Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Χριστούγεννα στην Αδελφότητα Κεφαλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ

Μουσική, γλυκά και μια πολύ πετυχημένη λαογραφική Έκθεση, η 2η που οργάνωσε το Τμήμα Γυναικών τα τελευταία χρόνια, ήταν το Χριστουγεννιάτικο εορταστικό πρόγραμμα της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού μας Κέντρου, στη Γρηγορίου Λαμπράκη 144 στο Πασαλιμάνι.

Η μουσική παρέα, αποτελούμενη από τον κ.Στάθη Βενιέρη, τη Ματούλα Φιοράτου, το Βαγγέλη Ζαφειράτο και τη χορωδιακή ομάδα των μελών του Δ.Σ. Ηλία Αλυσσανδράτου και Κοσμά Παντελάτου παρέσυραν το κοινό μας σε ένα μουσικό περίπατο με κεφαλονίτικα κάλαντα, καντάδες, αριέτες, τραγούδια της παρέας και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι που κράτησε αμείωτο το κέφι μέχρι αργά το βράδυ. Στη συνέχεια κεραστήκαμε όλοι με τα πολύ πετυχημένα γλυκά που έφτιαξαν οι γυναίκες της Αδελφότητας και βέβαια τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών, κουραμπιέδες και μελομακάρονα.

Στον καλαίσθητο 4ο όροφο του Πολυκέντρου μας, το Τμήμα Γυναικών οργάνωσε και παρουσίασε Λαογραφική Έκθεση με πλούσια και πολύτιμα εκθέματα μιας εποχής μακρινής, που τα προικιά, τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής, φτιάχνονταν με πολλή αγάπη, ατέλειωτες ώρες δουλειάς, στο φως του λύχνου ή της λάμπας του πετρελαίου. Καλαίσθητα και κομψά αριστουργήματα, κεφαλονίτικης και θιακιάς λαϊκής τέχνης, που το καθένα διηγείται την πολιτιστική ιστορία του νησιού μας. Η περιήγησή μας στην Έκθεση ήταν μια διαδρομή στην ιστορία της καθημερινής ζωής των χρόνων που πέρασαν. Η επιτυχία της Έκθεσης μάς ωθεί στην οργάνωση και παρουσίαση μιας πλουσιότερης και μεγαλύτερης έκθεσης παραδοσιακών αντικειμένων, που το καθένα αποτελεί και ένα έργο τέχνης. Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα αντικείμενα της έκθεσης σε αυτούσια κεφαλονίτικη διάλεκτο.

19-20 Δεκέμβρη 2009


Αυτό το σοτοβέλεσο
Οπου φορείς κυρά μου
Και φαίνετ΄ απ΄ τη φούστα σου
Μου καίει τ΄ άντερά μου…

Το σοτοβέλεσο φοριόταν κάτω απ’ το βελέσι. Το χειμώνα ήταν λινό ή μάλλινο με «λαζούρια»-ρίγες- και το καλοκαίρι ήταν βαμβακερό με κέντημα αργαλειού ή κοφτό.

To Σωκάρδι, κοντόταλο ρούχο με βαθύ ντεκολτέ που έδενε με κορδόνια ή κουμπιά.

Σε έγγραφο του 18ου αιώνα στο Ληξούρι περιγράφεται «…ένα σωκάρδι δαμασκό κολορ δ΄όρο με σπιγέτα ασημένια και κουμπιά …»

«Ο πώχει χρεία να ντυθεί, σωκάρδι δε χαρίζει».

H Μπόλια (ιταλ.Βoglia) ή αλλιώς ρεστόμπολα, η υφαντή πετσέτα προσώπου.

Το Πέφκι ή πεύκι, το χαλί ή το κουρέλι που φτιάχνεται με λουρίδες υφάσματος στον αργαλειό. Τα πέφκια της Έκθεσης είναι φτιαγμένα στον αργαλειό από την υφάντρα Ελένη Φλωράτου-Σπαθή.

Η Ντεμέλα, η μαξιλαροθήκη.

Η Φασκιά ήταν υφαντή ή πλεκτή ταινία που έδεναν τα νεογέννητα και αρκετούς μήνες αργότερα . Το δέσιμο άρχιζε κάτω απ’ τις μασχάλες και κατέληγε στις φτέρνες. Πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο τα παιδιά γίνονται ευθυτενή.

Το στόρι ήταν πλεκτή ή κεντητή κουρτίνα με μεγάλα κενά διαστήματα, ώστε να μπαίνει φως.


Κατσαριόλα, πινιάτα (βενετσ.pignata), λίχνος, μουρτάρι (ιταλ. mortaio), καντηλιέρης.

Επιμέλεια Κειμένου: Σταυρούλα Φλωράτου

Πηγές: Κεφαλονίτικη & Θιακιά ντοπιολαλιά, Δ. Πανταζάτος, Έκδοση Κοργιαλένειου Λαογραφικού Μουσείου.

Συμμετέχουν στην Έκθεση:
  • Μαριολένη Νεοφύτου Πρόεδρος
  • Ηλίας Φλωράτος
  • Αγγελική Ρωμανού
  • Ειρήνη Βενιέρη
  • Ελένη Κασιμάτη
  • Ειρήνη Κοψαχείλη
  • Σταθούλα Κοψαχείλη–Μυλωνάκη
  • Ιωάννα Χαλικιά
  • Ελένη Χαλικιά
  • Σταυρούλα Φλωράτου, μέλος Δ.Σ.

Βοήθησαν στην πραγματοποίηση της Έκθεσης:

  • Έφη Αλεξάτου, Έφορος
  • Μέλη του Τμήματος Γυναικών της Αδελφότητας.
Β. Ζαφειράτος
Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.