Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Σύντομο σχόλιο στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Αντιδημάρχου Σάμης

Διαβάσαμε στην "Εφημερίδα Κεφαλονιά" τα παρακάτω:

Πηγή:  http://efimeridakefalonia.gr/?p=26209

Ο Διονύσης Κοκκόσης ανέλαβε κι επίσημα τα νέα του καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Σάμης και από σήμερα, Παρασκευή, σήκωσε… μανίκια, επιχειρώντας να λύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Και, δυστυχώς, είναι πολλά και σοβαρά, όπως μας εξομολογήθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ». Ο ακούραστος πρόεδρος του ΟΚΑΠ, ο οποίος επέδειξε σημαντικό έργο τόσο την περίοδο των σεισμών όσο και στη γενικότερη θητεία του μέχρι σήμερα, μας μίλησε για τις συνθήκες που συνάντησε στις βασικές δομές της περιοχής. «Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα που επισκέφθηκα τη Σάμη από την ανάληψη των καθηκόντων μου σαν Αντιδήμαρχος στην περιοχή και διαπίστωσα πολλά προβλήματα. Η Σάμη, όπως ξέρουμε, είναι μια περιοχή που προσφέρει σε χρήματα τα περισσότερα έσοδα προς τον Δήμο. Ειναι μια περιοχή, η οποία δεν ξέρω για ποιους λόγους, έχει πολλά προβλήματα. Καταρχήν δεν υπάρχει προσωπικό, δεν υπάρχουν εργάτες καθαριότητας, δεν υπάρχουν αυτοκίνητα JCB για να μπορεί να συντηρηθεί αυτή η περιοχή. Παρουσιάζει πολλά προβλήματα και η Σάμη σαν κωμόπολη αλλά και τα χωριά της. Γι αυτό το λόγο, χρειάζεται ο Δήμος να προσέξει αυτή την περιοχή και να της δώσει αυτά που δικαιούται να έχει». Βέβαια, και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η χρονική περίοδος που διανύουμε λόγω της προεκλογικής περιόδου δεν επιτρέπει να λυθούν αυτά τα ζητήματα. «Τώρα ακολουθούν οι γιορτινές ημέρες του Πάσχα, η προεκλογική περίοδος και η κατάσταση είναι δύσκολη. Εν πάσει περιπτώσει, θα προσπαθήσουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Είναι γεγονός ότι σ’ αυτό το διάστημα δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα γιατί έπρεπε να έχει προσεχθεί από πιο νωρίς η Σάμη, να έχει δρομολογηθεί, να έχει βρει το ρυθμό της και να έχει αυτά που πρέπει ώστε να μπορέσουν να αξιοποιηθεί και να αποδώσει. Εφόσον δεν υπάρχουν εργάτες, δεν υπάρχει υποδομή, δεν υπάρχει τίποτα, φαντάσου πόσο δύσκολο είναι να κάνεις μια δουλειά αξιόλογη”.

 «Ο συνδυασμός του Παρίση θα επικρατήσει»


Πάντως, δεν θέλησε σε καμία περίπτωση να επιρρίψει ευθύνες στους προκατόχους του για την κατάσταση που βρήκε στη Σάμη. «Νομίζω ότι και οι προηγούμενοι αντιδήμαρχοι πριν από μένα είχαν αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα. Ισως να μην τους κατάλαβαν οι υπηρεσίες, ακόμα και ο Δήμαρχος ίσως να μην κατάλαβε κάποια πράγματα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα αυτά τα προβλήματα . Εκτιμώ, όμως, ότι υπάρχει χρόνος και όλα πρέπει να διορθωθούν έτσι ώστε η Σάμη να προωθηθεί και να την προσέξουν ιδιαιτέρως». Καταλήγοντας, ζητήσαμε από τον κ. Κοκκόση τις εκτιμήσεις του για τις δημοτικές εκλογές του Μαϊου, με αφορμή τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο της «Ισχυρής Κεφαλονιάς» του Αλέξανδρου Παρίση. «Νομίζω ότι ο συνδυασμός του Παρίση θα επικρατήσει και μετά θα έχουμε όλο το χρόνο και τη Σάμη να φτιάξουμε και την υπόλοιπη Κεφαλονιά. Όπως ξέρουμε κληρονομήσαμε πολλά προβλήματα από τις προηγούμενες δημοτικές ενότητες. Παρά τις δύσκολες οικονομικές καταστάσεις που υπάρχουν, τώρα έχουν μπει κάποια πράγματα στη σειρά τους και σε σωστή βάση. Οπότε πιστεύω ότι η επόμενη θητεία μας θα είναι πιο εύκολη και θα μπορέσουμε να αποδώσουμε περισσότερα». Όσο για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες που θα διεκδικήσουν τον Δήμο αρκέστηκε να σχολιάσει: «Όλοι είναι αξιόλογοι και ο κόσμος θα είναι αυτός που θα επιλέξει και θα κρίνει ποιοι είναι οι πιο κατάλληλοι».

Αφού ευχηθούμε ειλικρινά καλή επιτυχία στο νέο Αντιδήμαρχο Σάμης, θα μας επιτρέψετε να αναρωτηθούμε, εντελώς πρόχειρα και χωρίς την παραμικρή διάθεση προσωπικής αντιδικίας με τον κ. Κοκκόση:

1. Τί είναι αυτό - πέρα από τις εκλογές βέβαια - που κατέστησε -επιτέλους - δυνατό τον ορισμό αντιδημάρχου Σάμης, ή αντιστρόφως τί ήταν αυτό που τόσο καιρό την εμπόδιζε;

2. Νομίζουμε ότι είναι υποχρέωσή του να μάθει τους λόγους για τους οποίους η περιοχή της Σάμης έχει τόσα προβλήματα, τα οποία και διαπίστωσε. Εκτός αν μπορεί να ξεκινήσει ή να σχεδιάσει την επίλυσή τους χωρίς να γνωρίζει τους λόγους ύπαρξής τους. Δεν "προσαρτήθηκε" χτες η Σάμη στο δήμο Κεφαλονιάς. Είχε κανονικό Τοπικό Συμβούλιο και κανονική επροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς λοιπόν και οι δύο φορείς δεν κατάφεραν να ενημερώσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για τους λόγους που υπάρχουν τα προβλήματα. Και αυτό, αν έχει συμβεί, δεν είναι αποτυχία του κ. Κοκκόση αλλά, πιθανότατα, του Τ.Σ. και των δημοτικών συμβούλων της περιοχής. 

3. Ναι, προφανώς χρειάζεται ο Δήμος να προσέξει αυτήν την περιοχή. Προφανώς όμως ο κ. Κοκκόσης αναφέρεται στην δημοτική αρχή που θα αναλάβει από 1η Σεπτεμβρίου, αλλιώς θα μας ενημέρωνε για τις άμεσες προτεραιότητες της αντιδημαρχίας του πέρα από το "θα κάνω ό,τι μπορώ". Ενίοτε, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, απαιτείται λιγότερο από ό,τι μπορούμε. Μπορούμε, λοιπόν, να συμπεράνουμε, ότι ο Δήμος δεν είχε ποτέ σχέδιο για τη Σάμη. Αν είχε, ο νέος αντιδήμαρχος, θα έπρεπε να γνωστοποιήσει τις αναγκαίες αλλαγές που θα κάνει στο σχέδιο αυτό και από που θα ξεκινήσει. Αν όμως έχει, ας μας εκπλήξει ευχάριστα γνωστοποιώντας 2-3 άμεσους στόχους και μέσα επίτευξής τους.

4. Καταλαβαίνουμε, επίσης, ότι ο Δήμος δεν πρόσεξε τη Σάμη αλλά αυτή η, τελικά, απόλυτη αποτυχία μάλλον οφείλεται στην έλλειψη υποδομών, εργατών, και πόρων. Αυτό όμως είναι ξεκάθαρη ομολογία αποτυχίας διότι σε αυτά τα χρόνια ο Δήμος Κεφαλονιάς δεν κατάφερε να δημιουργήσει υποδομές, μάλιστα δε ούτε που προσπάθησε να αξιοποιήσει υπάρχουσες υποδομές (π.χ. Γηροκομείο).  Αλήθεια τί γίνεται με το Μουσείο; 

5. Μαθαίνουμε ότι το κύριο πρόβλημα της δημοτικής αρχής ήταν αυτό της αλληλοκατανόησης από το Δήμαρχο, τους προηγούμενους αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες. Όπως ίσως έλεγε και ο Καβάφης "οι άνθρωποι αυτοί ήταν μια κάποια λύσις" (Κ. Π. Καβάφη, "Περιμένοντας τους βαρβάρους").

Ρουπάκι.

10 σχόλια:

  1. ΤΟ ΚΟΓΙΟΝΑΡΙΣΜΑ (ψηφίστε το)

    Αγαπητοί συμπολίτες, έπεσα από τα σύννεφα (ψηφίστε τον μεγάλο). Σας αγαπάω πολύ και σας σκέφτομαι(ψηφίστε τον μεγάλο). Δεν ήξερα τι γινόταν στο χωριό σας(ψηφίστε τον μεγάλο). Εγώ, όπως ξέρετε, στην πόλη έμενα(ψηφίστε τον μεγάλο). Αλλά ποιος ευθύνεται: Η Μαρίκα; ο Πετρής; Μήπως ο Χατζηπετρής; Δεν ξέρω (ψηφίστε τον μεγάλο). Ο μεγάλος δεν ήξερε τίποτα(ψηφίστε τον μεγάλο). Μένει μακριά. Όπως κι εγώ. Εικοσιπέντε δισεκατομμύρια χιλιοστά. Άπειρη απόσταση (ξαναψηφίστε μας όμως). " Είπα κι εγώ. Ξεκόλλησε!".

    ΚΥΑΤΙΔΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να στα ΄ξηγησω εγω

    1. Μονο οι εκλογες:στερνη μου γνωση να σε είχα πρωτα
    2. Ενημέρωναν, αλλα οχι για εργα και προβληματα: δυο γάιδαροι μαλωνανε σε ξενον αχερωνα
    3. δυο στοχοι: α Κυριακη και β Κυριακη των εκλογων: λαγος τη φτερη εσειε κακο της κεφαλης του
    4. Φταει ο γάιδαρος και βριζω το σαμαρι ἠ (για το μουσείο) ζήσε μαύρε μου να φας το Μάη τριφύλι (ή σανό -αν ξαναμοιράσουν)
    5. Με τον ήλιο τα μπάζω με τον ήλιο τα βγάζω τί έχουν τα έρμα και ψοφάνε!

    Πάραλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλες στιγμές ζούμε. Μεγάλοι άντρες μας κυβερνάνε. Τεράστιοι. Δεν μπορώ να πω κάτι άλλο. Αποσύρομαι. Μ' χει πιάσει μια τρεματούρα που το κατακλείδι μου ανεβοκατεβαίνει .Από τη συγκίνηση (ψηφίστε τον μεγάλο). Με ψήφους. Όχι με κακαρίσματα.

    ΚΥΑΤΙΔΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τόνα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο τη μούρη του.
    Βόηθα με να μη βοηθώ να ανέβω στο βουνό.
    Ένα ταψάκι φήφουλα ούλο τον κόσμο φτύνει.
    Ψηλός ψηλός ο Δήμαρχος πού να τηράξει χάμω. Από την περηφάνια του κι από τη λατζουνιά του δεν πάει στα κατώμερα (βλ. Σάμη) τσου ψήφους του να πάρει.

    ΛΙΒΑΘΙΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝΤΙΣΑΜΟΣ

    Η Σάμη, λέει, δίνει τα περισσότερα στο Δήμο. Η απλή λογική λέει: άμα κάποιος σου δίνει τον ανταμείβεις. Αποτύχατε, κύριε Αντιδήμαρχε, όχι εσείς, ο συνδυασμός σας. Δεν ήξερε, λέει ο Δήμαρχος. Παρά τους κλακαδόρους και τους οσφυοκάμπτες της περιοχής, βεβαίως κι ήξερε. Αλλά κι αν δεν τον ενημέρωναν, το να επιλέγεις τους κατάλληλους συνεργάτες, είναι προσόν. Και σε αυτό αποτύχατε, όχι εσείς, αλλά ο συνδυασμός σας κ. Αντιδήμαρχε. Μη ζητάτε ψήφο από τους Σαμικούς, επομένως. Γυρέψτε, αλλού. Παρατήσατε τη Σάμη για τέσσερα χρόνια. Έρημη γη την καταντήσατε. Και Σάμη, δεν είναι μόνο τα σπήλαια, είναι ο αρχαίος πολιτισμός της. Κι αυτός, κ. Αντιδήμαρχε θα μπορούσε να φέρει έσοδα στο Δήμο. Δεν είδα όμως να σας νοιάζει, όχι εσάς, τον συνδυασμό σας. Αλλά, κ. Αντιδήμαρχε, κάποτε πρέπει, να ενημερωθείτε και πριν τις εκλογές να ΚΑΤΕΒΕΙΤΕ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ, δεν ξέρω εσείς, αλλά ο συνδυασμός σας. Και όχι λόγια, σαν αυτά που μας είπατε (του τύπου: ψηφίστε μες και θα τα φκιάσουμε όλα), αλλά λόγια που καταλαβαίνει ο άλλος αν θα γίνουνε πράξεις.
    Κύριε Αντιδήμαρχε, θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου απαντούσατε. Κυρίως για το σκέλος των προτάσεών σας. Δεν το πιστεύω όμως και θα επαληθευτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτή την τετραετία δεν ξέραμε. Την επόμενη θα ξέρουμε. Τη μεθεπόμενη θα φτιάξουμε έναν λεπτομερή κατάλογο. Την τρίτη τετραετία θα τα ιεραρχήσουμε. Την τέταρτη τετραετία θα επιλέξουμε τα βασικά. Την πέμπτη τετραετία θα τα φτιάξουμε τέλεια. Ψηφίστε μας για να γίνουν όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να μην ξεχνάμε ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή είχε και μερικούς ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ από την περιοχή, που βέβαια, πάντα κατά Κοκόση, δεν έκαναν τίποτε, αφου δεν υπάρχουν εργάτες, ούτε μηχανήματα, ούτε κατι άλλο!! ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΜΗ;; Μα μαλλον τίποτα!!! Μάλλον βολτάρανε, χαιρετούσανε, γελούσανε, διορίζανε όπου και όπως μπορούσανε (με λένε σπήλαια..), και βέβαια σήμερα, σίγουροι για το ιστορικό τους έργο, από άλλο "μετερίζι", μας προτείνουν να τους προτιμήσουμε για ένα νέο ΤΙΠΟΤΑ, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία ενός ΄'ΑΛΛΟΥ" που άφησε στον τότε Δήμο "του" μερικά εκατομμύρια χρέος... Μάλλον θα έχουμε πάρει πολλά "ληγμένα" και τώρα μαζεύουμε ότι έχει απομείνει και γλείφουμε την σκόνη από το ράφι. Μόνο φέρτε μου μια σακούλα για να βάλω τα τελευταία!!
    Ο Γέρος του Βουνού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν καταλαβαινω, ΤΙ ειναι αυτο που Αλλαξε και τωρα θα Κατανοησουν ο ενας τον αλλο απο δαυτους!....απ' την αλλη δε, καταλαβαινω ποσο αναξιολογος ειμαι κι ακαταλληλος!....κι ευτυχως δλδ γιαυτο!....Σωθηκαμε Επιτελους ΧΩΡΙΑΝΟΙΟΙΟΙ!!........ - ΚακοΧροναχετε Ζητουλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυγετε απο στειρες παρολες που μας κατεστησαν Αφωνους.
    Η χωρα οφειλει να ανακτησει τη σχεση της με τη Πολη, την Αγορα, την Εκκλησια του Δημου, την Αληθινη ζωντανη Πολιτικη, τον Λογο, ... τον Ελληνικο Λογο, οχι τον επαρχιωτικο.
    Αυτος ο Λογος δεν υπηρξε και δεν υπαρχει.
    Δεν τον διακρινεις ουτε στις συμπολιτευσεις ουτε στις αντιπολιτευσεις, αλλ' ουτε στις εκκολαπτομενες, με τον ενα η τον αλλο τροπο κινησεις.
    Διακρινεις εκτος των αλλων φτωχεια,...αριστεροδεξια κακοφωνια.
    Ολο το συστημα στην Ελλαδα χρειαζεται Επιμορφωση, μαθηματα μιας Νεας Πολιτικης και Αναπτυξιακης Παιδειας.
    Αυτο το Πολιτικο Προσωπικο Δεν Γνωριζει Ουτε την Ελλαδα Ουτε την Ευρωπη ...
    Αποδειχθηκε οτι Μονο τις Καρεκλες τους Γνωριζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΡΚΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
    ή Δεν κάθουνται στα σπίτια τσου;


    Το ξέρω πως εκόνεψα τόσο καιρό στη μούγγα
    και μου το λένε οι πολλοί και οι βοσκοί στη στρούγκα.
    Μα τσου το λέω γλήγορα χωρίς σκέψη καθόλου
    πώς είμ’ αγγόνι τση χρειάς και τέκνο του τριβόλου.
    Για περιμένω τσ’εκλογές αρκόντοι μου μεγάλοι
    που θα φουσκώνετε εξαρχής ωσάν φουσάτοι γάλοι.
    Και θα μιλάω τσου παλιούς, εκειούς που κυβερνήσαν
    εχτός κι αν αριβάρουνε, κοινώς την κοπανήσαν
    Θα πιάσω τον καθένα τσου να τον ρωτάω πάλι
    και τον κοντό και τον ψηλό και κειον με το σουραύλι
    κι όσους αλλάξαν αρχηγούς και άλλο προσκεφάλι
    «πότε, ποια έργα κάματε για να το μάθουν κι άλλοι»;
    Θ’ αποκριθούν «εκάμαμε», θα ’ναι η συνήθης ρήση
    «…ψηφίστε μας, θα κάμουμε τη Σάμη μας Παρίσι».
    Και άμα δεν αποκριθούν ή τα πετούν στη σόμπα
    θα πω δυο στίχους παρευθύς για να τσου κάμω ρόμπα.
    Και άμα τσάξουν στο λεφτό για το καλό του μύθου
    θε να τσου λούσω μια και δυο με λάσπη τση Αβύθου.
    Γιατί πολύ περίμενα τέσσερα χρόνια τώρα
    με μια ομπρέλα κόσκινο ‘πο κάτου από την μπόρα
    κι οι άπονοι δε μού ’δωσαν μια τόση δα καλύβα
    καράβι λένε, «τι ναι αυτό;» καράβι μην το είγδα
    ψαρέψαν έναν αστακό με θιόρατο πλοκάμι
    τσου γύρεψα, μου είπανε «κρύφτηκε στο θαλάμι»
    τσου ζήτησα να φκιάσουνε κάτιτις για τσου νέους
    σφυρίζουνε αδιάφοροι κάνουνε τσου μοιραίους
    πως τάχα τσου εχτύπησε η κρίση η μεγάλη
    και δεν ελογαριάσανε πως μες στην παραζάλη
    ξεχάσανε τι ήτανε, τι θέλουν, τι γυρεύουν.
    Καβάλα πάνε στο Λουτρό κι αμά δεν ξεπεζεύουν
    μικρούτσικοι φαντάζουνε γλείφουν τσου αρχηγούς τσου
    πληγιάσανε τα γόνατα, φουσκάλες στον πωπό τσου.
    Κι αναρωτιέται ο καθείς με τη σειρά κι οι …δούλοι
    «δεν κάθουνται στα σπίτια τσου για να γλυτώσουμε ούλοι»;

    Γι’ αυτό φωνάζω σ’ ούλους σας, σ’ εσάς από τη Σάμη
    ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΟΣΟΙ ΑΞΙΖΕΤΕ , να βρείτε το θαλάμι
    του αστακού που χάθηκε πιο πέρα απ’ την Αντίσα
    κι αφήστε τσου σε μια γωνιά μαύρους με μούρη …πίσσα.


    ΑΝΤΑΙΟΣ ΣΑΜΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.