: Μουσείο Αρχαιολογικό, Μουσείο Ορυκτολογίας, Μουσείο Λαογραφικό, Βιβλιοθήκη. Κι εμείς έχουμε ένα Λαογραφικό μουσείο, από τις ενέργειες, βέβαια, τις εξωθεσμικές, τις μεμονωμένες, κάποιων από τα χωριά, αλλά εγώ δεν είδα, ένα φυλλάδιο για να ενημερώνει τους τουρίστες γι' αυτό. Πόσο αξίζει ένα δίφυλλο, ακόμα και έγχρωμο; Τίποτε απολύτως. Και σε κάποιον υπολογιστή θα μπορούσε να βγει.

    Αλλά φίλοι, έχετε ολιγωρήσει. Πριν ένα χρόνο είχα ξαναγράψει ένα κείμενο. Εκεί έλεγα κάποια πράγματα, γιατί, γιατί πίστευα ότι πολλά μπορείτε να κάμετε. Ναι, το πίστευα. Αλίμονο αν δεν πιστεύαμε στους ανθρώπους. Γιατί όταν κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τα κοινά, αυτό σημαίνει ότι δίνει κάτι από την ψυχή του. Αλλά τώρα πια, δεν το πιστεύω. Πολύς καιρός πέρασε άπραγος. Γι' αυτό δε θα σας πω να ανακτήσετε το χαμένο χρόνο, γιατί, αγαπητοί φίλοι, τόσον καιρό πια.....και δε θέλετε και δεν μπορείτε και... ίσως δεν ξέρετε. Αν συμβαίνει το τελευταίο, θα πω, δυστυχώς, δυστυχώς για την περιοχή!!! Αλλά ακόμη κι αν ξέρετε φίλοι, αγνοείτε τη δύναμη του πολιτισμού της περιοχής που έχει αξία κι έχει βάθος αιώνων. Την αγνοείτε!

    Τα αρχαία της περιοχής 2000 χρόνια τώρα, ακόμα δεν έχουν "μιλήσει". Κανένας ως τώρα δεν τα έχει "κινητοποιήσει". Κάποτε θάρθουν, το πιστεύω, άνθρωποι που θα αλλάξουν τη ροή της περιοχής. Δε νομίζω σύντομα. Αλλά, σε 10, 100, 200 χρόνια; Δεν μπορεί, γιατί η ιστορία όσο "βουβαίνεται", τόσο επιστρατεύει δυνάμεις. Δυνάμεις που είναι μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Κι η δύναμη κάποτε θα βγει. Θα βγει ως δημιουργία μορφοποιητική, ουσίας πνοή και ζωογόνο ρεύμα πολιτισμού.Όταν κάποτε έρθουν κάποιοι, θα απομονώσουν με τα καλά τους έργα τη μιζέρια, την αμορφωσιά της εποχής μας, την πνευματική εξορία που μας στέλνει ο σύγχρονος πολιτισμός της τηλεόρασης και του διαδικτύου. Όταν φίλοι, ξυπνήσει κάποτε ετούτος ο τόπος, μακάρι να μην είναι αργά -ποτέ δεν είναι αργά- μακάρι να μην είναι λίγο πριν τον γκρεμό. Θα σας έλεγα να τον απομακρύνετε, τον γκρεμό, αλλά ξέρω, ξέρω πολύ καλά, έχω επίγνωση δεκαετίες τώρα, "φωνή βοώντος εν τη θαλάσση" Γιατί κι η θάλασσα, έγινε έρημος πια.... Έχω πολλή πικρία για τον τόπο μας, φίλοι. Και αγάπη, πολλή αγάπη που δε μεταφράζεται με τίποτε πια, με τίποτε.

    Θα πω λοιπόν, κι είναι αυτός ο στερνός μου λόγος, σε αυτή τη φιλόξενη ιστοσελίδα, έτσι ακαδημαϊκά, σα να μιλώ στο ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΑΡΕΙΟΥ: αλλάξτε τη γεωγραφία του τόπου. Η ιστορία μονάχα ξέρει να περιμένει. Να περιμένει, άλλες φορές σιωπηλά και άλλες εκκωφαντικά.

    MAJOR ARX

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.