Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Κληρονομιά στον Καλλικράτη...

Κληρονομιά στον Καλλικράτη

Αν υποθέσουμε ότι ο «Καποδίστριας» είναι «πρόγονος» του «Καλλικράτη» μπορούμε να πούμε ότι οι Καποδιστριακοί Δήμοι είναι οι αντίστοιχοι πρόγονοι των Καλλικρατικών. Πριν μειδιάσουμε για την αντίστροφη χρονολογική σειρά των αυτοδιοικητικών μεταρρυθμίσεων – πράγματι ο Καλλικράτης έζησε αιώνες πριν τον Καποδίστρια - ας αναλογιστούμε ότι και η αντίστοιχη σειρά στο εύρος των αποτόκων κάθε μεταρρύθμισης είναι ακριβώς αντίστροφη της κοινής αναπαραγωγικής, όπου οι απόγονοι είναι περισσότεροι από τους προγόνους: από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη έχουμε μείωση του «πληθυσμού» των αυτοδιοικητικών δομών.

Σε κάθε περίπτωση όμως η σχέση δεν αλλάζει και ο Καλλικράτης περιμένει από τον Καποδίστρια μια κληρονομιά. Τι θα δώσουν οι Καποδιστριακοί Δήμοι στους Καλλικρατικούς, σε επίπεδο εμπειρίας, στην ανάπτυξη, τις υποδομές, την κοινωνική συνοχή.

Η περίπτωση της Σάμης είναι μάλλον από τις φτωχικές κληρονομιές, για να το πούμε από την αρχή. Σε επίπεδο εμπειρίας και τεχνογνωσίας γίναμε άραγε πλουσιότεροι; Έχουμε να προσφέρουμε ιδέες στο νέο περιβάλλον αυτοδιοίκησης στο οποίο θα ζούμε από το 2011;

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιοί από τους μέχρι σήμερα δημοτικούς άρχοντες και πολιτευτές θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στα δημοτικά κοινά τώρα που το πλαίσιο γίνεται πολύ απαιτητικότερο. Δεν θα ήθελα να βιαστώ να προ-αξιολογήσω ενδεχόμενη μη-συνέχεια ως απλά ενδεικτική των προθέσεων και των κινήτρων τους. Ας περιμένουμε να δούμε…

Σε επίπεδο υποδομών, θεωρώ ότι είμαστε απογοητευτικοί εκτός από απογοητευμένοι.

Στη Σάμη τα τελευταία χρόνια γεμίσαμε ασφαλτο-λιμάνια και λιμάνι δεν έχουμε ενώ επιτέλους καταφέρνουμε να τελειώσουμε αγκομαχώντας τον Βιολογικό Καθαρισμό με 4-5 (;) χρόνια καθυστέρηση με κάποια όμως ζητήματα ανοιχτά (σύνδεση στο σπίτι, χρέωση, κλπ).

Σε τουριστική ανάπτυξη και ελκυστικότητα στη Σάμη η τουριστική κίνηση όλο και μειώνεται και τουριστικές υποδομές αλλάζουν χρήση. Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι επαγγελματίες της περιοχής μας είναι μάλλον ο καταλύτης, το τελικό σημείο απόφασης σε έναν αριθμό κρίσιμων ζητημάτων (βλέπε παραλία) ενώ ουσιαστικά αφήνονται στην τύχη τους:

- να αγωνιούν μπας και περάσει κανένα λεωφορείο, από αυτά που έχουν τη Σάμη στις διαδρομές τους, γιατί το ΚΤΕΛ ΔΕΝ την έχει,

- Να αγωνιούν για το πού θα γίνουν τα Εόρτια, γιατί αν γίνουν οι εκδηλώσεις κάπου μακριά πιστεύουν ότι θα ζημιωθούν,

- Να αγωνιούν μήπως και βρεθεί κανένα …παγκάκι μπροστά τους με αποτέλεσμα στην παραλία (ναι, σε αυτό το κακόγουστο κατασκεύασμα που μοιάζει να έχει επιζήσει από κιτς ταινία της δεκαετίας του ’80) να έχουν φυτρώσει …συστάδες από παγκάκια!

Πώς και γιατί αφήσαμε έτσι τους επαγγελματίες μας να αγωνιούν για ψίχουλα; Πού είναι η ενημέρωση, η πρωτοτυπία, η συντονισμένη ανάπτυξη με το Δήμο και τους επαγγελματικούς φορείς μπροστά; Τί άλλο περιμένουμε από τους επισκέπτες μας να μας πουν και να μας δείξουν όταν απλά τους απωθεί η παραλία και τα μαγαζιά της πόλης μας; Ή μήπως οι συμπολίτες μας δεν έχουν δικαίωμα στο κέρδος; Έχουν απόλυτο δικαίωμα να κερδίσουν και να πάει καλά η δουλειά τους! 'Εχουν επενδύσει στις δουλειές τους, ίσως όμως σε λάθος κατεύθυνση...

Στον τομέα του πολιτισμού, έχουν ειπωθεί ήδη πολλά. Το Ρουπάκι έχει φιλοξενήσει απόψεις και ολοκληρωμένες προτάσεις για να αρχίσει η αναβάθμιση των υποδομών πολιτισμού. Δεν νομίζω ότι τις ακούει κανείς. Για την ώρα αρκούμαστε στο φιλότιμο και τις προσπάθειες του Χορευτικού, του Θεατρικού και της Φιλαρμονικής…

Στις συγκοινωνίες και την προσβασιμότητα η Σάμη δεν μπορεί να προσφέρει μετακίνηση στις παραλίες και τα αξιοθέατά της με δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ το ΚΤΕΛ είναι σχεδόν ..εχθρικό στην περιοχή μας – τα δρομολόγιά του έχουν μείνει στο προ είκοσι και πλέον ετών πλάνο.

Και τέλος, ίσως το σημαντικότερο, η αρχή των πάντων: η αρμονική και η ισορροπημένη συνύπαρξη των δημοτικών διαμερισμάτων, των χωριών του δήμου μας. Η Πύλαρος έγινε ο τέταρτος δήμος του νομού χωρίς να περιμένει την αναγκαστική συγχώνευση του Καποδίστρια. Συζήτησαν, συνεννοήθηκαν και προχώρησαν. Την ίδια περίοδο η Σάμη δεν τα κατάφερε για διάφορους λόγους. Ένας φαίνεται ότι μάλλον ήταν τα σπήλαια. Και τώρα που τα σπήλαια είναι δημοτικά; Πού έχουμε δει τα έσοδα από τα σπήλαια; Πριν λίγο καιρό είχαμε δημοτικούς υπαλλήλους απλήρωτους και ετοιμαζόμασταν για δάνειο.

Αγαπητέ Καλλικράτη, η κληρονομιά που θα πάρεις από το Δήμο Σάμης θα είναι φτωχική. Οι δυνατότητες όμως είναι πολλές. Ελπίζω να τις αξιοποιήσεις καλύτερα.

Πάραλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.