Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Τ. Καβαλλιεράτος - Κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα του Κληροδοτήματος Στεφανάτου!

Ευχαριστούμε τον Τάσο Καβαλλιεράτο για την γνωστοποίηση του άρθρου.

Το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο Κεφαλονίτης μετανάστης Κωνσταντίνος Στεφανάτος ( από τα Βλαχάτα της Σάμης ), συντάσει τη διαθήκη του στο πρωτοδικείο της πόλης. Με αυτή καθιστά κληρονόμο περιουσιακών του στοιχείων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, το Ελληνικό Δημόσιο. Ο Κωνσταντίνος Στεφανάτος φεύγει από τη ζωή το 1960. Το 1969, δύο χρόνια από τον θάνατο της συζύγου του που είχε την επικαρπεία της περιουσίας , ανοίγει η διαθήκη του. Με βάση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο, υποχρεώθηκε να εκποιήσει την περιουσία του, με σκοπό να ανεγείρει στη Σάμη Κεφαλονιάς, οικοδομή για να στεγάσει " Γυμνάσιο, Παιδαγωγική Ακαδημία και Ναυτική Σχολή".

Το ποσό της εκποίησης είναι της τάξης των 360.000 ευρώ, έχει σταλεί στην Ελλάδα και είναι κατατεθημένο στην Εθνική Τράπεζα. Από τότε, έχει ξεκινήσει μια ατέρμονη διαδικασία αποστολής επιστολών μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των εδώ αρμοδίων ( έχουμε όλλα τα έγγραφα στα χέρια μας ), με κανένα αποτέλεσμα προς την εκτέλεση της επιθυμίας του διαθέτη! 

Χαρτιά πάνε κι' έρχονται, ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ των αρμοδίων χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα και ο κίνδυνος χρονικής παρέλευσης της εκτέλεσης της διαθήκης είναι πλέον ορατός και πολύ πιθανός! Το Τ.Σ.  Σάμης, στις 5/8/2013 συνεδριάζει εκτάκτως με μοναδικό θέμα την εκτέλεση της Διαθήκης. Λαμβάνοντας υπόψην όλες τις τεχνικές εισηγήσεις των αρμοδίων φορέων, αποφασίζει τα χρήματα να δωθούν για την ανέγερση νέας πτέρυγας ( αίθουσες κλπ) στο Γυμνάσιο - Λύκειο - Σάμης. Λύση σύμφωνη με την επιθυμία του διαθέτη και συμβαδίζουσα με το  χρηματικό ποσό της διαθήκης. Ο Σύλλογος διδασκόντων Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης, στις 3/6/2013 με δική του εισήγηση ( α.π. 206 ) προτείνει μια σειρά από έργα και παρεμβάσεις στο Γυμνάσιο - Λύκειο Σάμης που θα το καταστήσουν ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα, έτσι όπως οι ανάγκες της εκπαίδευσης επιβάλουν. 

Για να γίνουν αυτά όμως, απαιτείται ο συντονισμός όλων όσων εμπλέκονται εδώ στην Κεφαλονιά, στο θέμα "εκτέλεση της Διαθήκης Στεφανάτου¨, η πίεση "προς τα πάνω" για να παρθούν αποφάσεις σύμφωνες με του Τ.Σ. Σάμης και του Συλλόγου Διδασκόντων Γυμνασίου - Λυκείου Σάμης, να απεγκλωβιστούν τα χρήματα και να γίνει επιτέλους εκτελεστή η επιθυμία του διαθέτη, που από το 1969 παραμένει μπλοκαρισμένη στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας! 

Προς την κατεύθυνση αυτή λοιπόν και για να μην χαθούν τα χρήματα που προαναφαίραμε, θα πρέπει η Αντιπεριφέρεια, ο Δήμος Κεφαλονιάς, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και όσοι άλλοι εκ του νόμου εμπλέκονται για την εκτέλεση της διαθήκης, να κινηθούν το συντομότερο δυνατόν, να εκταμιευθούν τα χρήματα και να γίνει το έργο που το Τ.Σ. Σάμης και ο Σύλλογος των καθηγητών του Γ-Λ Σάμης προτείνουν. Ο χρόνος τρέχει και πιέζει... και ταυτόχρονα μας "χτυπά το καμπανάκι"... τα λεφτά κινδυνεύουν να χαθούν!!! και δεν είναι δικά μας... είναι των επόμενων γενεών και τα έχουν ανάγκη! Όχι άλλη καθυστέρηση λοιπόν!!! Άμεσα να παρθούν αποφάσεις και να δοθεί λύση στο θέμα!!!


Τάσος Καβαλλιεράτος.

17 σχόλια:

  1. perimeno na do pos tha xrisimopihtoun ta xrimata tis doreas tou stefanatou

    afto pou psiliazome oti tha gini tha poune oti exrimopihsan 50.000 gia na alaksoune ta portoparathira tou gimnasiou eno sthn pragmatikotita to kostos htan mono 20.000.ta ypolipa 30000 tha ta mirasth h klika metaksi tis.

    o giorgos polixronatos leh oti tha kostisi 400.000 evro gia na ftiaksoune ena gipedo stin perioxi.

    bale akoma giorgaki kai 50.000 evro gia to grasidi kai 20.000 gia merika dendrakia kai 2000 gia tin tambela pou tha leh gipedon GIPEDON SAMIS KAI 5000 GIA ENA KODARI GIA THN SHMEA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 240,000 ευρω αγοραστηκε αγροτεμαχιο για το γηπεδο επι δημαρχιας Βαλετα οταν η πραγματικη τιμη του ηταν 60.000-70.000 φιλε μου.Αμα ρωτησεις θα μαθεις. Για το γηπεδο τα λεφτα που υπηρχαν για να γινει επηγαν στις τσεπες των πονηρων που εκαναν το νταραβερι,και δεν επερισσεψαν για εγκαταστασεις,ας παιζει η ομαδα στο λογκο που αγορασαν οι αρχοντες κ παραγοντες περιοχης αλλα ΚΑΙ ομαδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ανωνυμία χρειάζεται για να προστατεύει τις απόψεις. Οι καταγγελίες και οι χαρακτηρισμοί πρέπει να γίνονται επώνυμα.

      Διαγραφή
  5. Με αιτία την απόλυτη αποτυχία των δημοτικών και τοπικών συμβούλων Σάμης να υπηρετήσουν το συμφέρον το τόπου μας και όχι ενδεχομένως κάποιων μεμονωμένων ή ατομικών δραστηριοτήτων και με αφορμή αυτό το δημοσίευμα και κάτι άλλα για μυστικούς δείπνους αποτυχημένων πολιτικάντηδων που βιάζονται και αγωνιούν να έχουν θέση και ρόλο στον τόπο μας (γιατί άραγε;;) επιτρέψτε να αναρωτηθώ: για πόσο ακόμη θα στηρίζουμε άχρηστους και επικίνδυνους; αποτυχημένους και αόρατους; όσο έχουμε ευκαλύπτους και λαξευτές πέτρες;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μεγαλύτερο αστείο θα είναι εάν τα τωρινά μέλη του Τοπικού Συμβουλίου ξαναβάλουν υποψηφιότητα στις ερχόμενες εκλογές. Δεν το πιστεύω. Αλλά κι αν βάλουν θα γελάσουν αν δε φρίξουν ακόμα κι οι πέτρες. Θα έχει δε μεγάλη πλάκα το τι θα λένε τα χαρτιά που θα δίνουν, γιατί δεν πιστεύω να βγάλουν και λόγους -τι θα πουν άλλωστε;. Για το Μουσείο; (δεν είναι δα και έργο δικό τους), τις Λέσχες Νεότητας που έφτιαξαν; τα αρχαία που πρόσεξαν; τη βιβλιοθήκη που ίδρυσαν; τους δρόμους που άνοιξαν; Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να βγουν επιτέλους οι άξιοι, που για πολλούς λόγους έχουν πάει στα σπίτια τους. Να βγουν επιτέλους. Γιατί αν δε βγουν, μου φαίνεται πως όσοι βγουν θα πάνε μονάχοι τους να ψηφίσουν.

    ΣΑΜΙΚΟΣ 2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΑΣ ΓΡΑΦΑΣ ΠΟΥ ΕΒΡΕΘΗΣΑΝ ΑΠΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΟΥΝΟ

    Και εσυνάχτηκαν εκείνες τις ημέρες τα παιδιά, με την αλυσίδα στο στήθος και τη μπέγουλη στο στόμα για να βγάλουν απόφαση για τις επικείμενες μεγάλες συνάξεις. Και ό,τι είχε σουρουπώσει. Είχαν βράσει βοδινό με κριθαράκι ίνα φάγωσιν του σκασμού, καθ' ό,τι ήταν πεινα/πεπει/σμένοι πως ο λαός εκρεμόταν από τα χείλη τους. "Σώστε μας, ως συναχθέντες μέγιστοι άνδρες, καθώς μας εσώσατε έως τώρανες", ως μιά φωνή εφώναζεν ο συναθροισμένος εις την οικίαν του ραγιάς. Κι εκείνοι, ανάμεσα εις τας γαλεοκεφάλους μβουκιάς και εις τα βαθιά και τεράστια οράματα, ανάμεσα εις τα ψιμόγελα και εις τα βροντερά ρεψίματα συνεννοούμενοι με άναρθρες κραυγές, ως είθισται εις τοιαύτας περιπτώσεις, συγκατένευον. Έλεγον δε ομοθυμαδόν: "Τους εσώσαμεν και ξανά θα εσώσουμε, το λαό μας". Ξανά και ξανά. Θυσιαζόμαστε άλλωστε δι' εκείνον. Και δεν το ηξεύρει. Διότι εμείς είμεθα σεμνοί. Είναι καιρός όμως να εβγούμε εις τα μπαλκόνια, εις τας ρούγας και εις τα γειτονιάς, να κραυγάσωμε πλέον θριαμβικώς: "Ω λαέ μας, δε βλέπεις και θάλασσας έχεις και βουνά δασώδη έχεις και μια στάλα ουρανό που λέει κι ο ποιητής έχεις και κήπους έχεις και άνθη και περήφανα δέντρα έχεις. Εμείς όλα αυτά τα προασπίζομεν. Ας κοιμάσαι ήσυχος". Αυτά έλεγον οι γίγαντες και αργά τα μεσάνυχτα που το φεγγάρι σελάγιζε λαμπυρίζοντας αποχαιρέτων την οικίαν της συνάξεως. Έπιων τας τελευταίας σταγόνας του οίνου, ρομπόλα ήτο από τα μέρη της Μαρκισούς αμόλησαν τα έσχατα ρεψίματα -μπόλικο πιπέρι έβαλες σιόρα Μαρνέρω, είπεν είς- και απεχώρησαν.

    Κι εγώ, ο αμαρτωλός, παραμονεύων από μια τρούπα της οροφής, γιατί είδα να υποβόσκει των χειλέων τους ένα πονηρόν χαμόγελον; Γιατί; Δεν ηξεύρω τας βουλάς των. Η νυξ επροχώρει. Αποχώρησα κι εγώ δια την οκίαν μου ίνα φάγω αέραν κοπανιστόν και να σκεφτώ την επομένην ημέραν χαρούμενος δια τα πολιτιστικά οράματα των συμφαγώντων βοδινόν με κριθαράκι. Εις το μυαλό μου ο ήχος, ο θαυμάσιος των ρεψιμάτων τους. Εκείνοι μάλλον θα εσυνέχισαν τα οράματά των δια την περιοχήν ασφαλώς και την επαύριον. Ω, συμπολίται: συμφωνώ με εσάς. Ας κοιμόμαστεν ήσυχοι.


    ΚΥΑΤΙΔΕΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  8. ΚΑΚΑROYMBA MOU, θα υπάγω πάω κι εγώ όπως λες και καλύτερον είναι. Γιατί εκεί άπαντες θα υπάγομεν. Εκτός από όλους εσάς που σας ηρέσουν, ως φαίνεται οι συμφάγοντες και θα καθήσετε με εκείνους ίνα επιτελέσετε και άλλα θαυμάσια πράγματα. Μηδέν εις το πηλίκον τουτέστιν. Και βεβαίως άμα τη επιτελέσει των (καθόσον και το μηδέν εστίν ακέραιος αριθμός) φωνάξτε μας ίνα τα ίδωμεν και ημείς. Κατόπιν, μη στενοχωρήστε, θα ξαναέμβομεν.

    ΚΥΑΤΙΔΕΥΣ

    Υ.Γ. Γλωσσολογικόν τι: Η λέξις "Συμπολίτα" αναφέρεται από πλείστους όσους "γκρηκλικάδες" ιστοτοπιστές του Ρουπακίου. Μήπως εστίν εν και το αυτόν πρόσωπον; Λέγω, μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. na ti eipe o megas alexandros stous strathgous tou prin pethani.OI TELEFTEES TOU 3 EPITIMIES

    1 ] na metaferti to feretro mou stous omous apo tous kaliterous giatrous ths epoxis.

    o logos?

    thelo oi pio diaprepeis giatroi na sikosoun to feretro mou gia na mboroun na diksoun me afton ton tropo oti oute ekeinoi den exoun mbrosta ston thanato thn dinami na therapefsoun.

    2 ] tous thisavrous pou exo apoktisi [ asimi ,xrisafi kai politimes petres ] na tous skorpizoun se oli tin diadrimi mexri ton tafo mou

    o logos?

    thelo to edafos na kalifti apo tous thisavrous mou gia na mboroun oi antropoi na blepoun oti ta agatha pou apoktoume edo edo paramenoun.

    3 ] ta xeria mou na meinoun kai na liknozonte ston aera ekso apo to feretro mou se thea olon.

    o logos?
    thelo ta xeria mou na eorounte ston aera gia na mboroun oi antropoi na vlepoun oti erxomaste me ta xeria adia kai me xeria adeia fevgoume OTAN TELEIOSI GIA EMAS O PIO POLITIMOS THISAVROS ...... POU EINE O XRONOS.

    dimotis perioxis samis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολλοί γκρηκλικάδες, δε παιδιά στο Ρουπάκι. Τι έγινε δε ξέρετε να αλλάξετε τη γλώσσαq Κάτω δεξιά πηγαίνετε και θα την αλλάξετε. Εκτός κι αν είναι ....παλιό και δεν ....έχει τον κατάλληλο μηχανισμό...Πω, πω ...πολλοί παλιοί υπολογιστές. Και μαζί πολλά ...ψευδώνυμα...Ψευδώνυμα των πολλών ή.... Telos panton, re pedi mou!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. OLOI EMEIS EXOUME PALIOUS YPOLOGISTES GIATI DEN EXOUME PARADES NA AGORASOUME KAINOURGIOUS GIATI DEN EKLEPSAME DOMOSIO XRHMA.

    AN EKLEBAME DIMOSIO XRIMA OXI MONO THA EIXAME KAINOURGIOUS YPOLOGISTES ALLA KAI MERCENTES KAI VILLA DIOROFH KAI KAFETERIA KAI TAVERNA OLH MERA.

    KATALABES TORA KOLEA TON LOGO?

    EDO H ELLADA XANETE H KEFALONIA GINETE APIKIA PAKISTANON KAI ALBANON KAI ESENA SE PIRAKSE POU GRAFOUME LATINISTI?

    DEN KANIS KAI TON STAVRO SOU POU KSODEBOUME TON KAIRO MAS PROSPATHONTAS NA SAS KSIPNISOUME KAI MAS KOUGIENARIS KAI APO PANO.

    XISTOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν και δεν το πιστεύω φιλάρα με τα πολλά ψευδώνυμα, θα σου πω κάτι που το ξέρουν όλοι, ακόμα και τα παιδάκια. Αφού έχεις υπολογιστή που γράφει αγγλικά, αν φωνάξεις ένα παιδί που γνωρίζει στοιχειώδη τον υπολογιστή, χωρίς λεφτά, θα σου βάλει το πρόγραμμα με τα ελληνικά. Ύστερα, επειδή στα κείμενά σου με τα γκρήκλις υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη, το ελληνικό πρόγραμμα θα σου τα επισημαίνει. Και βέβαια, για να τα διαβάζουμε καλά και όχι διαγωνίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και που λες φίλε, Χίστο, αφού γράφετε, ο εξής ένας, για να ξυπνήσεις εμάς που έχουμε υπολογιστές με ελληνικά, καλά κάνεις. Αλλά όμως δε θέλουμε να KSIPNISOYME αλλά να ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ. Ελληνιστί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιτρέψτε μου, αγαπητό ΡΟΥΠΑΚΙ, να πω δυο κουβέντες. Βλέπω την αρθρογραφία ορισμένων και όχι μόνο των ....γκρικλικάδων και θλίβομαι. Δεν είναι δυνατόν φίλοι, ανώνυμα, πολλές φορές με τρόπο που δεν αρμόζει στην ευπρέπεια να δημοσιεύετε κείμενα, Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας μάς παρέχουν χώρο για να γράφουμε ό, τι θέλουμε σε πλαίσια κοσμιότητας. Κάποιοι θέλοντας να εκφράσουν, όχι προβληματισμούς όχι προτάσεις, αλλά ένα λόγο εμπαθή, ασεβή και άκομψο στην καλύτερη περίπτωση, εκμεταλλεύονται αυτό το χώρο. Η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε για να δημοσιεύει κείμενα που θα βοηθούν την περιοχή της Σάμης σε όλους τους τομείς. Να καταθέτουν οι πολίτες της τις δημιουργικές τους απόψεις για όλα τα ζητήματα, απόψεις που θα ωθήσουν την περιοχή και θα βοηθήσουν τους ανθρώπους της να την κατανοήσουν καλύτερα και σε κάθε περίπτωση να ωθήσουν τα πράγματα προς τα μπρος. Συγχαίρω για άλλη μια φορά τους δημιουργούς της ιστοσελίδας και τους προτείνω να αφαιρούν κείμενα εμπαθή, απρεπή και χυδαία. Όσο για τους φίλους γκληκλικάδες και άλλους τους συμβουλεύω και τους προτείνω να φτιάξουν μια δική τους ιστοσελίδα κι εκεί να παρουσιάσουν το ταλέντο τους για να μη πάει και χαμένο.

    ΣΑΜΑΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.