Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Σχεδιασμός απομάκρυνσης αμιάντου από το Νομό.

Με πολύ ενδιαφέρον διαβάσαμε για την πρόθεση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να ξαναδεί το ζήτημα της απομάκρυνσης του αμιάντου από την Κεφαλονιά. Θεωρούμε ότι είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για την υγεία των κατοίκων του νησιού μας.

Ακόμη πιο κρίσιμο για την περιοχή μας, καθώς στην Σάμη υπολογίζεται ότι η συνολική επιφάνεια που καλύπτεται από αμίαντο εγγίζει τις 20000 τετραγωνικά μέτρα!

Παραθέτουμε ένα μέρος από την σχετική δημοσίευση.


makiss



Με εισήγηση του Νομάρχη κ. Δ. Γεωργάτου το Νομ. Συμβούλιο συζήτησε ένα θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την Κεφαλονιά: την απομάκρυνση του αμιάντου στο Νομό μας.

Δυστυχώς στο Νομό μας βρίσκεται σε μεγάλη έκταση ιδιαίτερα στη Σάμη, όπως τονίστηκε από τον Νομάρχη αλλά και από άλλους ομιλητές. Παρέμβαση για το θέμα αυτό έγινε και από τον Δημ. Σύμβουλο της Σάμης κ. Αντ. Καλλιβωκά. Ο προβληματισμός ήταν πολύ μεγάλος σχεδόν απ' όλους τους Νομ. Συμβούλους.

Ο Θ. Γαλιατσάτος όπως και πολλοί άλλοι ομιλητές διαπίστωσαν κάτι σημαντικό: Ξεκινάμε κάτι το οποίο δεν ξέρουμε αν τελειώσει κι αν πραγματικά θα γίνει αποδεκτό όπως πρέπει από τις υπηρεσίες τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές. Πρέπει να μάθουν όλοι στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ότι παίρνεται αυτή η πρωτοβουλία. Ο κ. Νομάρχης τόνισε ότι ο σωστός πολίτης είναι ο καλά ενημερωμένος πολίτης, επίσης πρότεινε την δημιουργία Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να "κινήσει" την όλη υπόθεση. Ο κ. Σ. Κουρής τόνισε ότι δεν πρέπει να σπείρουμε πανικό στον κόσμο. Ο κ. Μαντζουράτος επισήμανε ότι θα έχει μια οικονομική αντιστοιχία μεγέθους, όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν είναι παίξε γέλασε", και σε τελική ανάλυση τι θα κάνει η Επιτροπή.

Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο κ. Θ. Γαλιατσάτος και θα συμμετέχει και ο κ. Σπαθής, όπως και υπηρεσιακοί παράγοντες: ΤΕΕ, ΤΕΔΚ-ΚΙ, Πολεοδομία κλπ.

http://www.kefaloniaphotonews.gr/


Δείτε ολόκληρη την δημοσίευση στο http://www.kefaloniaphotonews.gr/news.asp?id=3617&catid=1&rndid=24022009

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση από το Δήμο Σάμης την οποία και αναπαράγουμε αυτούσια:

Sami Hellas Underwater Cave Exploration ProjectSHUCEP

24 έως 28 Φεβρουαρίου 2009

Αγαπητοί κύριοι, σας ενημερώνουμε ότι οι Hellas Underwater Explorers Γιώργος Πέτρου και ο Δήμος Σάμης κατά την χρονική περίοδο 24 έως 28 Φεβρουαρίου 2009 θα πραγματοποιήσουν εξερεύνηση των υποβρυχίων σπηλαίων των βαράθρων:
  1. Αγγαλάκη
  2. Αγία Ελεούσα
  3. Άγιοι Θεώδωροι
  4. Σωτήρα
Και το σπήλαιο της λίμνης Καραβόμυλος.

Στις 28/2/2009 θα πραγματοποιηθεί δημόσια προβολή underwater video σε χώρο του δήμου Σάμης. Παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε με τον Δήμο Σάμης για τον ακριβή τόπο και χρόνο.

Σας καλούμε να καλύψετε αυτό την πρωτοποριακή εξερευνητική αποστολή. Για την συμμετοχή σας και τον συντονισμό της συνεργασίας μας παρακαλώ επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας.

Μετά τιμής Γιώργος Πέτρου / I.Trainer

Hellas Underwater ExplorersΟργάνωση μελετών / Σχολή αυτοδυτών / Εξερεύνηση

GARYTTOU 152 AGIA PARASKEVI , 15343 ATHENS, ATTIKI, GREECE

Tel/phone 2117005054
Mobile 6937718204 & 6933134434
gpetrou@ontelecoms.gr
www.underwater-explorers.gr

Oνοματοθέσια, μέχρι το Ω

Μ
Μέγας Σωρός: ἡ ἀκροτάτη κορυφή τοῦ Αἴνου.

Μελισσάνοι καὶ Ἁγιὰ Μελισσάνη: βαθύτατον ἄντρον ἐν Σάμῃ.
Π
Πηγή
: θέσις εἰς τὰς ἀνατολικάς ὑπωρείας τοῦ Αἴνου, ὅπου καὶ μονή ὁμώνυμος κληθεῖσα οὔτως ὡς ἐκ τῆς παρὰ τὴν ἁγίαν τράπεζαν βρύσεως.

Πυργί: μεταξὺ Σάμης καὶ Πρώνων. Ο Ζερβός1 γράφει πυργοὶ παράγων τὴν λέξιν ἐκ τοῦ πύργοι διότι φαίνεται ὅτι ἦνἐκεῖ ὅριόν τι ἢ μεσότοιχον χωρίζον τοὺς Πρώνους ἀπὸ τῆς Σάμης. Πιθανὴ εἶνε καὶ ἡ λίαν χαρακτηριστική δημώδης παραγωγὴ ἐκ τοῦ πείρια =χοάνη, διότι ὄντως το βουνὸν ἐκεῖνο ὁμοιάχει πρὸς ἀνεστραμμένην χοάνην. Ὁ κάτοικος Πυργισιᾶννος.

Ρ
Ροῦδι
: δάσος ἐλατῶν ἐπὶ τῶν ἀρκτικῶν δειράδων τοῦ Αἴνου.

Σ
Σαμόλι
: προάστειον τοῦ Ληξουρίου πρὸς ἄρκτον ἐπὶ τῆς παραλίας. Πιθανῶς ἐκκλήθη οὕτως ἐκ τοὺ ὅτι τὸ ὅλον σχεδὸν μέρος ἀνήκει τοῖς μεγαλοκτηματίαις Ἀννίνοις, οἷς ἀνῆκε καὶ ὅλη σχεδὸν ἡ Σάμη, ὥστε το Σαμόλιον ἦτο οἱονεὶ μικρὰ Σάμη.

Σαμοπύλαρο: ὅλη ἡ τῆς Σάμου καὶ Πυλάρου περιοχή. Λέξις σύνθετος2.

Υ
Ὕλη: δασώδους θέσεως ὄνομα ἐν Σάμῃ ἑλληνικώτατον. Παρ΄ ἀρχαίοις πλειστάκις ἀπαντᾷ προσηγορικῶς ἐν τῇ σημασίαᾳ ταύτη3.

Χ
Χάρακας
:κρημνός παρὰ τὴν Σάμην φοβερὸς τὴν θέαν καὶ κινδυνώδης τὴν διάβασιν.

Xαράκτι (τὸ): χωρίον τοῦ Πυργιοῦ.

1:Ζερβοῦ ἀρχ. Λείψ. Κεφαλλ. σελ. 50.
2:.Εἰς γειτονικὰς θέσεις γίνεται συχνάκις τοῦτο π.χ. Ἐρυσοπυλαρο, Ἀδειλινοφαρακλᾶτα κλ.
3: Ὁμηρ. Ὀδ. Ε. 63. Υ. 491. Π. 316, Ἱλιαδ. Ρ. 848. Ἡσιόδ. Θεογ. 484. Ξενοφ. Χ 5 κλ. Καὶ πόλεις καὶ θέσεις πολλαὶ παρ’ ἀρχαίοις ἔφερον τὸ ὄνομα τοῦτο.


makiss αντέγραφεν...

Αποστολή σπηλαιοκατάδυσης στη Μελισσάνη και την Ζερβάτη (17-25/01/2009)


Αποστολή σπηλαιοκατάδυσης και σχολεία κατάδυσης πραγματοποιήθηκαν απο την σχολή αυτοδυτών HELLAS UNDERWATER EXPLORERS στην Μελισσάνη και την Ζερβάτη από 17 μέχρι 25 Ιανουαρίου 2009.
Οι δραστηριότητες της ομάδας είχαν αδειοδοτηθεί από την υπεύθυνη υπηρεσία της Εφορείας Σπηλαιολογίας,Παλαιοανθρωπολογίας Νοτ. Ελλάδος. Η ομάδα ξεκίνησε τις πρώτες μέρες με καταδύσεις εξελισσόμενης διείσδυσης στην Μελισσάνη και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στα 2 λιμνοσπήλαια της Ζερβάτης όπου πραγματοποίησαν καταδύσεις διείσδυσης με ασκήσεις. Η ομάδα επέστρεψε εκ νέου στην Μελισσάνη και προχώρησαν πέραν της μισής διαδρομής του λιμνοσπηλαίου. Το φυσικό φως είχει χαθεί προ πολλού και η εκπαίδευση πήρε και την μορφή της εξερεύνησης. Όπως αναφέρουν στο site τους, στο περιθώριο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους η ομάδα "απόλαυσε τις γαστρονομικές λιχουδιές της τοπικής κουζίνας", ενώ, όπως επισημαίνουν, "όλη την εβδομάδα παραμονής τους ψιλοέβρεχε στην καταπράσινη Σάμη".

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της σχολής, περισσότερες λεπτομέρειες τεχνικής φύσης και φωτογραφίες στο http://www.underwater-explorers.gr/actions-sxoleio-spilaiokatadisis.htm



...vfarad

Κοπή Πίτας Α.Ο. Σάμης


Το Σάββατο 14/02 και ώρα 19:00 ο Αθλητικός Όμιλος Σάμης κόβει την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του στο χώρο του Γυμνασίου Σάμης.

Θα ακολουθήσει βράβευση αθλητών.

Το παλιό Καρναβάλι στη Σάμη

Αντιγράφουμε από ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε παλιότερα στο kefalonitis.com

Στη Σάμη και ιδιαίτερα στα χωριά της Κεφαλονιάς διατηρούνταν έως πριν λίγα χρόνια οι «Λαϊκές Αποκριές». Κύριο μέρος των εκδηλώσεων ήταν οι χοροί και οι λάσκες θεατρικές παραστάσεις που διασκέδαζαν τον κόσμο. Οι παραστάσεις αυτές παίζονταν εξολοκλήρου από άνδρες, όπως συνέβαινε και με το χορό από τις καντρίλιες, δηλαδή τους γυναικείους ρόλους τους υποδύονταν κάποιοι άνδρες.

Αγαπημένα «θεατρικά» ή μέρος από θεατρικό έργο που ανέβαζαν ήταν η κονταρομαχία από τον «Ερωτόκριτο» του Βιτζέντζου Κορνάρου, ή ο «Τάσος και η Γκόλφω», ακόμη και θέματα από ιστορικά δράματα ,όπως ο «Αθανάσιος Διάκος».

Ο χορός με τα παλιά παραδοσιακά γιλεκάκια και τις φουστανέλες, επίδραση από τους μετανάστες Έλληνες, τους κυνηγημένους από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας που κατάφυγαν στο νησί μας, είχε τη πρώτη θέση. Τόσο οι κεφαλλονίτικοι χοροί όσο και κάποιοι ευρωπαϊκοί, όπως τα βαλς και τα ταγκό, οι πόλκες και οι μαζούρκες, αλλά και οι καντρίλιες ήταν απαραίτητο να τους γνωρίζει ο βιολιτζής και οι άλλοι οργανοπαίχτες της ορχήστρας. Με αυτές τις διασκεδαστικές εκφράσεις πορεύτηκε η παράδοση του καρναβαλιού στο νησί μας.

Σήμερα έχουν παραμεριστεί και χαθεί αυτός ο τρόπος διασκέδασης και ως κατάλοιπο εκείνης της εποχής διατηρείται η παρουσία της ορχήστρας και γενικά του χορού, που πήρε πάνω του το βασικό στοιχείο της χαράς. Φυσικά, σήμερα η ορχήστρα έγινε έντεχνη και εκτόπισε τον παλιό πρακτικό τρόπο παιξίματος και τα παραδοσιακά ποιμενικά όργανα που συνόδευαν τη φωνή και το χορό των χορευτών.

Μια από τις θεατρικές παραστάσεις που άφησαν εποχή και απετέλεσε τον κορμό καρναβαλιού στη Σάμη ήταν «Ο Τάσος και η Γκόλφω». Σε τοπική εφημερίδα συναντάμε το ποίημα του Δημήτρη Σ. Δελλαπόρτα που ποιητικά μας εξιστορεί το πώς έγινε αυτή η θεατρική παράσταση.


Το καρναβάλι στην Σάμη

Στην Σάμη η διασκέδασις είχεν επιτυχίαν.

Το καρναβάλι πέρασε με άκραν ησυχίαν.

Κόσμος πολύς μαζεύτηκε να δη τής μασκαράδες

και όλοι να γλεντήσουνε μ’ αυτούς τούς Μουζακάδες,

Εκάμαν το ειδύλλιον πέρα εκεί, την Δέσπω,

και την πραγματικότητα ενόμιζα πως βλέπω.


Είχον αράπη τέλειον , που τίποτα δεν χάνει,

τοις πάσι τον γνωστότατον, τον Μιχαλάτον Γιάννη.

Είχαν και έναν γιατρό στο καρναβάλι οι φίλοι

τον φίλτατον κι αγαπητόν Μερκούρη τον Βασίλη.

Πού σώλεγε στο κρύωμα καθάρσιο να πάρης!

Με άλλα λόγια δηλαδή να σκάσης να κρεπάρης.


Γλέντα πολλά εκάμανε που πηγαίνανε αντάρα.

Έπαιξ’ ωραία το βιολί καθώς και η κιθάρα.

Αλλ’ απ’ εδώ με άσματα, αλλ’ από ‘ κει γελώντες.

Κι’ εκάμανε την πρώτη εκεί οι φίλτατοι μωλιώτες.


Είχανε κι’ άλλον’ κει γιατρό πούχε μαγάλη χάρι,

π’ αν δεν λανθάνω, κάποτε τον είχα δη τσαγκάρη.

που αν επήγαιν’ ασθενής καλά να τόνε κάμη

του συνηστούσε δίαιτα να γίνη σαν καλάμι!


Το δράμα επαρέστησαν την «Γκόλφω και τον Τάσο»,

που έτυχε να τους ιδώ κι ‘εγώ να τους θαυμάσω.

Ο Τάσος υπεκρίνετο από τον Λεωνίδα,

οπού την τόση τέχνη του σε άλλονε δεν είδα.

Τον Θανασούλα , πούτανε όλο χαρά γιομάτος,

τον υπεκρίνετο καλά ο Ντίνος Κοσμετάτος.

Κι’ αυτός ο Ζήσης το θεριό, και με μεγάλη χάρι

στο δράμα υπεκρίνετο από τον Αρτελάρη.


Ωραία εγλεντήσανε σ’ αυτές τής μασκαράδες.

Επαίζανε θαυμάσια το δράμα οι Πουλάδες.

Σε κάθε βόλτα του χορού ροδέλες επετούσαν

κι’ επαίξανε πολύ καλά κι ‘ αυτοί την «Αρετούσαν».


Είχαν κι’ αυτοί έναν γιατρό πούταν πεπαιδευμένος,

κι’ από τούς τρόπους νόμιζες πως ήτανε σπουδασμένος.

Αυτός περνάει στην σπουδή Βαγγέλη και Βασίλη

και συνιστά για φάρμακο πάντα το χαμομίλι!


όταν τελείωσαν όλ’ αυτά όλοι κι’ η μασκαράδα

τετράδες εσχημάτησαν και μπήκαν στην αράδα.

Και τότε διελύθησαν εν ησυχία πλήρει

και έτσι ετελείωσε το τρελλοπανηγύρι.

Δημήτρης Σ. Δελλαπόρτας

Πηγή: Εφημερίδα «Εληά», αρ. φυλ. 280, 20/3/1926, και αρ. φυλ 203, 13-3-1926

Κείμενα - Παρουσίαση: Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

πηγή: http://www.kefalonitis.com/index.php?categoryid=38&p2_articleid=332



Οι φωτογραφίες που ακολουθούν, καθώς και ο σχολιασμός, είναι από την συλλογή του Τάσου Καβαλλιεράτου. (www.vlahatasamis.blogspot.com, καθώς και στο Facebook, όπου υπάρχουν και ονόματα των εικονιζόμενων)



Καραβόμυλος. Στο μαγαζί του Σπύρου Βιτωράτου. Σαμικοί στη πρώτη μάσκαρα που γίνεται στο Καραβόμυλο μετά το 1953.


Μετά από μάσκαρα στο καφενείο του Αρτελάρη στη Σάμη 1966. Δεύτερος από αριστέρα ο "γιατρός". Στις μάσκαρες που γινόντουσαν στο χωριό υπήρχε πάντα ο "γιατρός" και οι "αράπηδες". Ο ρόλος τους ήταν να πιάνουν από τους παρευρισκόμενους ... πελάτες... για το γιατρό. Ο γιατρός, όταν τους εξέταζε, για φάρμακο τους έδινε ένα κουκί για χάπι και ένα ποτήρι ούζο για συρόπι!!! Ο γιατρός έμπαινε στο χώρο που γινόταν η μάσκαρα καθισμένος ανάποδα σ' ένα γάιδαρο συνοδευόμενος από τους αράπηδες! Πολλές φορές στα πλαίσια της μάσκαρας οι κάτοικοι του χωριού ανέβαζαν θεατρικό έργο που έπαιζαν οι ίδιοι! Θρυλική έχει μείνει η παράσταση της Αΐντας που ανέβηκε στα Παλιά Βλαχάτα πριν το σεισμό του '53.



Καθαρή Δευτέρα στην Σάμη την δεκαετία του '70. Κιθάρα Ευθύμιος Καλδαρας, Βιολί Κωστάκης Αρτελάρης, Ακορντεόν Ανδρέας Τουλάτος. Στα ντραμς πιθανότατα ο γιος του Κωστάκη, Μάκης Αρτελάρης. Όρθιος πάνω από τον κιθαρίστα ο Διονύσης Αντωνάτος-Καραμπας...


Δεκαετία '70. Μάσκαρα στον Καραβόμυλο


Αρχές δεκαετίας '70. Απόκριες στη Σάμη


Απόκριες στον Καραβόμυλο τη δεκαετία του '70


Η δεκαετία του '80 ήταν η εποχή των αξέχαστων χορών στον "Σύλλογο" (στο παλιό κτίριο του Προσκοπισμού) και οι Καθαρές Δευτέρες στην κεντρική πλατεία με τον Γορίλα και τον Γιατρό να συνεχίζουν την παράδοση και να μοιράζουν ούζο και κουκιά που γιατρεύουν όλες τις ασθένειες...

...vfarad

Επίσκεψη Νομάρχη στις περιοχές κατολισθήσεων

Διαβάσαμε στο kefaloniaphotonews.gr :

Ο Νομάρχης κ. Δ. Γεωργάτος, συνοδευόμενος από τον αντινομάρχη κ. Σπ. Μοσχόπουλο, το Γεωλόγο της Νομαρχίας Β. Ανδρεάτο και τους Μηχανικούς του Μηχανικού Εξοπλισμού της Νομαρχίας, επισκέφθηκαν κατ’ αρχήν την περιοχή της κατολίσθησης στο δρόμο Ρουπάκι – Πυργί, όπου πραγματοποιούνται έργα αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου και ερευνητικές γεωτρήσεις.
Στην επιτόπια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συζητήθηκε η περαιτέρω βελτίωση της προσωρινής λύσης και, μετά την εκτίμηση των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων, θα αποφασιστεί η τελική λύση.
Κατά την επίσκεψη παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Σάμης κ. Μ. Βαλέττας και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης.
Στη συνέχεια ο Νομάρχης με τον Αντινομάρχη και τους μηχανικούς της Νομαρχίας επισκέφθηκαν το σημείο του δρόμου Αλειματάς – Ασπρογέρακας, όπου υπήρξε και εκεί το ίδιο φαινόμενο ερπυσμού εδαφών και κατολίσθηση τμήματος της οδού.
Υπήρξε άμεση παρέμβαση, έτσι ώστε σύντομα να αποκατασταθεί προσωρινά η βατότητα της οδού. Συζητήθηκαν τρόποι τελικής επισκευής, όταν σταματήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις που φαίνεται ότι είναι υπαίτιες για τις ζημιές, σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα των εδαφών. Μέχρι τότε θα παρακολουθείται η εξέλιξη του φαινομένου.
Όσον αφορά δημοσιεύματα σχετικά με το έγγραφο του Δήμου Σάμης που προειδοποιούσε για τις κατολισθήσεις στο δρόμο Ρουπάκι – Σάμη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διευκρινίζει τα ακόλουθα:
- Το έγγραφο του Δήμου Σάμης (Ιανουάριος 2008) προειδοποιεί για πιθανές κατολισθήσεις σε όλο το μήκος του δρόμου Ρουπάκι – Πυργί. Ένα πρόβλημα που είναι γνωστό και συχνό για το μεγαλύτερο μέρος του οδικού μας δικτύου. Τα σημεία που παρουσιάζουν κατολισθήσεις είναι πάρα πολλά και είναι οικονομικά αδύνατο να αντιμετωπιστούν όλα προληπτικά με δεδομένο και το απρόβλεπτο των θεομηνιών.
- Μετά το σεισμό της 25ης Μαρτίου 2007, όπου επίσης είχαμε αρκετές κατολισθήσεις, εννιά μήνες πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, ο Νομάρχης ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το ποσό των 2.000.000 ευρώ για ειδική μελέτη άρσης επικινδυνότητας του οδικού δικτύου. Αυτή η χρηματοδότηση δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα.
- Το 2007, έξη μήνες πριν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης, με πρωτοβουλία της Νομαρχίας, ζητήθηκε η αρωγή του πλέον ειδικού εθνικού φορέα που είναι το ΙΓΜΕ για την άποψή του για κάποια «δύσκολα» σημεία του οδικού δικτύου (ένα εκ των οποίων είναι και το συγκεκριμένο όπου υπήρξε η κατολίσθηση). Η έκθεση του ΙΓΜΕ βρίσκεται στην κατοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και λαμβάνεται υπ’ όψιν τόσο για τη βραχυπρόθεσμη όσο και για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η όποια, ωστόσο, λύση απαιτηθεί θα χρειαστεί την οικονομική αρωγή της Πολιτείας, καθώς οι πόροι της Ν. Α. είναι περιορισμένοι και το κόστος ανάλογων εργασιών υψηλό.


Αντιγραφή από : www.kefaloniaphotonews.gr

Μια αξιοπρόσεκτη συλλογή

Πραγματικά ενδιαφέρουσα η δουλειά που κάνει ο συντοπίτης μας Τάσος Καβαλλιεράτος- Κοντύλης με την συλλογή παλιών φωτογραφιών από πρόσωπα και μέρη του τόπου μας. Ανασύρουν μνήμες στους παλιότερους, δίνουν μορφή στις ιστορίες που ακούγαμε οι νεότεροι, ενώ πολλές αποτελούν πραγματικά κειμήλια...
Ένα δείγμα από την συλλογή του καθώς και νεότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο blog www.vlahatasamis.blogspot.com


1941. Αργοστόλι Κεφαλονιάς... Ο λόχος εφέδρων κατά το β' παγκόσμιο πόλεμο.





Εργάτες ανοίγουν τη γαλαρία στο λημνοσπήλαιο Μελισσάνης στο Καραβόμυλο Κεφαλονιάς.
Από το 1963 που ανοίχτηκε η γαλαρία το σπήλαιο έγινε επισκέψιμο και αξιοποιήθηκε τουριστικά.
Από αριστερά... Διονύσης Βιτωράτος, Αναστάσιος Καβαλλιεράτος-Τσόμπος και Γιάννης Δήμας.

...vfarad

H Πρωτοχρονιάτικη Πίττα του Συλλόγου των Απανταχού Σαμικών


Με πολύ κέφι, μουσική και χορό διεξήχθη την περασμένη Κυριακή στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» η εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου των Απανταχού Σαμικών. Περισσότεροι από 300 Σαμικοί έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα που τους απηύθυνε η Διοίκηση του Συλλόγου και διασκέδασαν με την «καρδιά» τους την έλευση του νέου χρόνου. Τιμήθηκαν οι εφοπλιστές Χαράλαμπος και Βαγγέλης Τζανετάτος για την κοινωνική τους προσφορά και η Κική Μαρκουλάτου για το πολιτιστικό της έργο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των υψηλών προσκεκλημένων μας, η βουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Νομάρχης Κεφαλληνίας Διονύσης Γεωργάτος, ο πρώην βουλευτής και νυν πρόεδρος των Ε.Τ.Α. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο υποψήφιος βουλευτής Κεφαλληνίας Άγγελος Μοσχονάς, ο πρώην Νομάρχης Διονύσης Λευκαδίτης και ο πρώην δήμαρχος Γεράσιμος Αρτελάρης. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νικόλαο Δένδια, από τον υφυπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνο Καμμένο. Να σημειώσουμε ότι ο σύλλογος εξέδωσε για πρώτη φορά περιοδικό για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της Κεφαλονιάς.

Μνήμες ...Φωτογραφικές

Στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου των Απανταχού Σαμικών, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009, εμφανίστηκαν τρία φωτογραφικά λευκώματα με θέματα από την περιοχή μας:
  • «Οι Προσειμικές Μνήμες, Τοπία και Εικόνες από το Σήμερα»,
  • «Τα Γυρίσματα του Μαντολίνου του Λοχαγού Κορέλλι», και, βέβαια,
  • «Το Τρομερό Κήτος του Ιωνά", η φάλαινα που ξεβράστηκε στο λιμάνι της Σάμης το καλοκαίρι του 2008.

Ενδιαφέρουσα δουλειά από τον φωτογράφο "μας" Παναγή Καβαλλιεράτο που επιμένει να καλλιτεχνεί και να ανασύρει μνήμες με τον τρόπο του, για τον τόπο μας.

"Αυτόπτης"

Άφιξη Ιερών Λειψάνων Αγίων Φανέντων

Με ιδιαίτερη συγκίνηση την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», υποδεχθήκαμε ιερά λείψανα των Αγίων Φανέντων, δηλαδή των Ομολογητών Αγίων της Κεφαλονιάς Γρηγορίου, Θεοδώρου και Λέοντος. Τα λείψανα των τριών Aγίων, που έζησαν σαν ερημίτες στη Σάμη τόν τέταρτο μ.Χ. αιώνα, αγνοούσαμε για αιώνες. Μετά από πολυετή έρευνα εντοπίσθηκαν στη Βενετία, όπου έπειτα από επιστημονική εξέταση, αποδόθηκαν στην Εκκλησία της Κεφαλονιάς. Τον ιερό θησαυρό μετέφεραν στην Ελλάδα ο Πρωτοπρεσβύτερος – ερευνητής Γεώργιος Αντζουλάτος και ο εφημέριος της Σάμης Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αλεξάτος.




...makiss