Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Γαβ. Μανωλάτος: Αγανακτήστε Γ' - Οι αερολογίες και η αλήθεια

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στη δυσχερή θέση που περιήλθαν οι έλληνες και η χώρα, εξ’ αιτίας των μνημονίων και των επιλογών  των τελευταίων κυβερνήσεων μας. Δεν παραθέσαμε στοιχεία για να στηρίξουμε τις θέσεις μας. Θα το κάνουμε τώρα.

Σύμφωνα με τον “ECONOMIST”, με στοιχεία που αντλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και τα ΗΕ, κάθε Έλληνας πολίτης οφείλει στους δανειστές της «διάσωσης» 21.657 ευρώ, κάθε Ισπανός 2.170 ευρώ, κάθε Πορτογάλος 7.306 ευρώ,  κάθε Ιρλανδός 14.989 ευρώ και κάθε Κύπριος 12.500 ευρώ. Τα ποσά αυτά προκύπτουν αναλογικά  σε σχέση με τον πληθυσμό κάθε χώρας. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν όχι μόνο το μέγεθος του ελληνικού χρέους που προκύπτει από τα μνημόνια, αλλά μας επιτρέπουν να το συγκρίνουμε και με το χρέος των άλλων μνημονιακών χωρών. 

Ας δούμε όμως και άλλα βασικά στοιχεία του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας μας.

Από το 2009, που αποκαλύφθηκε η κρίση χρέους, έως σήμερα, και Έως το 2014, έχουμε τα εξής δεδομένα:

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
(Πηγή άντλησης των ανωτέρω στοιχείων είναι η EUROSTAT –Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία)

Προσέχοντας λίγο τα ανωτέρω στοιχεία βλέπουμε ότι το Δημόσιο Χρέος της χώρας μας από 299,7 δις ευρώ που ήταν το 2009, θα ανέβει σε 349,3 δις ευρώ  το 2014. Από 129,7% που ήταν το 2009, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, θα βρεθεί να είναι 188,9% του ΑΕΠ το 2014. Και αυτό παρά το γεγονός του «κουρέματος του πι-ες-άι» και της  «επαναγοράς των ομολόγων» σε συγκεκριμένη μειωμένη τιμή, που  έγιναν το 2012.

Αν λάβουμε υπόψη ότι το έλλειμμα  του κρατικού προϋπολογισμού (τέταρτη γραμμή) παραμένει έως και  το 2014 πάνω από το 3% του ΑΕΠ και ότι μέχρι το 2013 έχουμε μια  πτώση του ΑΕΠ, δηλαδή της  οικονομικής και παραγωγικής δραστηριότητας της χώρα μας (τρίτη γραμμή) εύκολα  συμπεραίνουμε ότι  το Δημόσιο Χρέος δεν είναι βιώσιμο, αφού, συγκρίνοντας τα σημερινά δεδομένα είναι χειρότερα αυτών του 2009, έτος που άρχισαν οι διεργασίες για να προσφύγουμε στους μηχανισμούς στήριξης και διάσωσης.

Δυσβάστακτο βάρος χρέους, που σίγουρα θα χρειαστεί και άλλο κούρεμα, και άλλη πτώχευση, γιατί απλούστατα δεν είναι βιώσιμο. Δε θα δεχτούν όμως κανένα νέο κούρεμα χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα και δίχως νέες θυσίες του λαού μας.

Ας μην εμπαίζεται, τουλάχιστον, ο λαός ότι αποφύγαμε τη χρεοκοπία, αφού και σαν πολίτες και σαν χώρα βιώνουμε τις βαριές συνέπειες  της χρεοκοπίας.

Τα περί δήθεν επικείμενης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελούν κυβερνητικές αερολογίες. Αποδεικνύουν την ανεπάρκεια και τη φτώχεια τού οικονομικού και τεχνοκρατικού επιτελείου τής  κυβέρνησης.

Αντικειμενικά, είναι αδύνατο να μπει σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης η ελληνική οικονομία και να  επιλυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του χρέους και του δημοσιονομικού προβλήματος, αν για μια, τουλάχιστον, εικοσαετία οι εξαγωγές της  Ελλάδας δε σημειώσουν  μια μέση ετήσια αύξηση 10%.

Αερολογούν περί επικείμενης ανάκαμψης, επειδή το 2013 σημειώθηκε μια σχετική βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών. Αυτό οφείλεται όμως, σε μια  σημαντική πτώση των εισαγωγών και μια πολύ μικρή μείωση των εξαγωγών. Έτσι, είχαμε τη σχετική βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών και όχι γιατί αυξήθηκαν σημαντικά οι εξαγωγές μας. Αυτά τα στοιχεία όμως δεν οδηγούν σε ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά  σηματοδοτούν το μεγάλο υφεσιακό χάσμα  της ελληνικής οικονομίας και όχι, επαναλαμβάνω, συνθήκες ανάκαμψης.

Η συνέχεια στο επόμενο άρθρο μας, τη Δευτέρα, με τίτλο «Αέναη Λιτότητα-Μεταπολεμικό ΑΕΠ-Σύγχρονη Εξαθλίωση». Θα αναφερθούμε στις τραγικές συνέπειες των μέτρων λιτότητας και της επιβολής των μνημονίων και θα δείξουμε με στοιχεία την εξαθλίωση του λαού και την κατάρρευση της οικονομίας.

Για τα σχόλιά σας: gamanolatos@gmail.com 

Γαβριήλ Μανωλάτος
Καθηγητής Οικονομικών και Ανάπτυξης     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.