Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Επιστολή πρώην Δ. Σ. Σάμης

Λάβαμε και δημοσιεύουμε λόγω της σημασίας και της συγκυρίας την ακόλουθη επιστολή από οκτώ (8) πρώην Δημοτικούς Συμβούλους Σάμης.

Προς αξιότιμο κ. Υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης

Μετά την τριετή εφαρμογή του Καλλικράτη και ανεξάρτητα από τις θέσεις και αντιρρήσεις που είχαν και έχουν κάποιοι από εμάς σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο αυτού, καθόσον θεωρούσαμε και θεωρούμε τον «Καλλικράτη» εφαρμογή του μνημονίου στην αυτοδιοίκηση και συνακόλουθα επιζητούμε την πλήρη κατάργηση του, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, κοινά αποδεκτό από όλους, ότι η εφαρμογή του δόγματος «ένα νησί ένας δήμος» ζημίωσε σε τεράστιο βαθμό την περιοχή της Σάμης, ολόκληρη την Κεφαλονιά και ως δόγμα, αλλά και ως ασκούμενη πολιτική απέτυχε παταγωδώς.

Είναι γνωστό ότι η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί του Ιονίου και από τα πρώτα σε έκταση της Ελλάδας. Αυτό, παράλληλα με τη δύσκολη μορφολογία που διαθέτει, δεν επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση και επικοινωνία της περιφέρειάς με την έδρα του Δήμου, το Αργοστόλι. Διαθέτει ένα μεγάλο οδικό δίκτυο, με δύσκολη συντήρηση και ένα ιδιόμορφο και πολλαπλάσιο του οδικού, αγροτικό δίκτυο δρόμων, που πολλά σημεία του μπορεί να μην γνωρίζει ο συγκεντρωμένος Δήμος. 
Παράλληλα έχει ένα μεγάλο δίκτυο ύδρευσης λόγω των πολλών χωριών και οικισμών που υπάρχουν. 

Στο κέντρο του Δήμου κατοικεί το 1/3 του πληθυσμού του νησιού γεγονός που δεν παρατηρείται σε αντίστοιχα νησιά, δηλαδή έχει αποκεντρωμένο πληθυσμό. Για την εξυπηρέτηση των κατοίκων σε συνδυασμό με τη δύσκολη μορφολογία, από αρχαιότητας υπήρχαν τρεις επαρχίες με τα δικά τους κέντρα (Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη), που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Ως άμεση απότοκη συνέπεια εφαρμογής του «Καλλικράτη»  συνεχώς αποδυναμώνονται οι περιοχές αυτές που κατά κοινή ομολογία και παρά τις αδυναμίες που είχαν οι πρώην δήμοι, αυτοί προσέφεραν στον πολίτη καλύτερες υπηρεσίες από ότι σήμερα.

Γι’ αυτούς τους λόγους, εμείς οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σάμης, ζητάμε στα πλαίσια των τυχόν αλλαγών του «Καλλικράτη» να υλοποιηθεί η κοινή απόφαση των τριών δημοτικών συμβουλίων (Ερύσσου, Σάμης Πυλάρου), προς το σκοπό όπως η πρώην επαρχία Σάμης να αποτελέσει ένα δήμο.

Οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι

ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΒΕΛΙΣΣΑΡΑΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΑΡΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ
ΜΟΝΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ



6 σχόλια:

  1. ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΗΣ

    Σαν Μπαμπάης, βλέπω θετικά το συγκεκριμένο σημείωμα. Αλλά φίλοι του σημειώματος, ειδικά όσοι από εσάς είχατε συμμετάσχει σε παλαιότερα συμβούλια, κάνετε κάτι άλλο: δηλαδή, σε ένα δεύτερο βήμα, κάποιοι από εσάς, που έχετε δώσει θετικά βήματα γραφής στο παρελθόν, συγκεντρωθείτε και συντάξετε ένα νέο χάρτη λειτουργίας του Δήμου που προτείνετε. Γιατί, μπορεί στο παρελθόν, η περιοχή να ήταν επαρχία, αλλά ποτέ δε λειτούργησε ως ενιαίος Δήμος. Καθίστε επομένως - όσοι από εσάς, και άλλοι, είστε άνθρωποι με όραμα και όχι θεσιθήρες- να μελετήσετε την περιοχή (συγκοινωνίες, διοίκηση, κέντρα υγείας, τράπεζες) και κάνετε συγκεκριμένες προτάσεις. Έτσι θα πείσετε τα υπουργεία. Γιατί αλλιώς, τίποτε δε θα γίνει. Θα έρθουνε τα μεγάλα θηρία και θα πείσουνε τα άλλα της κεντρικής διοίκησης. Θα χάσουνε οι Αργοστολιώτες την κουτάλα των σπηλαίων; Άμα όμως είστε πειστικοί θα τους πείσετε. Κάνετε ένα πρόγραμμα πολιτισμού, ας πούμε. Απευθυνθείτε σε επιστήμονες και ανθρώπους του πολιτισμού της περιοχής για να σας στηρίξουν. Κι εγώ, σαν Μπαμπάης που διάβασα αυτό το κείμενο και μου αρέσει, όχι το δικό σας, το δικό μου, θα σας γράφω διθυράμβους. Εμίλησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το που φανηκε στο βαθος ...σπήλαιο πετάχτηκαν οι σωτηρες να μας θυμισουν οτι καραδοκουν για το καλο του τοπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο σωτήρας αγαπητέ είναι ένας. Φάνηκε προχτές στη Συνέλευση που παρακολουθήσαμε. Στην αρχή:Έκανε πρόταση για 4 δήμους. Μετά: ο ένας δήμος είναι η καλύτερη λύση. Στη συνέχεια: τρεις δήμοι και θα στηρίξω την πρότασή σας. Τέλεια δηλαδή. με τέτοιους αρχηγούς τι τις θέλεις τις συνελεύσεις. Μα οι άλλοι; που νίπτουν τα χείρας τους; Ό,τι και να πουν, εντάσσεται στη θέση-άρνηση στην ουσία: όλα θα λυθούν όταν πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του. Κι εγώ κάνω την εξής αντιπρόταση: όλα θα λυθούν άμα έχω μια κότα και μου κάνει 1000 ευρώ την ημέρα. Γιατί; δεν πιστεύετε στο αδύνατο; Τότε πιστέψτε στο δυνατό, δηλαδή οι λύσεις θα αρχίσουν όταν πιστεύεις σε συνεργασίες. Άμα δεν πιστεύεις, τι θα σου έρθουν όλοι; είναι δυνατόν; Να λοιπόν γιατί η κότα με τα ευρώ είναι πιο κοντά στην αλήθεια από το να έλθει ο λαός στην εξουσία, πράγμα ζητούμενο αλλά με τέτοιες ανεφάρμοστες προτάσεις και ηγεμονικές αντιλήψεις είναι αδύνατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ανώνυμο27 Νοε 2013 - 11:37:00 : Αυτοί που υπογράφουν αυτό το κείμενο, ποτέ δεν διαειρίστηκαν σπήλαια. Μάλλον θυμάσαι αυτούς (τους αφεντάδες σου) που παράδωσαν το Δήμο Σάμης με χρέος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα συμφωνήσω κι εγώ. Φαίνεται πως ο «Ανώνυμος 27 Νοε 2013-11:37:00» ας μας πει τι εννοεί με το …σπήλαιο. Γιατί οι υπογράφοντες ποτέ δε διαχειρίστηκαν σπήλαια, αλλά και ποτέ δεν βαυκάλιζαν τον κόσμο για το φάντασμα του σπηλαιολογικού πάρκου. Π(υ)ρογράμματα και παρόμοια μπαρμπούτσαλα. Σελίδες επί σελίδων. Θα δημοσιευτούνε ποτέ σε κανά χρυσόδετο τόμο να δούμε τα οράματά τους; Αλλά, αλήθεια, όχι οι υπογράφοντες το κείμενο, αλλά οι άλλοι, οι κατά καιρούς αφέντες και παρατρεχάμενοι, πότε θα ξεχρεώσουν το Δήμο; Ο Δήμος Σάμης πόσο είναι χρεωμένος; Δε θυμάμαι πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ . Κάποιοι τον χρέωσαν. Μόνος του δε χρεώθηκε. Α;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τους οχτώ που υπέγραψαν κάποιοι (τρείς;περισσότεροι;) ήταν στη δημοτική αρχή Σάμης και οι υπόλοιποι αντιπολίτευση. Τα σπήλαια τα διαχειριζόταν ο Δήμος.

    Δείτε και εδώ

    http://www.dailymotion.com/video/xb4fzc_%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B7%CF%82-13-10-2009_webcam

    κάτι λέει για το γήπεδο στα πρώτα λεπτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.