Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Πυροσβεστικός Εξοπλισμός των νησιών του Ιονίου

Αναδημοσιεύουμε από το newsit.gr

Πυροσβεστικά οχήματα «σακαράκες» διαθέτουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες των νησιών του Ιονίου. Από τα συνολικά 105 οχήματα και τις... τρεις μοτοσυκλέτες, μόλις 7 από αυτά είναι ηλικίας... 5 χρόνων!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), από το σύνολο των πυροσβεστικών οχημάτων, μόλις τα 34 μετρούν έως και 10 χρόνια ζωής, 45 από αυτά είναι ηλικίας από 21 έως και 30 χρόνων, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ έχουν ξεπεράσει την τριακονταετία (είναι ηλικίας από 31 έως 37 χρόνων). Σημειώνεται ότι από το 2000 έως το 2012 σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Λευκάδα -νησιά που βρίσκονται πρώτα στη λίστα των ξένων τουριστών- προκλήθηκαν συνολικά 7.400 αγροτοδασικές πυρκαγιές από τις οποίες αποτεφρώθηκαν 185.338,80 στρέμματα. Ενδεικτικά, η Κεφαλονία -που κατέχει τη θλιβερή πρωτιά τόσο στον αριθμό των αγροτοδασικών πυρκαγιών όσο και στο μέγεθος των καμένων εκτάσεων- υπάρχουν μόλις 26 οχήματα. 

Από αυτά τα 18 είναι στο Αργοστόλι: έξι ηλικίας έως 10 ετών, έξι ηλικίας έως 20 ετών και πέντε ηλικίας από 23 έως 35 ετών. Η Σάμη διαθέτει τέσσερα, όλα ηλικίας από 12 έως 35 ετών και το Ληξούρι τέσσερα (ένα 10 ετών, δυο δεκαοκταετίας και ένα 20ετίας).

Τρία οχήματα διαθέτει η Ιθάκη (ένα 20ετίας, ένα 19ετίας και ένα 8ετίας), ενώ στο καταπράσινο νησί που τα τελευταία χρόνια διαθέτει και απευθείας πτήσεις charter από το εξωτερικό, βρίσκεται και η μία από τις τρεις μοτοσικλέτες της Πυροσβεστικής, ηλίκιας 12 ετών. Από «12χρονη» μοτοσυκλέτα έχουν στη διάθεσή τους οι πυροσβέστες σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα, που μετρούν 24 και 34 οχήματα αντίστοιχα, 16 βρίσκονται στη Λευκάδα και δυο στους Παξούς.

Τα μέλη της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ) απαιτούν να αντικατασταθούν άμεσα τα οχήματα που είναι ηλικίας 35 ετών και βάλε και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπόλοιπα οχήματα, που δεν περνούν τακτικό έλεγχο από τα ΚΤΕΟ. Με ανακοίνωση τους ζητούν να μην χρησιμοποιούνται τα οχήματα που έχουν βλάβες, μέχρι αυτές να διορθωθούν και επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος που ελλοχεύει δεν είναι μόνο για τους ίδιους τους πυροσβέστες, αλλά και για τους υπόλοιπους πολίτες που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, όσο και για την άμεση ανταπόκρισή τους στα περιστατικά πυρκαγιών καθώς κινδυνεύουν να μείνουν στη διαδρομή.


Τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία δημοσιοποιούνται, λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη σημασία της δασοπυρόσβεσης, κυρίως τη φετινή χρονιά που ο τουρισμός αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία· και μετά τις επισκέψεις του Νικόλαου Δένδια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κέρκυρα, τα Χανιά, και σήμερα και αύριο στην γεννέτειρα του πρωθυπουργού τη Μεσσηνία, για θέματα δασοπυρόσβεσης, εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Α.Ο. Σάμης - Έκτακτη Γενική Συνέλευση


Α.Ο.ΣΑΜΗΣ
Α.Μ.ΕΠΟ.3798
ΑΡ.ΠΡΩΤ.10/2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Καλούνται τα τακτικά μέλη ,φίλοι  καθώς και οποιοσδήποτε επιθυμεί να βοηθήσει και να υποστηρίξει  τον Αθλητικό Όμιλο Σάμης την Κυριακή 2-6-2013 και ώρα 19.00.μμ σε Γενική Συνέλευση  του Α.Ο. Σάμης στην αίθουσα  του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάμης «ΑΙΓΙΑΛΟΣ»  όπισθεν του ζαχαροπλαστείου «ΝΕΑ ΣΑΜΗ» με θέματα Γ.Σ.:
  1. Απολογισμός πεπραγμένων Δ.Σ
  2. Επικύρωση για εγγραφή ή διαγραφή μελών
  3. Διάφορα θέματα
  4. Συζήτηση για να αποφασιστεί ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ  ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ με δεδομένη την κρίση οικονομική και όχι μόνο το σωματείο μας. παρακαλώ θερμά να είστε όλοι εκεί για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα της ομάδας μας.  Η παρουσία σας είναι ζωτικής σημασίας.                                                                                                               Σάμη 22-5-2013

Με τιμή

Ο Πρόεδρος
Πολυχρονάτος Γεώργιος
Η Γραμματέας
Πολυχρονάτου Μωραΐτη Ροζάννα 

Ρουπάκι: Όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος, η γενική συνέλευση ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη Κυριακή 26 Μαΐου αλλά η απαιτούμενη απαρτία δεν επιτεύχθηκε. 

Παροτρύνουμε κι εμείς τους συμπολίτες μας να στηρίξουν τον Α.Ο. Σάμης που αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα. Δεν μας έχουν μείνει και πολλά στη Σάμη αγαπητοί μας. Σπεύσατε και στηρίξτε όπως μπορείτε.

Επίσκεψη στην Αρχαία Σάμη από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την ΛΕ' Εφορεία (Ανανεωμένο)


Ρουπάκι:  Με πολύ χαρά και ελπίδα διαβάσαμε για την επίσκεψη αυτή και μάλιστα με την αναμενόμενα εξαιρετική ξενάγηση από τον έφορό μας.

Σαν ελάχιστη υποστήριξη στην επίσκεψη αυτή μαζέψαμε τις τελευταίες "φωνές ιστορίας" από το Facebook του φίλου Δικέλη Βλιχού, στη βάση της ιδέας του συνοδίτικου ιστολογίου Porosnews σε ένα κείμενο σε μορφή pdf. για να το έχετε μαζί σας. Σαν χάρτη, σαν πολυχρονισμένη συλλογή φωτογραφιών αγαπημένου τόπου.


Επικοινωνήσαμε με τους διοργανωτές της επίσκεψης και μας ενημέρωσαν ότι - προφανώς- η επίσκεψη είναι ανοιχτή και για τους κατοίκους της περιοχής που θα πρέπει όμως να φτάσουν στο χώρο της Μεγάλης Ακρόπολης (Παλαιόκαστρο) με δικό τους μέσο. 

Το λεωφορείο από το Αργοστόλι θα φτάσει στη Μεγάλη Ακρόπολη γύρω στις 10.30.

Αξίζει νομίζουμε να πάμε όσοι μπορούμε. Είτε με αμάξι από τα Σκαλιά είτε και απο το παλιό μονοπάτι (ξεκινήστε προς Αγ. Φανέντες και θα φτάσετε στη διασταύρωση!

Αναμένουμε εντυπώσεις και φωτογραφίες!

Από τη Γενική Συνέλευση Γονέων Γυμνασίου Σάμης



Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Γονείς,  που για μία ακόμη φορά στην Γενική μας   Συνέλευση, ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμά μας!

Έγινε ενημέρωση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν το σχολείο μας! Εστιάσαμε στις  σημαντικές ελλείψεις και την «απουσία» της Δημόσιας Παιδείας! Μιλήσαμε για τα σημαντικότερα που μας απασχολούν καθώς και για τις ενέργειές μας.  

Ενημερώσαμε του Γονείς για δύο σοβαρά θέματα που έπρεπε, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις να είχαν ήδη διευθετηθεί… (κτηριακές επιδιορθώσεις, συντήρηση τοιχοποιίας καθώς και επίστρωση ειδικού υλικού για την ολισθηρότητα των εξωτερικών δαπέδων). Ανακοινώσαμε στην Γενική μας Συνέλευση την πρόθεσή μας… στην περίπτωση που το Σχολείο μας το καλοκαίρι δεν ευπρεπιστεί! Στην πιθανότητα που θα διαφανεί, με την πάροδο των ημερών πως δεν ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες επισκευές και αποκατάσταση υλικών έτσι ώστε το Γυμνάσιο Σάμης να είναι ασφαλείς για τα Παιδιά μας και τους Καθηγητές τους… Πριν την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς, θα ξεκινήσουμε αγώνα πολυήμερο, καλώντας, τους πολίτες του Δημοτικού διαμερίσματος της Σάμης, τους Γονείς, ενημερώνοντας Μαθητές και Καθηγητές!  Αγώνα, όχι μόνον με επιστολές, παραστάσεις σε γραφεία, ίσως και κατάληψη…αλλά να προβούμε σε ποιο αποφασιστική, συμβολική και συνάμα ουσιαστική δραστηριότητα!

Πέρα και πάνω από το αυτονόητο της Δημόσιας Παιδείας και των Αγαθών της, ζούμε σε έναν Τόπο με πλούτο θεατό, η αθέατο και είναι απαράδεκτο  να κρυώνουν, να κινδυνεύουν τα Παιδιά μας στο Σχολείο τους!

Μεγάλο μέρος της Συνελεύσεως απασχόλησε, η ενημέρωση για το ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ… ένα θέμα που απασχολεί το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας πέραν των τεσσάρων μηνών και είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους γονείς αναφερομένου όλου του ιστορικού καθώς και των ενεργειών μας, μέσο του Δικηγόρου του Συλλόγου μας για το συγκεκριμένο θέμα του Κ. Σταύρου Αντύπα. Ένας λόγος  για τον οποίο προγραμματίσαμε την Συνέλευση, την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα ήταν η αναγκαία παρουσία του κ. Αντύπα, τον οποίο ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και την αφιλοκερδώς εργασία του στον κοινωφελές αυτόν σκοπό!  

Πρόκειται για το ποσόν των 360.000 ευρώ ( εκτός των τόκων) που εκταμιεύτηκαν στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος μετά τον θάνατο  του αείμνηστου Στεφανάτου από τα Βλαχάτα, (Καραβόμυλο Σάμης) και αφού ρευστοποιήθηκε η περιουσία του  προκειμένου να ανεγερθεί: στον Αιγιαλό Σάμης  «Γυμνάσιο, Διδασκαλείο και Ναυτική Σχολή».

Από την πρώτη ημέρα  που βρέθηκε το συμβόλαιο στα χαρτιά του Γυμνασίου, μεταξύ, πρακτικών, επιστολών, χαρτιά αλληλογραφίας κ.τ.λ.   που παραλάβαμε από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο Γονέων… ενημερώσαμε την κυρία Διευθύντρια του Γυμνάσιου και τον κύριο Διευθυντή του Λυκείου, με ενθουσιασμό, αλλά και με κάθε  επιφύλαξη,   αν τα χρήματα υπήρχαν και αν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό του εντολέα τους!

Μετά από διάστημα, με τις ενέργειες του κ. Αντύπα μάθαμε ότι τα χρήματα υπάρχουν στην Τράπεζα, με τους τόκους να ανέρχονται στο ποσό τον 460.000 ευρώ, περίπου! Από την στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση ο κύριος Αντύπας και μέχρι σήμερα, ακολουθήσαμε τις συμβουλές του, στην συλλογή στοιχείων και στην δημοσιοποίηση του θέματος, έτσι ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα και επιπροσθέτως να ενημερωθούν οι υπηρεσίες και να παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος των εξήντα ημερών έτσι ώστε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με την έως τώρα γνώση και θέση τους για την τύχη του κληροδοτήματος!   

Στο τέλος του συμβουλίου, ακολούθησε ψηφοφορία της Γενικής Συνελεύσεως,  όπου  ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του συλλόγου,  έχοντας πάνω του 1/3ου των ταμειακώς εντάξει μελών εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο των Γονέων να συνεχίσει την υπόθεση!

Σε αυτό το σημείο να σας αναφέρουμε ότι:
  1. Θέλησή μας και σκοπός μας είναι τα χρήματα να βοηθήσουν το Γυμνάσιο Σάμης, όπως και η επιθυμία του  αείμνηστου Στεφανάτου!
  2. Να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα στάδια,  ανεξάρτητα από εμπλοκή όποιας υπηρεσίας του δημοσίου, να έχουμε έναν λόγο έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να γίνουν έργο πνοής για το Σχολείο μας και να μην αναπληρώσουν μέρος των υποχρεώσεων της δημόσιας παιδείας, μήτε μελέτες να απορροφήσουν σημαντικό μέρος από αυτά!
  3. Είναι ευκαιρία, όλοι οι πολίτες, μαζί με την Μαθητική Κοινότητα να βρεθούν σε διάλογο για τις κτηριακές ανάγκες του Σχολείου  μας!


Υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί  η επιθυμία μας να εργαστούν  συμπολίτες μας βάση εντοπιότητας!

Συνάδελφοι, Γονείς, Φίλοι Αναγνώστες,  η Γενική Συνέλευση Γονέων θα μας δώσει την δυνατότητα σε σύντομο διάστημα να ξανασυναντηθούμε! Θα ακολουθήσουν σίγουρα για τον λόγο του κληροδοτήματος συζητήσεις με όλους τους Συμπολίτες μας και όλους τους Συλλόγους! Στο Καλοκαίρι αυτό  για εμάς τους Γονείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σάμης θα υπάρχει συνεχώς εγρήγορση, κινητικότητα, συμβούλια, ενημέρωση, διάλογος!  Μην ξεχνάμε ότι περιμένουμε άλλωστε από ημέρα σε ημέρα τα έργα στο Γυμνάσιό μας! Στην αρχή του νέου Σχολικού έτους, ας ευχηθούμε πως το Σχολείο μας θα έχει, την ασφάλεια τον ευπρεπισμό και… προοπτική!
      
«Κρατήστε» το αυτονόητο!  Πως δίνουμε κομμάτι του εαυτού μας, κάνουμε ό,τι μπορούμε, όπως θα έκανε ο οποιοσδήποτε έχοντας το ίδιο κίνητρο… από αγάπη, από ανάγκη για τα παιδιά, τους νέους και τον τόπο!

Η  ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, Η ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΘΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ! 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ.  

ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ  ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!

Δικέλης Βλιχός: Τα βήματα της Ιστορίας ακούγονται;

(Και όχι μόνο από τους ντόπιους)


ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΗ (Ανατολική Πύλη της Μεγάλης Ακρόπολης).

189 π.Χ. 

Από εδώ χιλιάδες πολιορκημένοι Σαμαίοι, εξαντλημένοι από τον τετράμηνο αποκλεισμό και την ηρωική τους αντίσταση - παρόμοια με αυτή των Μεσολογγιτών - ανίκητοι και αδούλωτοι, με ψηλά το κεφάλι, ωθήθηκαν βίαια προς τα καράβια που περίμεναν για τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. 

Κάποιους τους χρησιμοποίησαν για το θρίαμβο του Φούλβιου Νοβιλίωρα. 

Δε γύρισε πίσω κανείς. Ποτέ! 

Η Σάμη έγινε θέρετρο των πλούσιων Ρωμαίων και τόπος εξορίας αυτοκρατόρων τους.

Από το facebook του Δικέλη Βλιχού.


Δικέλης Βλιχός - Απολίτιστο....

Αναδημοσιεύουμε από το Facebook timeplan του φίλου Δικέλη Βλιχού.

ΑΡΧΑΙΑ ΣΑΜΗ


Μεγάλο Τόξο (Η Ανατολική Πύλη της Μεγάλης Ακρόπολης)


Ανασκαφές στο πλαίσιο κάποιου προγράμματος. 
Και…πάπαλα… 
Ενημέρωση μηδέν. 
Κάποιες ταμπέλες που κι αυτές θα τις πάρει ο άνεμος. 

Κι όμως μια άλλη δημοτική αρχή θα εκμεταλλευόταν τη Μεγάλη Ακρόπολη. 
Και θα είχαν δουλειά 2-3 οικογένειες και θα είχε έσοδα ο Δήμος και…και… 

Αλλά ένα φυλλάδιο έλειψε; 
Γενιές παιδιών έχουν περάσει από τη Σάμη και τα σχολεία της. 

Η ιστορία δίπλα βοά και κανείς χαμπάρι δεν παίρνει…

AVE, Ω ΑΡΧΟΝΤΟΙ ΤΣΗ ΣΑΜΗΣ



Πηγή

Μ. Κοτσιλίνης: ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΕΜΑΤΩΝ –Το Μοναστήρι μας


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε – λόγω και  της εορτής του - εγκωμιαστικά σχόλια για το Μοναστήρι των Θεμάτων της Πυλάρου. Αισθανόμαστε ανάγκη να συμμετέχουμε στην ψυχική ανάταση που προσφέρει στον επισκέπτη αυτή η εστία της πίστης και το στολίδι της φύσης. Επιλέγουμε να πούμε  λόγια  αλήθειας,  όπως τα ζούμε από κοντά, όπως τα μάθαμε από παιδιά.

Είναι γεγονός πως τα μοναστήρια της Κεφαλονιάς  παρέχουν και περιέχουν  εξαιρετική ομορφιά,  πνευματικό πλούτο, θρησκευτική υποβολή και είναι δεμένα με τις παραδόσεις και  τη ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Για το μοναστήρι των Θεμάτων τι να πρωτοειπεί κανείς.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται πρωτίστως στον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη  Ιερόθεο Αμίτση, τον Παπά Γιάννη για εμάς τους Πυλαρινούς .

Ακούραστος εργάτης, αφιέρωσε τη ζωή του στο Μοναστήρι και το  μεταμόρφωσε τα τελευταία χρόνια  σε  τόπο κόσμιο, καθαρό, οργανωμένο, φιλόξενο, επισκέψιμο, υποβλητικό.

Με χρήματα της Μονής κατασκευάστηκε διώροφο κτήριο – Αρχονταρίκι στο ισόγειο και ξενώνας  
στο όροφο  με 22 κρεβάτια. Στην βιβλιοθήκη φυλάσσονται ανεκτίμητα  κείμενα και βιβλία. 
Οργάνωσε τους χώρους και προστάτεψε τα πολύτιμα άμφια ,σκεύη και ιερά αντικείμενα του χιλιόχρονου Μοναστηριού.

Φύτεψε αμπέλι–ρομπόλα στον περίβολο, και το κρασί του γεύονται οι επισκέπτες. Ανεξίτηλη παραμένει η εικόνα του, όπου με τα μαύρα ράσα, στον καυτό δεκαπενταύγουστο, πότιζε αυτό το αμπέλι, με κουβάδες και νερό από τις στέρνες.

Προστάτεψε την περιουσία του Μοναστηριού, εμπλούτισε την πανίδα της περιοχής με εξωτικά ζώα (ελάφια, λάμα) αλλά και με κότες, γαλοπούλες και  πρόβατα.

Είναι ο άνθρωπος, που εμπνέει  εμπιστοσύνη και κερδίζει αβίαστα  την συμπαράσταση και την βοήθεια στο έργο, που επιτελεί. Οι Πυλαρινοί ανταποκρίνονται πρόθυμα και βοηθούν το Μοναστήρι ποικιλοτρόπως. Δωρητές, επιστήμονες  και τεχνίτες , με την ακούραστη και συνεχή  παρουσία του Αρχιμανδρίτη, προσφέρουν και  συμμετέχουν στην διαρκή  αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής.

Παράλληλα το ιστορικό Μοναστήρι δεν έπαψε ποτέ να είναι μέρος του κοινωνικού γίγνεσθαι της περιοχής. Φιλόξενο για τους τσοπάνηδες, που ξέμεναν στην ορεινή Αγία Δυνατή, με συμμετοχή στους  εθνικούς αγώνες, με περιουσία  που εξυπηρετούσε τις τοπικές ανάγκες, αποτέλεσε και αποτελεί  στοιχείο  της  ταυτότητας της Πυλάρου και όχι μόνον.

Έζησαν στο Μοναστήρι, υπηρέτησαν και προσέφεραν στην θρησκεία και τον τόπο ιστορικές προσωπικότητες, ιερείς και καλόγεροι,  αξεπέραστα παραδείγματα πίστης ανθρωπιάς και εργασίας.

Αυτή τη σοβαρή χιλιετή υποθήκη ο πανάξιος Αρχιμανδρίτης την  σεβάστηκε, την ανέδειξε και την παραδίδει στο μέλλον με το κεφάλι ψηλά.

Η δική μας συμμετοχή

Ο ζήλος του ιερωμένου για το μοναστήρι αλλά και το βάρος της πολύτιμης υποθήκης, που κληρονομήσαμε, υπήρξαν  οι αφετηρίες για  να συμβάλλουμε στην εξυπηρέτηση της Ι. Μονής Θεμάτων, σαν Δήμος Πυλαρέων, όπου αξιώθηκα να υπηρετήσω σαν Δήμαρχος.

Ασφαλτοστρώθηκε μέσω  Ευρωπαϊκού προγράμματος (ΟΠΑΑΧ) ο δρόμος προς το ιστορικό Μοναστήρι. Άρτιος τεχνικά, με σήμανση και διαγράμμιση, με  προσαρμογή στο περιβάλλον, με ευγενή  και δωρεάν παραχώρηση τμημάτων  από τους παρόδιους ιδιοκτήτες.

Επεκτάθηκε   το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι την Ι. Μονή με συμμετοχή του Δήμου  στην δαπάνη.

Εκδόθηκε με Δαπάνες του Δήμου βιβλίο «Το Μοναστήρι των Θεμάτων στην Πύλαρο» με συγγραφείς τον αείμνηστο Θέμο Αυγερινό και την εξαίρετο σύζυγό του - λογοτέχνη κα. Βίβιαν Γιαννούδη Αυγερινού. Αντίτυπα του βιβλίου υπάρχουν στον Δήμο και θα μπορούσαν να προβάλλουν και σήμερα το Μοναστήρι.

Κατασκευάστηκε με δαπάνες του Δήμου το καλαίσθητο κιόσκι στον περίβολο της Μονής, ικανό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκδηλώσεων τόσον της Μονής όσον και ιδιωτών, που επιλέγουν  το Μοναστήρι για γάμους, βαφτίσια κλπ.

Άρχισε η κατασκευή Θρησκευτικού Μουσείου στον χώρο της Μονής, για να προστατευτούν και να αναδειχτούν τα πολύ σοβαρά  κείμενα, άμφια, σκεύη και λοιπά αντικείμενα θείας λατρείας. Την δαπάνη κατέβαλλε η εταιρία που έφτιαξε τις ανεμογεννήτριες στην περιοχή, τα σχέδια και τις μελέτες εκπόνησε δωρεάν ο κ. Διονύσιος Κουγιανός (ευγενής   υποστηρικτής και πολύχρονα αρωγός της Μονής), ενώ ο Δήμος ήταν ο μεσολαβητής και επιβλέπων των εργασιών.

Διαμορφώθηκε  με βοήθεια του Δήμου ο περιβάλλων χώρος της Μονής.

Αξιοποιήθηκε το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και προβλήθηκε το Μοναστήρι με ποικίλους τρόπους:
  • Οργανώθηκε από τον Δήμο εκεί το πρώτο Συνέδριο Αποδήμων Κεφαλλήνων το 2001. Εκδήλωση με μεγάλη σημασία, που έγινε θεσμός μέχρι τις μέρες μας.
  • Οργανώθηκε στον χώρο των πουρναριών για πρώτη φορά από τον Δήμο η εκδήλωση –προβολή τοπικών προϊόντων ή, όπως είναι γνωστή, η γιορτή των κτηνοτρόφων. Εκδήλωση που καλώς συνεχίζεται, κάθε καλοκαίρι μέχρι σήμερα στον ίδιο τόπο.
  • Οργανώθηκε και λειτουργεί πεζοπορική διαδρομή με σήμανση και χαρτογράφηση  από τα Δρακοπουλάτα προς το Μοναστήρι με μεγάλη  συμμετοχή επισκεπτών.
  • Επισκέφτηκαν  και εκδήλωσαν στον χώρο της Μονής πολλές και σοβαρές φιλαρμονικές, χορωδίες χορευτικά συγκροτήματα, με μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
  • Στηρίχτηκαν με κάθε τρόπο οι θρησκευτικές τελετές.
  • Φιλοξενήθηκαν και έφυγαν με εξαιρετικές εντυπώσεις πολλές προσωπικότητες, που επισκεπτόταν την Κεφαλονιά. Αναφέρουμε εντελώς ενδεικτικά  όσους μετείχαν στο συνέδριο «Η Πύλαρος στο διάβα του χρόνου» . Στο συνέδριο αυτό υπήρξαν ειδικές εισηγήσεις για το ιστορικό Μοναστήρι.

Η μικρή συμμετοχή μας στην διαμόρφωση της σημερινής εικόνας του Μοναστηριού, δεν έγινε για λόγους προβολής . Ανταποκρίνεται στο  αίσθημα εκπλήρωσης χρέους  σε διαχρονικούς θεσμούς και αξίες,  ενώ αποδεικνύει έμπρακτα  πως  αντιλαμβανόμαστε την συμμετοχή  μας στα κοινά.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα και καυχιόμαστε για το Μοναστήρι μας. Θα είμαστε κοντά του, θα το βοηθάμε όσο μπορούμε και θα μεταδώσουμε στα παιδιά μας τον σεβασμό που του ανήκει, αυτόν που μας δίδαξαν οι πατεράδες μας.

Μάρκος  Κοτσιλίνης
Δημοτικός Σύμβουλος 

Major Arx - Για το Τοπικό Συμβούλιο

Ρουπάκι: από σχόλιο του Major Arx, η επόμενη ανάρτηση.

Το Τοπικό Συμβούλιο θα μπορέσει να ορθωθεί, να δράσει αποτελεσματικά, να απαγκιστρωθεί από την απαράδεκτη και θα έλεγα αντισαμική συμπεριφορά των αργοστολιώτικων και άλλων δεινοσαύρων; Θα μπορέσει να επιχειρηματολογήσει, ώστε να τους πείσει ή μάλλον να τους "αναγκάσει" να αλλάξουν πολιτική σε σχέση με τη Σάμη και τα χωριά μας; Θα μπορέσει να δει τη Σάμη ως ένα μέρος που μαραζώνει, τη Σάμη που τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την υπόλοιπη Κεφαλονιά οικονομικά; 

Το Τοπικό Συμβούλιο θα πειστεί το ίδιο ότι η Σάμη έχει μεταξύ άλλων και πολιτιστικό πλεονέκτημα; 
Θα διεκδικήσει και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η οποία ενεργεί ως κράτος εν κράτει και δε λαμβάνει υπόψη της τη σχέση των κατά καιρούς ευρημάτων με το ανθρώπινο κεφάλαιο και την ενημέρωσή του - και από το Δήμο, σε μια πρώτη φάση το εξής απλό: την "περίφραξη" των αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία θέσεων φυλάκων; Δεν είναι απλό,αλλά ας γίνει μια σοβαρή αρχή. 

Το Τοπικό Συμβούλιο θα κάνει προσπάθειες ώστε να γίνει κάτι με το κτήριο των Προσκόπων; Θα λάβει υπόψη τους τις πολύ σοβαρές προτάσεις των Συλλόγων Γονέων των σχολείων μας; 

Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Δεν αμφιβάλλουμε ότι μπορεί, αν το αποφασίσει, αν σκεφτεί όχι τοπικιστικά αλλά υγιώς τοπικά. Έχει μαζί του, ως συμμάχους τον πολιτισμό της περιοχής, τους κατοίκους της που πρέπει να τους ενημερώνει διαρκώς αλλά και τους κατοίκους της διασποράς, αν βέβαια τους ενημερώνει. 

Φίλοι του Τοπικού Συμβουλίου, περιμένουμε. Επιτέλους, δείξτε ότι γνωρίζετε τη Σάμη, γνωρίζετε τα προβλήματά της, δείξτε ότι ενδιαφέρεστε για τη νεολαία, για τον πολιτισμό της περιοχής. Δεν εκλεχτήκατε για να είστε τύποις ένα συμβούλιο που άκριτα θα διεκπεραιώνει, αλλά ένα συμβούλιο που και θα διεκδικεί. Οι δύσκολοι καιροί θέλουν και μεγάλες αποφάσεις. Κόντρα στο ρεύμα της μιζέριας, του πολιτικαντισμού, του βολέματος πίσω από την κρίση. 

Και μόνο τότε, θα μας έχετε στο πλευρό σας. 

Φίλοι του Τοπικού Συμβουλίου, περιμένουμε.

MAJOR ARX 

Δικέλης Βλιχός - Η παραγγολή


Τραγουδήστε να τον προβάλλει
με ψηλά το αετίσιο κεφάλι
χαιρετάει το πλήθος με φόρα
και τα λόγια του πέφτουν σαν μπόρα..
« Θα σας στήσω λιμάνι με τέντες
για να μη σα χτυπάει ο πουνέντες,
θα σας χτίσω παλάτια στην άμμο
μη χτυπάτε όταν πέφτετε χάμω.
Έχω σχέδια κι άλλα για όλους
μην ακούτε ευκειούς τσου χαχόλους
και πιστέψτε με μα την αλήθεια
και δεν είναι ωμά κολοκύθια..

Μα μου τέλειωσαν πια οι γραφίδες,
τα χαρτιά μου και είχα δεσμίδες
ναι, για τούτο και δεν υπογράφω
και μη σκέφτεστε ωρές πως σας γράφω
επαράγγειλα  ευκειά σε αθρώπους
απολύτως εμπίστους και πρώτους.
Με ευτούνους  θα κάντε τα πάντα
τόμου γίνουν… σφυρίχτε μου… αγάντα ».


ΔΙΚΕΛΗΣ ΒΛΙΧΟΣ