Ένα blog στο Ρουπάκι - Ίσκιος επικοινωνίας!

Στον ηλεκτρονικό του ίσκιο δημιουργησαμε μαζί έναν ανοιχτό χώρο ενημέρωσης, σκέψης και προβληματισμού για την ζωή μας σε όλες της τις εκφάνσεις. Για πράγματα που αγαπάμε αλλά και που μας ενοχλούν.

Φιλόξενος τόπος για ενημέρωση, προβληματισμό και δραστηριοποίηση για τα τοπικά πράγματα αλλά και για θέματα από αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, ανοιχτός ακόμα και σε "θυμωμένες" απόψεις με ευπρέπεια και σεβασμό.

Στη δύσκολη συγκυρία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τον ίσκιο μας σημείο συνάντησης και επικοινωνίας για τους συμπολίτες μας και να προτείνουμε λύσεις και διεξόδους για τον τόπο μας που μοιάζει να μην μιλάει με τους ανθρώπους του.

Ξεκινώντας από απλά και μικρά που θα μας επιτρέψουν να ξαναγνωριστούμε και να μάθουμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε, να λύνουμε προβλήματα.

Η Ιστορία χτυπάει την πόρτα του Δημαρχείου

των Αντ. Καλλιβωκά και Στ. Βαλλάτου

Ο τόπος μας είναι πλούσιος σε δείγματα αρχιτεκτονικής και ανθρώπινης δημιουργίας. Δεκάδες χρόνια τώρα αποκαλύπτονται στη Σάμη αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικής αξίας κυρίως Ρωμαϊκής και Μυκηναϊκής εποχής. Τελευταία η Αρχαιολογική σκαπάνη λόγω του βιολογικού βρίσκεται σε έξαρση. Δίπλα στο ενάλιο βυθισμένο λιμάνι, αποκαλύπτεται το χερσαίο τμήμα με τεράστιους ογκόλιθους και πιο πέρα στο λουτρό περίτεχνες Ρωμαϊκές κρήνες. Σ' όλη την πόλη αποκαλύπτονται μνημεία, κενοτάφια, άφθονα χρυσά ευρήματα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, εμείς οι Δημότες αυτης της πόλης δεν έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν γεμίσει τις αποθήκες της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η επίσπευση της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου επιβάλλεται, όπως επιβάλλεται και η ανάδειξη των σημαντικών μνημείων στις δύο ακροπόλεις, το περίφημο Βαλανείο στη θέση "Ρακόσπιτο" και τόσα άλλα για να είναι επισκέψιμα.

Είναι σημαδιακό το γεγονός ότι μπροστά από το Δημαρχείο βρέθηκαν θαυμάσια ψηφιδωτά. Είναι σαν η Ιστορία της Πόλης να κτυπά την πόρτα του Δημαρχείου διαμαρτυρόμενη.

Η συγκυρία αυτή γεννά αναπόφευκτα την ιδέα ότι στη Σάμη πρέπει να γίνει Αρχαιολογικό Πάρκο. Άμεσα τα ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά πρέπει να μεταφερθούν δίπλα στην πλατεία, μπροστά από το υπό κατασκευή Αρχαιολογικό μουσείο, καλυμένα με διαφανές προστατευτικό. Να σημειωθεί ότι σε μερικά μέτρα στα υπόγεια κτιρίων κυρίως του ΟΤΕ υπάρχουν και είναι προσβάσιμα Μυκηναϊκά και Ρωμαϊκά μνημεία.

Η Σάμη έτσι σε συνδυασμό με το φυσικό της περιβάλλον που πρέπει να αξιοποιηθεί και με ενέργειες αποσυμφόρησης της πόλης θα αποκτήσει προσωπικότητα.

Θα πρέπει να δοθεί λύση για την ανάδειξη και προβολή των μνημείων μας (δηλαδή της ιστορίας μας) σε συνεργασία με την αρχαιολογική υπηρεσία, που θα έχει σαν αποτέλεσμα τη γενικότερη τουριστική ανάπτυξη.

Τα ιστορικά μνημεία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας πρέπει να αποτελέσουν φροντίδα όλων μας. Πρωτίστως όμως της Δημοτικής Αρχής που η μέχρι τώρα πορεία της δείχνει να βαδίζει στον τομέα αυτό στα χνάρια της προηγούμενης Δ.Α. δηλαδή χωρίς τόλμη.

Αντ. Καλλιβωκάς ( Δημ. Σύμβουλος Σάμης)
Στ. Βαλλάτος (Δ/ντης Δ. Σχολείου Σάμης)
'Αρθρο Αναγνώστη

19 σχόλια:

  1. Καντε πραξεις τα λογια.... Ο αρχαιος πολιτισμος της Σαμης πρεπει να ερθει στην επιφανεια! Ειναι κριμα τοσο σπουδαια ευριματα να μεινουν στην αφανεια........ Τολμηστε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΩΝΗΣ 4 ever!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ καλο και Επιμορφωτικο!!\.ε τωρα παιζουμε ο Αντωνης εγραψε παλι! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Στελιος εχει ασχοληθεί με την ιστορία. μακάρι να σας άκουγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστή ιδέα και πρέπει να προχωρήσει, για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστές οι απόψεις του άρθρου, ο ερχομός των αρχαιολογικών θησαυρών τησ Σάμης στο φώς θα είναι και προς πολιτιστικό και οικονομικό όφελος των κατοίκων και της ανάπτυξης της περιοχής. Τι κάνει λοιπόν για ολ'αυτά ο δήμαρχος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί δεν μας λες που κολάει το θέμα και δε γίνεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν ειναι παντα τοσο απλα τα πραγματα. ας σκεφτουμε πως αντιμετωπίζουμε την αρχαιολογια όταν ξεκινάμε να χτίσουμε. αλλα ενα πλάνο για αυτά τα θέματα ειναι απαραίτητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδω δε σε ακούνε που λες για τους νέους και το γήπεδο και θα σε ακούσουν για τους αρχαίους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. mporv adelfoi arxontew na diafonv mazi saw kai na saw agapv mazi...prepei omvw oloi na symfvnisoyme se kati!!! pera ap to xrima, pera
    apo thn agnia yparxoyn kai ta apouimena poy
    exoyn kapioi ligoi apoktisei ap tin paidiki toyw hlikia kai kanoyn ston topo ta idia lauoi poy kanoyn kai ston eayto toyw.to melon toy topy den einai oi pentametrew akrogialiew dixow meleth poy katastrefoyn to peribalon. oyte ta plhntiria poy isvw kapoiow galow na plinei to sobrako toy . h zvh kai to melon maw einai oi ygioiw neoi kai hlhkhomenoi o polhthsmow o aulhthsmow
    h koinonikh dhkeosinh , oi olokloiromenoi poloitew poy ua sebvnte ta arxaia maw thn istoria maw . aytoi poy den th sebonte isos na nteponte gia th dikh toys. zhtv oi arxaioi.zhtv oi hlikiomenoi. zhtv oi neoi mas--- kato oi mizes
    kai ta danika.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να κι ένα κείμενο σοβαρό που με λιτότητα περιγράφει την πραγματικότητα. Που δείχνει την αγάπη του για τον πολιτισμό και παράλληλα υποδηλώνει μια εκκωφαντική αδιαφορία. Μπράβο στους δύο Σαμικούς. Αλήθεια, μια πόλη, μια περιοχή με τέτοια ιστορία γιατί να τη "σιωπά"; Η κραυγή των κάστρων, των ακροπόλεων, των ονειρικών ψηφιδωτών, του σημαντικού αρχαίου λιμανιού, η φωνή των αγαλμάτων στα υπόγεια των μουσείων, η φωνή της λαϊκής παράδοσης, η φωνή των αρχαίων Σαμαίων γιατί να μένει βουβή αιώνες τώρα; Αυτή η φωνή γεμάτη πολιτισμό και αγάπη για τον τόπο και τον Άνθρωπο και τη Δημιουργία του γιατί να μη μορφώνει και διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας; Περισσότερο από ποτέ ζωντανή η πρότασή σας. Ναι στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Σάμης. Ναι στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και σε συνδυασμό με τα αρχαία ευρήματα. Θα έλεγα μάλιστα ναι και στην αναστήλωση μνημείων όπως: Ναός του Αγίου Νικολάου στους Αγ. Φανέντες, ναός του Απόλλωνα, καμπαναριό των Αγριλίων, ρωμαικά λουτρά, ψηφιδωτά που αποκολλώνται ή θάβονται κ.ά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ποιος θα κατεβει ο Αντωνης η ο Μακης????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βωρέ τι σέστα είναι φκιά; με τι ασκολίστε συμπούρμπουλοι; ορέ χωριανοί συλλοή τσι ρυζάδας-
    βιζαβί και απεναντίας! ποιος δελέγκου θα κατέβει;;;;; Και ποιός μωρές θ΄ αναίβει; Κι
    άμα δε κάτσει σέστος κι ανεβοκατεβαίνει; Το λοιπό θα γδούμε την πρέπουσα, άστε τσου λεβέντες
    εδε κει...Η δουλειά πάει παπόρο...
    Εκειό το σοβαρό τώρανες' με τα λόγατα του κυρ Αντώνη και του κυρ Στέλιου.- Αν ετούτη η πόλη μάτια μου ήτονε κατακίθε στις ευρώπες...Μπα γεεε!
    40 μουσία,αναστηλώσεις,το τι νεγκότσιο θα χαμε!
    το τι λούσα το τι λάργκα ζωή! Μα γλέπης κατάρα,
    μετά τσου πρώτους χρηστιανούς που τα ξελαμπάδιασαν ούλα...μετά τσου αφελείς τσου άρχοντες,τσου σησμούς,τσου διαούλους τση φύσης...
    ...Να μαστε και μείς!!! Αναθεμάτο κι αν αφήσαμε ολόρτο τίποτσι. Μία οι βότροι μας , μία γυρεψούλια για ίμορα, εγοιομήσαμε τσου αρχαίους με σολίνες,τσιμέντο,πίσα,σκατούλες,εγρεμίζαμε τσου τάφους,εβγάναμε τα κούκαλα και τα υπάρχωντα
    του ψώφιου και βάναμε με τσοι παλάμες μας φρεάτιο, δίχος τρεματούρα! Ανάθεμα τα καπιτουλά μας... Δε σεβεσάστε ορέ το πλούτο σας και τη μοναδικοτητά σας απάς στη γη που θα πα να ζήσουνε
    τα πιδιά σας σε ποιο λάκωμα; σε ποιο γούπατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ετσι POWER!!!!!!να και δυο ατομα με αποψη!!
    ΕΓΩ ΨΗΦΙΖΩ ΑΝΤΩΝΝΝΗΗΗΗΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Έστησ' ο Έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη
    κ' η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκειά της ώρα"
    γράφει κάπου ο Διονύσιος Σολωμός. Μας λέει δηλαδή ότι εκείνος ο ανοιξιάτικος-απριλιάτικος καιρός είναι η καλύτερη στιγμή/ώρα/εποχή της φύσης.
    Αυτοί οι στίχοι έρχονται στο νου μου, όταν σκέφτομαι τις τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Σάμη. Πράγματι τώρα, αυτή την περίοδο η Σάμη βρίσκει "την καλή και τη γλυκειά της ώρα". Πράγματι τώρα, αυτή την περίοδο δίνεται στη Σάμη μπορούν να δημιουργηθούν σοβαρές προϋποθέσεις για μια πολιτιστική "άνοιξη", η οποία στο βαθμό που θα αξιοποιηθεί μπορεί βάσιμα να δώσει μια δυναμική ανάπτυξη στην περιοχή.
    Η Σάμη αυτή την εποχή κρατάστα χέρια της τα δύο κλειδιά της "βαριάς της βιομηχανίας". Και αυτά είναι τα Σπήλαια και τα Αρχαία της. Δεν έχει την πολυτέλεια να πετάξει τα κλειδιά αυτά.
    Επομένως, επιβάλλεται να υπάρξει συντονισμένη και προγραμματισμένη δραστηριοποίηση της Δημοτικής Αρχής, των μαζικών φορέων, όλης της τοπικής κοινωνίας της περιοχής αλλά και όλων των απανταχού Σαμικών. Μόνο έτσι, μέσα δηλαδή από μια καλά προετοιμασμένη "σταυροφορία" και παλλαϊκή κινητοποίηση μπορεί η Σάμη τώρα, αυτή την περίοδο να απαιτήσει τη λήψη μέτρων καθοριστικών για την αυριανή της πορεία στο ζήτημα της ουσιαστικής προβολής και ανάδειξης και σοβαρής-επιστημονικής αξιοποίησης της "βαριάς της βιομηχανίας".
    Ο καθένας είναι σε θέση να σκεφτεί τι θα έκανε μια οποιαδήποτε τοπική κοινωνία με τόσα σπήλαια. Για τον καθένα είναι εύκολο να αντιληφθεί τι σημαίνει να έχει δίπλα του, μέσα στο πολεοδομικό ιστό αρχαιότητες τέτοιας έκτασης και αξίας.
    Κανείς δεν επιτρέπεται να κάθεται με τα χέρια σταυρωμένα. Κανείς-ούτε τοπικοί άρχοντες, ούτε απλοί πολίτες.
    Καμιά Τοπική Αυτοδιοίκηση δε γίνεται πειστική, όταν μέχρι τώρα δεν έχει δώσει ξεκάθαρη λύση στο ζήτημα των σπηλαίων. Καμιά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και καμιά ΤΕΔΚΚΙ δε δικαιολογούνται να έχουν αφήσει στην τύχη του το θέμα του Σπηλαιολογικού Πάρκου της Σάμης. Γιατί κάτι τέτοιο δεν αφορά μόνο τη Σάμη αλλά γενικότερα την Κεφαλονιά. Και επομένως είναι χρέος και των παραπάνω φορέων να δραστηριοποιηθούν ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
    οι πρωτοβουλίες όμως πρέπει να ληφθούν από τη Δημοτική Αρχή της Σάμης, η οποία έχει την υποχρέωση να εξηγήσει στους πολίτες τα σχέδια της και να τους κινητοποιήσει. Αλλά και οι πολίτες οφείλουν να πάρουν πρωτοβουλίες, όταν διαπιστώνουν ότι οι αιρετοί άρχοντες κωλυσιεργούν ή περί άλλα τυρβάζουν.
    Παρόμοια πρέπει να είναι και η συμπεριφορά αρχόντων και αρχομένων της Σάμης στο ζήτημα των αρχαιοτήτων.
    Υποθέτω ότι οι Σαμικοί έχουν αντιληφθεί το θησαυρό που κρύβει στα σπλάχνα της η πόλη τους. Εγώ έμεινα εντυπωσιασμένος με όσα είδα και άκουσα πριν από λίγες μέρες στο Θέατρο του Αργοστολίου από τον κ Ανδρέα Σωτηρίου και την
    επιστημονική του ομάδα.Πρέπει να επαναληφθεί εκείνη η εκδήλωση στη Σάμη. Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι η Σάμη βρίσκεται μπροστά σε μια αξιόλογη ευκαιρία.
    Επομένως είναι πολύ χρήσιμο, κατά τη γνώμη μας, η Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο γενικότερα, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να διατυπώσει τα αιτήματά του, να καθορίσει τις ενέργειές του και φυσικά σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
    Η Αρχαία Σάμη είναι εδώ. Μπορεί να συνεχίσει να "ζει'παρέα με τη σύγχρονη Σάμη. Και αυτή η συνύπαρξη θα είναι προς όφελος και των δύο, θα είναι προς όφελος των παιδιών μας, θα είναι προς όφελος της Ιστορίας μας, θα είναι προς όφελος της ίδιας της Ζωής και της συνέχειάς της.
    Κύατις η ελπιδοφόρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. "Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη...να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος...". Και πού να ήξερε ο Αλεξανδρινός ότι τέτοιοι στίχοι είναι στην κυριολεξία πέρα για πέρα αληθινοί για τη Σάμη!
    Η Σάμη, λοιπόν! Που σημαίνει εκτός των άλλων και Κύατις, και Μεγάλο Τόξο και Ρωμαϊκά Λουτρά και Άγιοι Φανέντες και Ναός του Απόλλωνα και Φυτίδι και Παλιολιθικός Οικισμός της Λάκκας και...και...
    Θα ρωτήσει κάποιος επισκέπτης που έρχεται για πρώτη φορά: "Και που είναι όλα αυτά;" Αλήθεια, υπάρχουν κάποια σταθερά σημεία με τεμπέλες (όχι ξύλινες, πρόχειρες και χαλασμένες) που θα ενημερώνουν; Και ακόμη καλύτερα: θα υπάρξει ποτέ κάποια αληθινή και ουσιαστική φροντίδα για τον αρχαιολογικό πλούτο της Σάμης;Για τα κάστρα της; Γιατί καλό είναι και το κόψιμο των δέντρων αλλά τα δέντρα έχουν την ...κακή συνεήθεια να ξαναφυτρώνουν! Θα καταλάβουμε ποτέ ότι η Σάμη έχει τέτοιον πολιτισμό που αν ενδιαφερθούν αληθινά οι υπέυθυνοι δε θα τονωθεί μόνον οικονομικά η περιοχή, αλλά κυρίως τα παιδιά μας θα βαδίσουν δημιουργικά τους αληθινούς δρόμους του μέλλοντος μέσα από το λαμπρό παρελθόν;
    Ένα αρχαιολογικό μουσείο χρειάζεται η Σάμη. Και βέβαια ανάδειξη των αρχαιολογικών θησαυρών μέσα από διαδρομές σταθερές και περίπτερα στα κυριότερα σημεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι γραμμένα στα ελληνικά απορρίπτονται.